Het oudste geloof ter wereld

Dat Ying Ying Travel reizen naar China organiseert is geen verrassing. Het is minder bekend dat YYT ook reizen naar Mongolië, het land van Dzjengis Khan, aanbiedt. Dzjengis Khan geloofde in het sjamanisme.

Dzjengis Khan(1162 – 1227) is de machtigste man die ooit geleefd heeft en heerste over het grootste keizerrijk ooit. Hij geloofde in het sjamanisme. Tot op de dag van vandaag vormt het sjamanisme een belangrijk onderdeel van de Mongoolse cultuur. De term sjamanisme is afgeleid van het Toengoezische šaman dat “hij die weet” betekent.

Het Mongoolse sjamanisme is volgens de Mongolen het oudste geloof ter wereld en is ontstaan tijdens het Stenen Tijdperk. De relatie tussen mens en natuur staat centraal binnen het geloof. De Mongolen geloven tevens in de geesten van hun voorouders en natuurgeesten. Ieder sjamanistisch ritueel begint dan ook met de verering van “Vader Hemel”, “Moeder Aarde” en de geesten van de voorvaderen.

 

Volgens het Mongoolse sjamanisme moet je de aarde en de aanwezige geesten met respect behandelen om voor een goede balans te zorgen.  Getrouwde vrouwen mogen bijvoorbeeld geen brandend afval weggooien en moeten het fornuis altijd grondig schoonmaken. Doen ze dit niet, dan is dat een grote belediging voor de vuurgeesten.

  

In onderstaand filmpje zie je de Mongoolse sjamaan die door Ying Ying Travel op 18 januari geïnterviewd werd. Voor veel mensen is een sjamaan slechts een simpele medicijnman maar voor de Mongolen is een sjamaan iemand die tussen hemel en aarde staat, geholpen door de natuur en de geesten van de voorvaderen.

Ontdek het Mongoolse sjamanisme en zoveel meer tijdens onze Nederlandstalige rondreis Mongolië met noordelijk Khuvsgul meer, afreis vrijdag 15 juni 2018.