Het 798 Art District: zeker een bezoekje waard

Reizen aanbieden naar China is één, maar er een uniek programma aankoppelen onder begeleiding van een Nederlandstalige reisleider maakt het des te boeiender. Eind mei trok Ying Ying Travel met enkele reisfanaten naar China voor een veertiendaagse klassieke reis. Tal van trekpleisters, zoals de Chinese Muur, het Terracottaleger en de Shanghai skyline werden bezocht, maar ook enkele minder gekende locaties kwamen aan bod. Zo ook ‘798 Art Zone’ in Beijing. Dit uniek kunstcomplex deed vroeger dienst als fabriek, maar werd eind jaren 90 omgebouwd tot een werkplaats voor kunstenaars. Vandaag de dag tref je er galerijen, studio’s en ateliers van beroemde kunstenaars en modeontwerpers. Een mooie mix van geschiedenis, realiteit, industrie en kunst.

Veerle en Hugo gingen met Ying Ying Travel mee op rondreis naar China. Speciaal voor onze lezers penden zij alvast hun ervaringen neer.

Veerle & Hugo: “Wat wij enorm geapprecieerd hebben aan onze reis, is het feit dat wij de kans hadden om op bepaalde momenten af te stappen van het origineel programma. Uiteraard hebben wij genoten van klassiekers, zoals de skyline van Shanghai, de Terra Cotta krijgers in Xian en de Chinese Muur, maar los daarvan ‘à la carte’ iets specifieks ervaren, is toch echt top. Onze interesse heeft ons uiteindelijk tot bij het 798 District gebracht. Tot onze verbazing konden wij vaststellen dat het Chinese regime mensen die buiten de lijntjes kleuren toelaat om toch hun ding te doen. Diverse schilders en andere kunstenaars zijn in het kunstcomplex aan het werk en proberen er hun creativiteit door te geven aan een breed publiek. Een oude fabriek is het decor van verschillende galerijtjes, eethuisjes en terrasjes. De jazzmuziek die hier en daar vanuit een portaal te horen is op straat, geeft de indruk dat je ergens in New York bent beland. Fantastisch!

Toch heb je de indruk dat moderne kunst relatief nieuw is voor China. Sommige kunstenaars zoeken nog naar het verschil tussen kitsch en het echte werk. En de ene staat reeds mijlen verder dan de andere. Op zich een fascinerende vaststelling en grappig om dit van deur tot deur te ervaren. Eén ding is zeker, in Beijing is men vertrokken om op een eigen manier zich te uiten en ook eens anders te doen. Wij houden er een goed gevoel aan over. Zeker en vast een aanrader!”

Heb jij ook zin gekregen om het '798 Art District' te bezoeken? Ook in 2018 biedt Ying Ying Travel de mogelijkheid om mee te gaan op China Round Trip Klassiek. De reis kan gedurende het volledige jaar geboekt worden voor individuele reizigers.