Sfeerverslag: fietstocht in Yangshuo

Geert Baelus reisde in mei mee met de begeleide rondreis " Historisch en pittoresk China " van Ying Ying travel. Hij blikt voor ons terug op een reis die hem nog jarenlang zal bijblijven. In een eerste anekdote die hij hier met ons deelt, vertelt hij over de dag dat de groep ging fietsen in de streek rond Yangshuo.

Downhill fietstocht

“Eerst dacht ik dat deze dag minder indruk zou maken dan bijvoorbeeld een dag met één van de tempels, de Chinese muur of het Terracotta leger. Want wees eerlijk, wie wil er langs een minder goed geasfalteerde weg tegen het verkeer in dalend fietsen? In een sluimerende hitte waarvan ik me nog steeds afvraag of het de temperatuur was, of de uitlaatgassen van het gezapige verkeer die me slopend trachtte uit te putten.”

Tussen de plaatselijke bevolking

Een rustpauze met een fris biertje was dan ook erg welkom voor Geert. “De dame die ons drankje bracht was behulpzaam en vriendelijk. Nadien zette ze haar kaartspel met de plaatselijke levensgenieters verder. Aan de muur hing ook hier Mao weer als stille getuige naar ons te kijken. Je ziet hem hier overal hangen, en ik heb me voorgenomen om na deze reis door China me wat meer te verdiepen in de geschiedenis van dit opzienbarende land. Voor mij is reizen meer dan het moment van de dag plukken. Reizen is meer dan loslaten en datgene vinden waar je niet eens naar op zoek bent. Reizen is meevoelen met de tijd, de geschiedenis induiken en genieten van ’t moment."

Lekker eten

“ ’t Zijn de simpele momenten die we in ons eigen hectisch bestaan niet meer kennen, vrees ik. Weg van de hoofdbaan reden we richting het pittoreske Juixian Village, een dorpje in Yangshuo. Aangekomen in het historisch dorpje bevinden we ons in een magisch decor van natuurschoon waar de tijd is blijven stilstaan. Het schielijk vervallen dorpje is in heropbouw. De verschillende gerechtjes die we hier bij de plaatselijke horeca voorgeschoteld krijgen, smaken ons. Je proeft de liefde voor de ambacht van het koken. De smaakpapillen zijn weer in volle extase. Handen wassen aan de pomp en de essentie van ’t leven sluipt weer door je aderen."

” Dàt is reizen, en daar word ik gelukkig van, zo simpel kan ’t zijn. 

“In deze wonderbaarlijke omgeving komen we nog de plaatselijke flamboyante dorpszot tegen, die ons de lachstuipen meegeeft. Daarna fietsen we terug richting de meer bewoonde en drukke wereld waar we geconfronteerd worden met een paar flauwe smeerlapkes die ons welwillend de verkeerde richting uitwijzen… Ook dàt is reizen! Een simpel fietstochtje maar ik heb zo intens genoten van de rust en de zaligheid van het moment!”

Morgen vertelt Geert ons nog een anekdote over zijn rondreis door China met Ying Ying travel. Voel je het zelf ook kriebelen om op reis te vertrekken en China te ontdekken. Neem dan eens een kijkje bij één van onze begeleide rondreizen. Of stel een reis à la carte samen.