Chinese wijsheid: Geschenken

Omschrijving: 

In China is het niet gebruikelijk om onmiddellijk een geschenk te openen. Ook al ben je goed op de hoogte van deze gewoonte, het voelt toch even raar als men bij het afgeven van een geschenk met de ongeopende gift de kamer uitloopt of het boven op een hoge kast verbergt.

Op bezoek in Beijing

In 2011 verbleef ik tijdens een talenstage bij een ontzettend tof gastgezin in Beijing. De man van de familie, Zhou  of Eric (westerse naam), ontving mij hartelijk in zijn flat op het 24° verdiep van een appartementsgebouw in het district Jinsong, Oostelijk Beijing. Het klikte meteen tussen ons en dat vanaf de allereerste momenten van mijn verblijf tot de dag van afscheid, ongeveer een maand later.

Op dergelijke momenten vergeet je de Chinese gewoonte van het niet openen van geschenken

Ik had in België zorgvuldig de beste verzamel-CD van Johnny Cash en een CD van, naar mijn mening één van de beste Belgische bands, Hooverphonic uitgekozen. Ik was enorm benieuwd naar zijn reactie en vergat helemaal dat het geschenk niet zou bekeken worden. Even voelde het ongemakkelijk aan, maar gelukkig drong het snel door dat het geschenk op zich niet belangrijk was, wel het gebaar. Er kwam die dag trouwens nog een andere student Chinees toe die eveneens bij Eric en zijn vrouw zou verblijven. Deze jongen was afkomstig van Dubai. Ook met zijn cadeautje verdween het gezin bliksemsnel naar een andere kamer.

Stel dat zijn geschenk in waarde hoger zou zijn geweest dan het mijne of andersom, dan zou er één van ons beiden gezichtsverlies hebben geleden. Duidelijk een bijkomende reden voor het Chinese gezin om de geschenken niet te openen in het bijzijn van de gever.

In 2013 bezocht ik Eric en zijn vrouw opnieuw, omdat zij ongeveer 6 maanden geleden de trotse ouders waren geworden van een flinke zoon. Ter gelegenheid van mijn bezoek had Eric zijn ouders opgetrommeld. Ik mocht de kleine in mijn armen nemen.. en jawel.. de CD's van Johnny Cash en Hooverphonic waren op een strategisch plaatsje neergelegd, opdat ik er zeker niet zou kunnen naastkijken.

Tip: Bij het verwelkomen en afscheid nemen horen in China altijd kleine geschenken. Ga je naar China, dan neem je best een geschenk mee voor iedereen die je gaat ontmoeten, maar verwacht niet dat het geschenk altijd bekeken zal worden. Als het toch geopend wordt, vertel dan gerust dat het het allerbeste is wat je land te bieden heeft... want Belgische chocolade scoort altijd!

Meer Chinese spreuken