15 Dagen Trip : Tibet & het Basum Tso Meer

Dag 1

Internationale vlucht van Brussel, Amsterdam of Frankfurt via Beijing naar Xining

In samenspraak met YYT worden de beste vluchtcombinaties bekeken. De rondreis vangt aan in Xining. Een mogelijk optie is Air China met vertrek in Frankfurt (D) en vluchten via Beijing tot Xining. Eventueel kan het luchthavenvervoer tot Frankfurt via YYT & HA-Airportservice Geel geregeld worden.

Tarieven en vluchtschema's zijn afhankelijk van de door u gekozen reisdata. YYT gaat zorgvuldig alle mogelijkheden voor u na.

      

Dag 2

Beijing-Xining (L)

Stel dat je opteert voor Air China dan arriveer je op Dag 2 in de vroege ochtend in Beijing. Aansluitend connecterende vlucht van Beijing tot Xining. Aankomst Xining in de voormiddag van Dag 2. 

Bij aankomst ontvangst en transfer naar het hotel. Lunch in een lokaal restaurant. De rest van de dag ben je vrij in Xining, de poort tot de Chinese provincie Qinghai. 

Vele Tibetreizigers zien Xining in het centrale noorden van China over het hoofd. Wij doen dat niet en we hebben daar onze redenen voor.

Overnachting in het 4* Holiday Dynasty Hotel Xining.

Dag 3

Xining-Lhasa per trein (B, L)

Na het ontbijt bezoek je het belangrijke Ta'er of Kumbum Klooster van Xining.

Dit klooster is gebouwd bij de geboorteplaats van Tsongkapa, stichter van Gelupka (geelkappen). De huidige Dalai Lama is trouwens in de buurt geboren.

Lunch in een lokaal restaurant.

In de namiddag bezoek je de stad. Diner op vrije basis.

Nadien is er de transfer naar het treinstation en checken we in voor de zeer populaire treinreis van Xining naar Lhasa. Je slaapt uiteraard op de trein in softsleeper.

Dag 4

Lhasa (D)

Je ontwaakt op de trein die de dag voordien rond 20u in Xining vertrokken is met bestemming Lhasa. 's Avonds, rond 19u, zal je in Lhasa toekomen. Overdag beleef je misschien wel de mooiste treinreis ter wereld. Vanuit de trein besef je pas hoe het leven van de Tibetaanse nomaden er moet uitzien. Dan pas besef je waarom ze geloven in geesten, in natuurkrachten en waarom ze die speciale hang naar spiritualiteit hebben.

De spoorlijn van Xining in de provincie Qinghai tot Lhasa in de Tibetaanse Autonome Regio loopt over een afstand van 1972 kilometer. De trein loopt eveneens door de Tanggula Pass die 5072 meter boven de zeespiegel geleven is.

Dit is de hoogste spoorlijn ter wereld !  Adembenemend mooi !

Onderwege ben je getuige van het prachtige uitzicht op het Tibetaanse landschap met daarbij de Kunlun en Tanggula bergketens, het Qinghai Meer en de Tuotuo rivier. Op weg naar Lhasa passeert de trein gletsjers en met sneeuw bedekte bergen.

De ervaring van deze sprookjesachtige treinreis is moeilijk in woorden uit te drukken !

Aankomst in Lhasa, ontvangst en transfer voor het 1° diner op Tibetaans grondgebied.

Overnachting in het Tashitakge hotel (standaard kamer).

Dag 5

Lhasa (B, L)

Na het ontbijt bezoek je twee toppers in Lhasa : de Jokhang Tempel en Barkhor Straat. Jokhang is de belangrijkste tempel van Lhasa en is pal in het centrum gelegen.

Barkhor is de straat rond de Jokhang waar de pelgrims kloksgewijs rondlopen. Dit is de ideale plaats om foto's te nemen van de pelgrims. Aan hun kledij zie je dat ze echt vanuit alle delen van Tibet komen.

Na de lunch bezoek je het Drepung Klooster. Samen met Ganden en Sera is Drepung één van de belangrijkste tempels in Tibet, één van de 3 'steunpilaren' van het geloof.

Vrije avond in Lhasa.

Overnachting in het Tashitakge hotel (standaard kamer).

Dag 6

Lhasa (B, L)

Ontbijt in het hotel. Klaar voor een nieuwe dag Lhasa !

In de voormiddag bezoek je het Potala Paleis, de voormalige (winter)residentie van de Dalai Lama.

Opgelet : Het aantal bezoekers van de Potala per dag is beperkt. Het is de lokale overheid die beslist op welk moment de toeristen mogen bezoeken. Het programma in Lhasa wordt mogelijk aangepast in functie van het toegewezen bezoekuur aan de Potala. Het bezoek mag maximum 1 uur duren en binnenin de potala mogen zeker geen foto's genomen worden. Men mag enkel buiten, en op de éérste binnenkoer, foto's nemen.

Lunch in een lokaal restaurant.

In de namiddag bezoek je eerst het Sera Klooster en nadien Norbulinka. Sera is een 2de van de drie belangrijke tempels. Wanneer je deze 's namiddags bezoekt zie je ook telkens novicen die hier debateren over geloofskwesties. Dit gaat gepaard met het rukken aan 'paternosters' (Tibetaanse versie weliswaar), het in de handen slaan en het stampen met de voeten. Je staat vlakbij en je neemt de allermooiste foto's van de monniken.

In de latere namiddag rijden we naar de rand van Lhasa voor een bezoek aan Norbulinka, het zomerpaleis van de Dalai Lama.

Einde van een ontzettend boeiende dag Lhasa ! Vrije avond.

Overnachting in het Tashitakge hotel (standaard kamer).

Dag 7

Lhasa (B, D)

Laatste volledige dag Lhasa.

In de voormiddag bezoek je de Drak Yerpa ten noordoosten van Lhasa. Dit Tibetaans boeddhistisch klooster ligt adembenemend hoog, tegen en in de rotsen. Reis je naar Tibet en heb je dit klooster niet gedaan, dan ben je eigenlijk niet in Tibet geweest.

Vandaag is de lunch voor een keer niet inbegrepen want je hebt een vrije namiddag.

Voor de laatste avond Lhasa staat er een heerlijk diner met een niet te missen culturele show op het programma. Tijdens de show geniet je zowel van een reeks traditionele dansen als van de prachtige klederdracht van verschillende etnische groepen binnen de Autonome Regio Tibet.

Klik hier voor een kort filmpje van deze culturele show Tibet.

Laatste nacht in het Tashitakge Hotel Lhasa (standaard kamer).

Dag 8

Lhasa-Nyingchi (B, L)

Na het ontbijt verlaat je Lhasa. Tot nu toe werden alle verplaatsingen met een busje uitgevoerd. Vanaf dag 8 ruilen we onze bus in voor een minivan. Het terrein wordt nu veel ruwer, bijna onmogelijk voor bussen en daarom zetten we de minivan in. Het avontuur kan beginnen ! 

Vandaag staat er een stevige tocht van enkele uren op het programma. Het afwisselende landschap is werkelijk prachtig. De eindbestemming van de dag is Nyingchi, maar onderwege bezoek je die andere topper : het Basum Tso Meer.

Goed om weten : Programma's en boeken over Tibet kunnen soms heel verwarrend zijn. Elke plaats heeft immers twee/drie verschillende namen, soms meer. Je hebt een lokale naam in dialect, een naam in 'standaard Tibetaans' en de Chinese versie, soms meerdere Chinese versies. Het Basum Tso Lake kan daarom ook als Basong Tso, Draksum (La)Tso of Pasum(t)so terug te vinden zijn op het internet of in boeken.

Tijdens de tocht rij je gedurende lange tijd langs een rivier met echt opvallend azuurblauw water. Die kleur met de bergen als achtergrond geeft iets irreëels aan het landschap.

Je bezoekt het Basum Tso Meer. Er is een eilandje met een tempel. De tempel is omgeven met legendes over koning Gesar, Guru Rinpoche (8ste eeuw) en Sangye Lingpa, een bekende lama van de Nyingmapa orde uit de 14de eeuw.

Je bent nu in Oost-Tibet en het gebied ligt iets lager boven zeeniveau dan Lhasa. De Tibetaanse cultuur is hier zeer goed bewaard gebleven.

Overnachting in het 4* Shanshui Hotel in Nyingchi (standaard kamer).

Dag 9

Nyingchi-Langxie (B, L)

Ontbijt en aansluitend transfer naar de Lamaling Tempel voor een bezoek.

Na de lunch bekijk je een lokale tempel van de Bon sectie en je leert de Niyang rivier kennen. In het Tibetaans staat Niyang voor "de trieste tranen van de fee". De Niyang wordt beschouwd als de moederrivier van de Gongbu mensen en is sowieso een must-see in Nyingchi. Het jade-groen zorgt voor een adembenemende schoonheid en geeft je de illusie van een paradijs.

Transfer tot Langxie

Overnachting in het 3* Jinxin Hotel (standaard kamer). Dit is het beste lokale hotel.

Dag 10

Langxian-Tsedang (B, L)

Vandaag geniet je de ganse dag van de prachtige natuur tijdens de tocht van Langxian naar Tsedang. Nyingchi ligt in het oostelijk deel van Tibet. Je reist in zuidwestelijke richting. Onze eindbestemming, Tsedang, ligt op 183 kilometer ten zuidoosten van Lhasa.

Tsedang is één van de grootste steden van Tibet en de stad is gelegen in de Yarlung-vallei.

Lunch in een lokaal restaurant op de route.

Overnachting in het 4* Tsedang Hotel (standaard kamer).

Dag 11

Tsedang (B, L)

Volledige dag Tsedang, bakermat van de Tibetaanse beschaving.

In de voormiddag zie je één van de oudste tempels van Tibet, de Trandruk. Aansluitend bezoek je Yumbu Lakang. Het oudste paleis in Tibet is nu omgebouwd tot een klooster en bedevaartsoord. Langs de kam van de berg zijn door toegewijde boeddhisten gebedsvlaggen geregen.

Vanuit de verte is het zicht op de Yumbu Lakang al de moeite waard, maar de beklimming van de heuvel geeft je pas echt een adembenemend uitzicht. Je kan te voet naar boven of mits een kleine vergoeding te paard. 

In de namiddag staat onder meer het Samye Klooster op het programma. We maken nu opnieuw gebruik van een bus voor de verplaatsingen. Dit prachtige oude klooster is gesticht in 775 na Christus en is gebouwd als een Mandala. In Tibet gebruikt men het woord Mandala voor een plan dat de kosmos moet uitbeelden. De hoofdhal stelt de Meru, het centrum van het heelal, voor en de andere gebouwen samen staan voor de Tibetaanse kosmologie.

Lunch is voorzien in een lokaal restaurant.

Overnachting in het 4* Tsedang Hotel (standaard kamer).

Dag 12

Tsedang-Gyantse (B, L)

Na het ontbijt maken we per bus de transfer van Tsedang naar Gyantse. In de voormiddag bezoek je het Zhatang Klooster.

Lunch in een lokaal restaurant.

Als één van de drie heilige meren wordt het Yamdrok Yumtso Meer aanzien als de vrouwelijke beschermer van het boeddhisme in Tibet. De mensen geloven dat het hen zal zegenen en beschermen. Jaarlijks maken vele toegewijde volgelingen uit Tibet of komende vanuit andere plaatsen de bedevaartstocht naar het meer.

Het uitzicht op de Karuola Gletsjer, één van de drie continentale gletsjers van Tibet, is zeer indrukwekkend.

In Gyantse verken je Gyantse Old Street. Deze plek kent een geschiedenis van meer dan 600 jaar. Oude Tibetaanse constructies langs de straat bezorgen je een rustig en vredig gevoel waarbij je je ver weg waant van alle drukte. 

Overnachting in het 3* Gyantse Hotel (standaard kamer).

Dag 13

Gyantse-Shigatse (B, L)

Gyantse is beroemd om zijn gigantische Stupa, de zogenaamde Kumbum en het Palchoe Klooster ernaast. De stupa en het klooster liggen in het verre noorden van de stad. Kumbum betekent letterlijk "honderdduizend beelden van Boeddha". De muren binnen de stupa bevatten de meest bijzondere muurschilderingen van verschillende religies, waaronder het hindoeïsme.

Lunch in een lokaal restaurant.

Je verlaat Gyantse en je maakt de transfer naar Shigatse. Onderweg passeer je langs het Shalu Klooster. Shigatse is, na Lhasa, de tweede grootste stad in Tibet en ligt op een hoogte van 3800 meter. Relax en vrije tijd in de stad. 

Overnachting in het 4* Shigatse Hotel (standaard kamer).

Dag 14

Shigatse-Lhasa-OUT (B, L)

Na het ontbijt sta je klaar voor een laatste bezoek in Tibet.

De naam van het klooster dat op een heuvel in de stad gelegen is betekent letterlijk vertaald uit het Tibetaans "alle geluk en voorspoed zijn hier verzameld". Na je bezoek aan het Thashihunpo Klooster is er een laatste lunch om daarna voldaan en gesterkt dankzij al deze spirituele ervaringen de transfer naar de luchthaven van Lhasa aan te vatten. Je neemt afscheid van Tibet en van de vriendelijke bevolking.

Klik hier voor de meest gereciteerde mantra in het Tibetaans Boeddhisme : Om mani padme hum.

Internationale retourvluchten vanuit Lhasa worden door YYT bekeken. Opnieuw Air China heeft een vlotte verbinding via Beijing naar Frankfurt. Uiteraard zijn er nog meerdere opties en bekijken we deze samen.

Dag 15

Aankomst Europese luchthaven (Brussel, Amsterdam of Frankfurt)

Aankomst op een door jou gekozen Europese luchthaven. YYT regelt voor jou al dan niet het luchthavenvervoer.

Einde van deze wel zeer unieke, uitgebreide en avontuurlijke rondreis Tibet. 

Tijd om nog wat na te kaarten tijdens de retour naar uw woonplaats. Tibet heeft nu een plekje in ieders hart !