13 dagen trip: mountainbike tour Khuvsgul meer

Dag 1

België - Ulaanbaatar

Internationale vlucht naar Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië.

Dag 2

Ulaanbaatar (L,D)

Aankomst in Ulaanbaatar, de gids staat je op te wachten voor de transfer naar het hotel. De transfer duurt ongeveer 40 min.

Nadien krijg je de kans om uit te rusten op je kamer en geeft de gids je een briefing over de tour.

Dag 3

Ulaanbaatar (B,L,D)

Ontbijt in het hotel. We starten de reis met een bezoek aan het National Historical museum van Mongolië. Je ontdekt de historie van 3000 jaar vanaf het stenen tijdsperk tot de democratische tijd. Het museum brengt je terug naar de 13de eeuw. 

Nadien hoef je slechts de straat over te steken en je bent in het hart van de stad, het Chinghis Khaan plein. Je ziet er prachtige architectuur en een overvloed aan geschiedenis. 

We vervolgen de dag met een bezoek aan het beroemde Gadan klooster, je zal er een gigiantisch gouden standbeeld zien van boeddha in de grootste tempel. Ook kan je een boeddistische ceremonie volgen.

Voor het avondmaal krijg je eerst een traditioneel folklore concert met verschillende performances van artiesten.

Dag 4

Vlucht naar Murun - Khatgal - Khuvsgul lake (B,L,D)

Ochtendvlucht naar Murun, de vlucht duurt zo'n anderhalfuur. Bij aankomst ontmoet je de chauffeur en de mountainbike gids, je krijgt ook je fiets. Maak je klaar om aan de fietstocht te beginnen in de prachtige omgeving van Noord-Mongolië. 

De Khuvsgul provincie staat bekent om de rendier herders, sjamaan rituelen en culturele invloed. Je zal 80 km fietsen tot aan Khatgal, daar maak je een boottochtje naar een klein eiland in het midden van het Khuvsgul meer. De prachtige omgeving zal je zeker en vast één doen voelen met de natuur. 

Nadien bezoek je een traditionele rendierherder familie (afhankelijk van de periode waarin je reist). De familie verhuist namelijk 10 keer per jaar. 

Overnachting in een tent.

Dag 5

Khoridol saridag mountains - Renchinlhumbe sum (B,L,D)

Vandaag zal je zo'n 55 km fietsen. Je komt voorbij de kust, omringd door siberische bossen, bloemenweiden en bergen.

Je fietst een heel stuk door de bergen van Khoridol saridag en krijgt prachtige uitzichten te zien. In de bergen zitten ook verschillende zeldzame en bedreigde diersoorten zoals een hert, luipaarden, beren en elanden, met wat geluk kan je ze spotten!

Overnachting in een tent.

Dag 6

Khoridol saridag vervolg (B,L,D)

Vervolg van onze tocht in de Khoridol saridag en Aankomst in Renchinlhumbe sum en overnachting in een typisch Mongools Ger camp.

Dag 7

White lake - nomadenfamilie (B,L,D)

We fietsen vandaag naar het 'white lake' ofwel 'het witte meer'. Het is een plaats die fantastisch is om te verkennen per mountainbike. Je hebt alles op één plaats: oevers van de meren, weilanden, bossen en bergen! We reizen momenteel op zo'n 2500-3000m hoogte. 

Je zal zowel makkelijke paden nemen langs de oever als moeilijkere wegen de berg op. In totaal fiets je 50 km.

Om de dag af te sluiten bezoek je een nomadenfamilie en krijg je een kijk in hun dagelijks leven.

Overnachting in een tent.

 

Dag 8

Hug river (B,L,D)

Je reist door het prachtige landschap terwijl de gids verhalen vertelt over de lokale geschiedenis, de lokale mensen en de omgeving. Je rijd zo'n 55 km tot aan de Hug rivier, een rivier met kristalhelder water. 

Overnachting in een Ger camp.

Dag 9

Red mountain (B,L,D)

Maak je klaar om richting de rode bergen te fietsen. De 'Red mountains' zijn miljoenen jaren oud en liggen in een prachtige omgeving. Groene weilanden aan de voet van de bergen en bossen in het midden. Dit is de perfect plaats om te fietsen en vogels te spotten. Je fietst  zo'n 65 km.

In de namiddag bezoek je een nomadenfamilie. De gastvrijheid van het Mongoolse volk zal je niet snel ontgaan! Je leert over hun tradities en hun eten. Een slokje melk wodka is een belangrijk deel van het bezoek.

's Avonds kan je genieten rond het kampvuur met een kopje warme wijn en de silte van de natuur.

Overnachting bij de nomadenfamilie. 

Dag 10

Beltes river - Ujig (B,L,D)

Op dag 9 en 10 fiets je in totaal 100 km. 

Je fietst richting de bossen van white birch, waar je ongeveer 2,5 uur bergopwaarts gaat. (40 km)

Aankomst aan de Beltes rivier, geniet van een traditionele Mongoolse barbeque gemaakt op hete stenen. Overnachten doe je in een tent.

 

Dag 11

Beltes river - Ujig (B,L,D)

Vervolg van onze route langs de rivieren. De Beltes en Ujig rivier zijn ideaal om in te zwemmen, zeker en vast een hoogtepunt van de reis.

Dag 12

Murun (B,L,D)

Je fietst terug richting Murun. Bij aankomst heb je tijd om uit te rusten in het hotel. Als je zin hebt kan je deelnemen aan een lokale karaoke. Dus smeer alvast je stembanden!

Dag 13

Ulaanbaatar (B,L,D)

Afscheid van het team en vlucht naar Ulaanbaatar. Bij aankomst heb je vrije tijd. 

's Avonds kan je genieten van het afscheidsdiner .

Dag 14

Ulaanbaatar - België (B)

Transfer naar de luchthaven om je vlucht terug naar huis te nemen.