Sfeerverslag: Taijischool "De Innerlijke Bron" op themareis naar China

Onze Taijischool wou graag voor de tweede maal deelnemen aan het internationale Hunyuan Taijicongres met competities te Beijing én dat ditmaal gecombineerd met een bijhorende rondreis doorheen China. We stapten naar Mario van Ying Ying Travel met de vraag een rondreis samen te stellen rekening houdend met de dagen en de locatie van het congres en gebaseerd op drie thema’s, namelijk Boeddhisme, Taoïsme en Taijiquan. En daar is hij meer dan voortreffelijk in geslaagd!

Met negen deelnemers uit onze school zijn we vertrokken op avontuur. In de dagen voor het congres hebben we naar hartenlust Taiji en Qigong kunnen beoefenen in verscheidene prachtige parken in Beijing samen met de lokale bevolking. We reden er met de bus en de metro naar toe en voelden ons meteen helemaal thuis. Onze enthousiaste gids Linda trommelde enkel “taijimasters” op om samen te verbroederen.

Na het congres vlogen we naar Xian en doken nog dieper in de drie thema’s. Eerst beklommen we, samen met onze vrolijke gids Bruce, de Hua Shan, één van de vijf Taoïstische heilige bergen, en genoten er van een onvergetelijke zonsondergang én zonsopgang.

   

In Luoyang bezochten we, na onze ochtendtaiji samen met de lokale mensen op het plein, de White Horse Temple. Dit is de allereerste Boeddhistische tempel in China en voor ons veruit de mooiste. We werden er stil van. Meer spektakel kregen we in de Shaolin tempel in Dengfeng, prachtig gelegen aan de voet van een andere heilige Taoïstische berg, de Song Shan. Tot onze verbazing is dit tot op de dag van vandaag een reusachtig opleidingscentrum met honderden studenten in het basis- en secundair onderwijs die allemaal rigoureus getraind worden tot Kung Fu specialist. We hebben zowel de échte trainingen kunnen volgen alsook een korte Kung Fu show voor de bezoekers. In die show werden drie Chinese vrijwilligers gevraagd om zich te meten met drie Kung Fu acrobaten. 'Onze' Chris stond snel mee op het podium en moest als gevorderd Taiji-er en ex-karateka zeker niet onderdoen tegenover de Kung Fu jongens. Hij werd dan ook - met overdonderende meerderheid - door het Chinese publiek als winnaar van dit ludieke wedstrijdje aangeduid en kreeg een DVD als prijs mee naar huis.

Het absolute hoogtepunt voor onze groep was het bezoek aan Wenxian. Dit dorpje, meer bekend als Chen village, is de bakermat van Taiji.

Van oudsher ademt het dorpje Wenxian Taiji. Bijna iedereen loopt er rond in Taiji kostuum met een bijhorend “wapen” onder de arm. Sinds kort is er een prachtig park aangelegd met een mooi museum over alle aspecten van Taiji. Onze zeer deskundige gids Arron heeft ons op deze plek voorzien van extra informatie en alle tijd gegeven om te genieten. Zo zullen we de symboliek van de drie poorten waar we door moesten lopen nooit vergeten. Bij de eerste stenen poort stonden de deuren half open: je kent de uiterlijke bewegingen van Taiji. De tweede poort heeft open deuren: je kent de toepassingen van Taiji. Bij de derde poort staan de deuren meer dan open: je hebt Taiji volledig geïntegreerd. Een kippenvel moment was het uitvoeren van onze Taijivorm bovenop het reuzengroot Yin-Yang symbool op het plein voor het museum. In het museum waren we ontroerd dat onze persoonlijke Taijileraar daar geëerd werd als één van de grootste meesters uit de Taijigeschiedenis.

Niet te geloven...

  • Hoeveel Boeddhistische en Taoïstische plaatsen we hebben bezocht
  • Hoe veel keer we Taiji hebben beoefend met de lokale bevolking
  • In hoeveel verschillende hotels we geslapen hebben
  • Hoeveel overheerlijke Chinese banketten we hebben gegeten
  • Hoeveel verschillende landschappen we hebben gezien​: bergen, dallen, platteland, kleine, middelgrote en supergrote steden

Maar vooral hoeveel ontzettend vriendelijke mensen we hebben ontmoet!
Bedankt Mario voor deze fantastische reis!

   

Ook zin in een leuke groepsreis à la carte? Bekijk hier ons aanbod!