14 Dagen Mongolië met Khuvsgul Meer - mei/juni 2019 - In uitvoering

Dag 1

Brussel (of Amsterdam of Frankfurt) - Ulaanbaatar

Vanuit Brussel (of Amsterdam) reis je naar Ulaanbaatar.

YYT helpt je om een keuze te maken uit de vluchtcombinaties die door de verschillende maatschappijen aangeboden worden. Bij deze afreis zijn de vluchten voor een keer dus niet inbegrepen en we doen dit bewust om flexibiliteit te bieden op vlak van keuze van luchtvaartmaatschappij. Vaak kies je voor Mongolië tussen Hainan Airlines, Aeroflot of Turkish Airlines. Aangezien jij beslist met wie je vliegt, bepaal je voor een stuk ook zelf je budget voor de rondreis want prijzen kunnen sterk verschillen. Dit principe is uitzonderlijk bij onze rondreizen, maar de bestemming Mongolië leent zich hier toe.

In augustus plannen we dezelfde rondreis Mongolië met noordelijk Khuvsgul Meer en dan behouden we wel het klassieke patroon met de internationale vluchten inclusief en met Nederlandstalige reisbegeleiding van bij aanvang van de tour. 

Belangrijk is dat je op dag 2 tijdens de voormiddag of rond het middaguur in Ulaanbaatar toekomt zodat wij soepel de transfer(s) van de luchthaven naar het hotel in Ulaanbaatar kunnen regelen.

Ter info: Het is mogelijk om deze rondreis na 14 dagen uit te breiden met één of meerdere nachten Ulaanbaatar of met een extensie binnen Mongolië en/of China. Spreek ons hierover aan en wij maken voor jou een voorstel op maat.

Dag 2

Ulaanbaatar - City Tour - Tumen Ekh Ensemble (L, Welkomstdiner) - 22 km transfer (30 min.)

In de loop van de voormiddag of ten laatste rond het middaguur aankomst Chinggis Khan International Airport Ulaanbaatar.

Verwelkoming door onze Mongoolse YYT-gidse Nomin en onze privé chauffeur(s). Korte transfer naar het hotel, check-in in het moderne 4* Khuvsgul Lake Hotel of gelijkwaardig. De door YYT gekozen hotels liggen sowieso vlakbij het centrale Chinggis Khaan Plein. Opfrissing en verpozing.

Verwelkomingslunch in een speciaal door ons hiervoor gekozen restaurant. In Ulaanbaatar is er zulk een variëteit aan maaltijden dat het niet moeilijk is om tijdens je eerste indrukken zelfs te vergeten dat je in Mongolië bent. Vooral Koreaanse en Japanse restaurants zijn alom aanwezig.

Aanvang City Tour Ulaanbaatar. Wandeling over het Chinggis Khaan Plein met het Chinggis Khaan Monument en vlakbij het standbeeld van Marco Polo. Dit plein is het hart van de hoofdstad van Mongolië. De geschiedenis van Mongolië vraagt een woordje uitleg en daarom pikken we het Nationaal Historisch Museum van Mongolië mee dat op wandelafstand van het plein gelegen is.

In dit museum wordt de Mongoolse geschiedenis op een leuke, duidelijke en informatieve manier weergegeven. Het museum toont onder meer een volledig ingerichte GER-tent en historische kostuums van de vele verschillende Mongoolse groepen. Topper is een maquette van de oude hoofdstad Kharkhorum, de beroemde historische stad ten tijde van Chinggis Khaan. Kharkhorum komen we later nog tegen op onze reisroute.

In de vooravond transfer naar het theater van Ulaanbaatar waar je een erg mooie muziek- en dansshow meemaakt van het populaire Tumen Ekh Ensemble. Ik licht een tip van de sluier: de Mongoolse slangenmeisjes zullen je hart sneller doen slaan. Topper!

Deze overweldigende 1ste dag Mongolië sluit je af met een heerlijk welkomstdiner.

Overnachting in het centraal gelegen 4* hotel.

Dag 3

Chinggis Khaan Statue Complex - Terelj Nationaal Park (B, L, D) - 75 km on road (2 uur)

Na het ontbijt verlaat je Ulaanbaatar. Eindbestemming van deze dag is het Nationale Park dat het dichtst bij Ulaanbaatar gelegen is: Terelj Nationaal Park. Terelj is een zeer populair gebied en telt erg veel Tourist GER Campen van zeer goed niveau. Vele toeristen, vooral afkomstig uit Rusland, brengen in het mooie Terelj natuurgebied een vrij korte of wat langere vakantie door. Terelj ligt 1631 meter boven zeeniveau.

Even voor aankomst in Terelj Nationaal park bezoek je het indrukwekkende Chinggis Khaan Complex met het grootste ruiterstandbeeld ter wereld. Reeds van ver zie je Chinggis Khaan op zijn paard aan de horizon verschijnen. Boven op de hals van het paard maak je de mooiste foto's van de omgeving en van het indrukwekkende standbeeld van Chinggis Khaan. Bezoek aan het Museum over het Grote Mongoolse Rijk is inclusief. Je ziet op de 1ste verdieping eveneens de grootste laars ter wereld die in het World Guiness Book of Records geregistreerd staat.

Na een lekkere lunch binnen het complex, vervolg van de rit naar Terelj.

Met een beetje geluk zie je langs de kant van de weg allerlei roofvogels. Indien de gelegenheid zich voordoet dan stoppen we om foto's te maken van de roofvogels die in Mongolië leven.

Eénmaal op het domein van het Nationaal Park zie je de Terelj Ovoo of de religieuze sjamanistische steenheuvels en de enorme Turtle Rock, hét symbool van Terelj. Niet ver van Turtle Rock ligt de Tibetaans Boeddhistische Aryabal Meditatietempel. Deze tempel ligt zeer mooi bovenop een heuvel en is bereikbaar via onder meer een hangbrug waar je met maximaal 4 mensen tegelijkertijd mag overlopen. Tijdens de (lichte) klim zie je tegen de rotsen bekende Tibetaans Boeddhistische opschriften die kleurrijk zijn aangebracht. Eénmaal boven bezoek je de tempel zelf. Het is een inspirerende en spirituele plek waarbij je je heel even in Tibet waant. De Tempel is gebouwd in 1810 door Mongoolse én Tibetaanse kunstenaars.

Vrije avond en eerste overnachting in een zeer comfortabel Tourist Ger-Camp.

Dag 4

Bogd Khan zomer- en winterpaleis - Chinghis Khan Paleizencomplex met Bonfire Party (B, L, D) - 75 km on road / 4 km off-road (2 uur)

Ontbijt in het mooie Tourist Ger Camp binnen Terelj. Relax en ontspanning in dit prachtige gebied met heuvelachtig landschap.

Vervolg van de tour en bezoek aan het Bogd Khan Zomer- en Winterpaleis. Je gaat terug in de tijd en komt er meer te weten over de leefwereld van de Mongoolse Khans.

Het hoogtepunt van de dag is het bezoek aan het Chinghis Khan Paleizencomplex.

Stoere Mongoolse soldaten verwelkomen je vanop hun paarden aan de ingang van het Paleis en leiden je naar de grootste GER ter wereld. Het spektakel zit vol verrassingen. Je beleeft er een waar feest met typisch Mongoolse gerechten, warme wijn en Chinghis Khan Vodca. Sjamanen dansen in trance rond een vreugdevuur. Je beleeft een Mongools Bonfire- of vreugdevuurfeest met tradionele optredens.

Overnachting in één van de kleurrijke en ruime Gers van het Chinghis Khan Paleizencomplex.

Dag 5

Kennismaking Mongools Nomadenleven - Khustai National Park (B, L, D) - 45+50 km on road / 8+10km off-road (2.5 uur)

Na het ontbijt leer je het dagelijks leven van de Mongoolse nomaden kennen.

Je ziet hoe de nomaden zich verplaatsen per yak en je leert hoe vilt voor hun Gers gemaakt wordt. Vanop de kar die door de yaks getrokken wordt verken je hun leefomgeving. In een van de Gers word je ontvangen met traditionele Mongoolse muziek en je leert hoe je op de correcte manier een nomadenfamilie begroet. 

Na de lunch vervolg van de tour tot aan het Khustai Nationaal Park.

Sinds 1993 is dit beschermd natuurgebied en dit ter behoud van de biodiversiteit en om de herintroductie van het in het wild uitgestorven verklaarde Przewalskipaard te vergemakkelijken. Naast de wilde paarden of Takhi leven er nog vele andere wilde diersoorten zoals de marmot, de wolf en het zeldzame rode hert. In dit gebied van bergen, zandduinen en steppen leven sierlijke gazelles en groeien vele soorten wilde bloemen. Lichte hiking en tijd om foto’s te maken van het landschap en het wild dat je op je weg tegenkomt. Onze chauffeurs en gidsen zijn specialisten om de Takhi op te sporen. Toch is het altijd afwachten in hoeverre ze tijdens hun zoektocht naar water van de bergen komen afgezakt. Zeer boeiend, je waant je in een natuurfilm van National Geographics.

Overnachting in een Tourist Ger-Camp nabij Khustai Nationaal Park.

Dag 6

Elsen Tasarkhai - bezoek nomadenfamilie (B, L, D) - 140 on road / 30 km off-road (2.5 uur)

Na het ontbijt vervolg van de tour richting Khugnu Khan gebergte. 

Achter rotsachtige randen en kliffen van dit granieten gebergte tref je de ruïnes van de Erdene Khamba tempels. Vanaf een nieuw gebouwde tempel kijk je neer over de restanten van de oude. We nemen alle tijd om te genieten van deze rustige, spirituele plek. Onderweg maak je foto's van allerlei prachtige plekjes, grazende kamelen en het echte Mongoolse nomadenleven.  

Vandaag staat er een kamelentocht door de zandduinen op het programma. Je bezoekt een nomadenfamilie en ontdekt hun aparte manier van leven. Je leert hoe ze allerlei zuivelproducten maken van het melk van hun dieren.

Overnachting in een Tourist GER Camp bij Elsentasarkhai.

Dag 7

Kharkhorum - Erdenezuu klooster (B, L, D) - 110 km on road (2 uur)

Vervolg van de rondreis Mongolië richting de oude hoofdstad Kharkhorum.

Kharkhorum werd in 1220 door Genghis Khan in de Orkhon Vallei gesticht. Kharkhorum zou voor 140 jaar dienst doen als hoofdstad van de verenigde Mongoolse clans tot het in 1391 volledig vernield werd door Chinese troepen.

Ongeveer 200 jaar later (1586) werd op de ruïnes van Kharkhorum het oudste boeddhistische klooster van Mongolië gesticht. Het Erdene Zuu klooster werd meermaals door oorlogen verwoest en telkens weer heropgebouwd. In het begin van de 20ste eeuw waren er meer dan 100 tempels en leefden er meer dan 1000 lama’s. Slechts enkele gebouwen bleven gespaard na de zuiveringen van de communisten in 1937.

Gelukkig werd de prachtige muur (400x400m) die het klooster omringd samen met de 108 stoepa’s niet verwoest. Ondertussen wordt het complex opnieuw als klooster gebruikt. In een aantal musea worden belangrijke kunstschatten bewaard en Erdene Zuu staat uiteraard op de lijst van Unesco Werelderfgoed. Wanneer het mystieke Erdene Zuu met zijn lange muur vanuit de verte in de graslanden verschijnt en het gezang van de monniken je bereikt, dan waan je je even in Tibet.

Vergeet geen bezoek te brengen aan aan het Kharkhorin Centre Museum. 

We begeven ons naar de top van één van de heuvels rond Kharkorum. Van hieruit krijg je een adembenemend uitzicht over de Orkhonvallei, de thuisbasis van alle Mongoolse koninkrijken en erkend als Unesco Werelderfgoed. Vanop deze plek genieten we van een gezellig picnic diner.

's Avonds zien we atleten met elkaar worstelen, de nationale sport van Mongolië. Daarna krijg je zelf de kans om hen te verslaan in het boogschieten. Mooier kan je deze geweldige dag Kharkorum niet afsluiten.

Overnachting in een Tourist Ger-Camp dat vlakbij Kharkhorum gelegen is.

Dag 8

Tsenkher hot spa (B, L, D) - 100 km on road / 20 km off-road (2.5 uur)

Na het ontbijt start je de dag met een bezoek aan een heel klein viltfabriekje. Je gaat bij mensen thuis en ontdekt hoe alles in zijn werk gaat. 

Daarna volgt een avontuurlijke rit tot aan de heetste warmwaterbron van Mongolië: de Tsenkher hot spa.

Reeds tijdens de oudheid werden de Tsenkher warmwaterbronnen gebruikt vanwege hun helende krachten. Het is een diepe warmwaterbron en dit zorgt ervoor dat het in de kern wel 86 graden heet kan zijn.  

Wist je dat er binnen 1 seconde 10 liter water aangevuld kan worden?

De Ger-Campen in dit gebied zijn gelegen op de meest ideale locaties om je te laten ontspannen en te werken aan je gezondheid. Vooral mensen met een huidaandoening zoals psoriasis of een chronische ziekte ervaren dankzij het baden in de Tsenkher hot spa een helend en relaxerend effect.

De route van Kharkhorum naar Tsenkher is op zich al geweldig en een waar avontuur. Je rijdt dwars doorheen rivieren en ziet Yaks, gieren en misschien wel een wolf aan de rand van het woud. 

Overnachting in een comfortabel Tourist Ger-Camp met Hot Spa.

Dag 9

Khorgo Terkhi Nationaal Park (B, L, D) - 170 km on road / 50 km off-road (4 uur)

Na het ontbijt gaat het avontuur verder richting Khorgo Terkhi Nationaal Park.  

Tijdens de rit stop je bij een bijzondere boom met 108 takken. De boom is bedekt met blauwe sjaals of khadags en wordt aanbeden door de mensen die het geloof van het Mongools Sjamanisme volgen. Vele Mongolen geloven dat deze heilige boom geluk brengt.

Klik hier en lees meer over het Sjamanisme in Mongolië.

Eenmaal in het Nationaal Park hou je halte aan de Chuluut of de Stenen rivier. Deze stroomt vanuit de valleien van het Khangai Gebergte doorheen het landschap van Centraal Mongolië dat uitzonderlijk mooi en uniek is dankzij allerlei vroegere vulkaanuitbarstingen.

Daarna arriveer je bij de uitgestorven vulkaan van Khorgo. Hiking naar de krater van de uitgedoofde vulkaan. Vanaf de top krijg je een geweldig uitzicht over het niet zo ver afgelegen en glinsterend Terkhiin Tsagaan Meer. Enig mooi!

Overnachting in een Tourist Ger-Camp dat schitterend gelegen is.

 

Dag 10

Jargal Jiguur hot spa (B, L, D) - 80 km on road / 140 km off-road (4.5 uur)

Na het ontbijt gaat het per jeep verder tot de Jargal Jiguur Hot Spring Water Spa.

Geniet van de natuurlijke warme spa en laat je lichaam volledig ontspannen. Het water van de spa bevat zwavel dat vanuit een waterbron van ca. 70° Celsius het hele jaar door hier in het bergachtig noordelijk deel van Mongolië naar boven stroomt. Liefhebbers genieten van een borreltje Mongoolse Chinggis Khaan Vodka.

Voor het baden maak je een wandeling door het vlakbij gelegen dorpje. Erg bijzondere bomen en vrij rondlopende dieren geven dit gebied iets sprookjesachtig. Bezoek aan een lokale familie in het dorpje. Deze mensen maken het framework van Gers. De prachtige versieringen en inkervingen maken zij allemaal met de hand. Men is vereerd met ons bezoek want veel buitenlanders komen er niet langs.

's Avonds leert onze Mongoolse gids je het populaire anklebone game aan. 

Overnachting in een charmant Tourist Ger-Camp.

Dag 11

Khovsgol Meer (B, L, D) - 170 km on road / 150 km off-road (5 uur)

Na het ontbijt rij je door tot aan de Uushig Deer Stones, een complex van 30 zogenaamde hertenstenen.

Dit zijn oude megalieten met ingekerfde symbolen. De hertenstenen zijn meer dan 3000 jaar oud en werden in de bronstijd gebruikt bij begrafenissen, offerrituelen en als kunstvorm. We spreken hier over de tijd van de Hunnen. De kunstzinnige illustraties van herten en andere dieren op de stenen staan inmiddels symbool voor het sjamanisme, het belangrijkste geloof in Mongolië.

Vervolg van de tour naar het Khovsgol Meer of de Dalai Eej wat staat voor de "Moeder Oceaan". Het Khovsgol Meer is gelegen in de provincie Hövsgöl in het noordoosten van Mongolië. Hövsgöl staat bekend als het Zwitserland van Mongolië. Het Khovsgol Lake is een van de zeventien ancient lakes ter wereld en is meer dan twee miljoen jaar oud. Met uitzondering van Lake Vostok is dit het meest ongerepte meer van Mongolië en vormt het één van de belangrijkste waterreservoirs van het land. Het water van het meer is van nature helder en drinkbaar. 

Overnachting in een comfortabel Tourist Ger-Camp, prachtig gelegen aan het Khovsgol Meer.

Dag 12

Khovsgol Meer (B, L, D)

Vandaag beleef je een waar Sjamaan ritueel. Het sjamanisme bestaat in Mongolië sinds oude tijden. Men tracht bovennatuurlijke machten te manipuleren. Een sjamaan doet dit door contact te maken met de geestenwereld, veelal om op die manier door geesten veroorzaakte ziektes te genezen. Ook dit is Mongolië ten volle. 

Tijdens de tweede dag aan het Khovsgol Meer ga je niet zomaar stilzitten en genieten van alle rust. Je maakt per paard een erg mooie tocht door de wouden die langs Khuvsgul Meer gelegen zijn. Nadien geniet je van het uitzicht op het oeroude meer. De kans is groot dat je in dit gebied de rendiervolkeren die in het noorden van Mongolië leven ontmoet.

Afhankelijk van de situatie van het weiland bestaat de kans dat rendiervolkeren niet van het gebergte naar beneden afgezakt komen. Hou hier rekening mee.  Indien je een groep op je reisweg tegenkomt, dan ervaar je het echte nomadenleven van de rendiervolkeren. Het is geen zuiver toeristische attractie dus tonen we respect voor hun gebruiken en gewoonten.

2de overnachting in een Tourist Ger-Camp bij Khovsgol Lake.

Dag 13

Khovsgol Meer - Ulaanbaatar per binnenlandse vlucht (B, L, Afscheidsdiner) - 170 km on road (3 uur rijden / 1.5 uur vliegen)

Na het ontbijt word je volgens typisch Mongoolse traditie op hartelijke wijze uitgewuifd. Daarna is er de transfer naar de kleine luchthaven van Möron en maak je de binnenlandse vlucht naar de hoofdstad Ulaanbaatar.

Na de lunch bezoek je een fabriek waar kashmir geproduceerd wordt. De beste kashmir ter wereld komt uiteraard uit Mongolië en je mag er tot op de werkvloer komen. Aansluitend krijg je de kans om in een groot winkelcomplex allerlei leuke souvenirs voor thuis aan te kopen.

's Avonds is er als afscheidsdiner een heerlijke Mongoolse barbeque. Buffet en Barbeque à volonté !

Laatste overnachting in een centraal gelegen 4* Hotel in Ulaanbaatar. Vb. Khuvsgul Lake Hotel of gelijkwaardig.

Dag 14

Ulaanbaatar - retour naar Europa of extensie binnen Mongolië of naar China (B)

Ontbijt in het hotel of ontbijtpakket indien vroege vlucht.

Transfer naar de luchthaven van Ulaanbaatar voor de retourvlucht naar Europa. De lokale Mongoolse gids staat altijd ter beschikking. Het uur van de transfer is afhankelijk van de gekozen vluchtcombinatie.

Ter info: Het is mogelijk om deze rondreis na 14 dagen uit te breiden met een extensie binnen Mongolië, China of een combinatie van de twee landen. Aan het eind van deze 14-daagse tour zou je bijvoorbeeld per Transsiberië Express van Ulaanbaatar naar Beijing kunnen reizen en in China nog enkele dagen Beijing en/of andere locaties bezoeken.

Uiteraard dienen we vooraf goed te bekijken wanneer de treinen vanuit Mongolië rijden. Men dient hier soepel in te zijn want de spoorwegen in Mongolië durven wel eens treinen wijzigen of zelfs schrappen. Flexibiliteit is in dit geval absoluut nodig!

Aankomst Europa op dag 14 of dag 15 in de vroege ochtend, ook weer afhankelijk van de gekozen vluchtcombinatie. Einde van de 14-daagse rondreis Mongolië met noordelijk Khuvsgul Meer.