Terugblik op reis naar Yunnan: Verrassing in het dorpje van papier (getuigenis)

Sinds vorige week ben ik weer thuis van een verre reis naar Yunnan. Wat een bijzondere beleving: de streek was onontgonnen voor westerse toeristen en wij waren zelfs een attractie. Het programma was erg  gevarieerd met bijzonder interessante wendingen. Luxe hotels, lokale restaurantjes met streekgerechten... Niemand is ziek geweest, integendeel 2 kg erbij! Speciaal voor Ying Ying Travel blikte ik even terug op een onvergetelijke uitstap naar het papierstadje Manzhao. Zin om mee te genieten?

Ding Ding Hao! 

Vrolijke groeten, Joris

Yunnan: Verrassing in Manzhao - het dorpje van papier

Wat een bijzondere stilte in het afgelegen dorpje Manzhao. De plek is bekend voor zijn papierproductie: sterk inpakpapier voor thee die in de streek gewonnen wordt. De woningen geven een verzorgde uitstraling – hier is duidelijk meer welstand dan verwacht. De paars gekleurde gekunstelde panelen met drogend papier staan op de binnenplaatsen, op de straat, tegen de gevels, …, overal waar de zon erbij kan. Een enkele man draait rondjes met een deksel van een kookpot op een half gedroogd papierpaneel. Dat verwijdert te groffe vezels. Wat een ambacht, wat een stiel toch. Onze lokale gids spreekt een mevrouw aan op haar binnenplaats. We mogen even van dichterbij komen kijken. Ze reinigt afgekookte vezels van de moerbei vooraleer ze in een bad belanden waaruit papier wordt geschept. Geen 5 meters ernaast staat een grote stenen ketel. Via een trapje kan ze het deksel oplichten en ons een natte bussel tonen. Dit is waarvoor je op reis gaat...

                                         

                                        

In de feeststemming

Op onze terugweg, gluren we op een rumoerig koertje binnen. Een groep vrouwen in kleurige kleding zit eten te plukken uit kleine schaaltjes die op een ronde gevlochten tafel staan. Jonge kinderen kruipen dichter bij hun moeder – ze zijn dit soort rare wezens echt niet gewoon. Ik presenteer een ballon om het ijs te breken.

De buren schuin tegenover hebben ons opgemerkt en gebaren meteen om bij hen binnen te komen. Hier is het duidelijk feest. Vrouwen wirwarren op de binnenplaats met stoeltjes, gerechtjes, chopsticks, … We moeten aanschuiven. En meedrinken, klinken, … de gastheer presenteert een eigen brouwsel en giet alvast een borrel halfvol die hij voor mijn gezicht duwt. De vader zwaait al met sigaretten. Op een vingerknip staat een rond gevlochten tafeltje vol met allerlei gerechtjes, kleine stoeltjes rondom. Elementaire beleefdheid doet ons nederig zitten en communiceren in gebarentaal.

 

Kindje geboren

Onze gids vertelt dat het pasgeboren kind na één maand een touwtje om de pols wordt gebonden. Het zou voor hen een bijzondere eer zijn als wij dat zouden doen. Euh, … ja, écht? Wie is niet geraakt door zo’n eer? Natuurlijk dat ! We nemen de trap naar boven en treffen de mannelijke naaste familie rond de tafel. De groeten zijn hartelijk, de sigaretten worden gepresenteerd, de borrels geschonken. De moeder verschijnt met de baby. De man houdt de touwtjes voorgeknipt klaar. Mario is uitzonderlijk fier. Een touwtje rond elke pols, elk van ons mag het rondbinden... wat een eer! Onvergetelijk.

Joris

 

Nieuwe afreis op 31 maart 2020 !

Ying Ying Travel: Het dorpje van papier, Manzhao, is opgenomen in onze splinternieuwe rondreis 20 dagen Guizhou en Yunnan met Water Splashing Festival. Er zijn nog plaatsen ! Wees er snel bij !

PROGRAMMA 20 DAGEN GUIZHOU EN YUNNAN MET WATER SPLASHING FESTIVAL