Als celebrity door China

China juli 2018: Wat mij opviel tijdens de reis en ik graag even met jullie deel

Je zou het misschien niet meteen verwachten maar de Chinezen hebben enorm veel aandacht voor Westerse toeristen. Selfies, stiekem filmpjes en foto’s maken, je nakijken of naar je wijzen, het is absurd maar na enkele dagen doodnormaal.

De eerste dagen van de reis waren we in Shanghai, meteen viel het op dat de Chinezen ons nakeken en naar ons wezen. De aandacht op onze groep was gevestigd. Je kan het je dan ook al wel voorstellen, die mensen zien niet vaak een blanke man/vrouw en opeens komen ze een groep van 17 tegen….

Onze Chinareis viel tijdens het WK en het leek wel alsof WIJ de Belgische voetbalploeg waren. Na drie dagen ben je het uiteindelijk wel gewoon, je kijkt er niet echt meer vanop. Je merkt het vaak al niet meer wanneer ze stiekem een foto van je maken.

Halverwege de reis trokken we steeds dieper het platteland in. Natuurlijk werd de aandacht voor ons daar alleen maar groter. Die gedachte dat je gewend was aan al die foto’s valt volledig weg. Nu moet ik je er wel even op wijzen dat het nooit echt vervelend geweest is, de Chinezen waren altijd vriendelijk en vaak waren ze zo gelukkig ons te zien dat je er zelf een goed gevoel bij kreeg. Ik kan wel zeggen dat ze je aan het lachen brengen.

Bovenop dat allemaal, waren wij, zoals ik hierboven al zei, tijdens het WK in China. Stel je voor: een bende Westerlingen die verkleed in de kleuren van hun land door het dolle heen over de straat in China loopt. Je zou er zelf ook van opkijken.

Ik kan hier blijven vertellen wat een gekke ervaring dat was, om je twee weken lang een celebrity te voelen. Maar eigenlijk moet je dat zelf meemaken om het goed te begrijpen. Die cultuurverschillen, fantastisch!

Elise Verluyten