15 Dagen trip: familiereis Mongolië

Of je nu op zoek bent naar een romantisch uitje, een culturele ervaring, het beste op het gebied van amusement of een familiebestemming waar je blijvende herinneringen kunt opdoen, de "Familiereis Mongolië" biedt het allemaal. We tonen je graag onze trip met een perfecte mix van cultuur, geschiedenis en ontspanning. Deze tour biedt je de mogelijkheid om door een land van verschillende contrasten te reizen, je vindt er zowel stijgende bergen als een klein Gobi woestijn gebied. Je bezoekt een Nomaden familie thuis, waar je een totaal andere manier van leven in de natuur zal ontdekken.

Dag 1: Vertrek richting Ulaanbaatar

Vanuit Brussel (of Amsterdam of Frankfurt) reis je naar Ulaanbaatar.

YYT helpt je om een keuze te maken uit de vluchtcombinaties die door de verschillende maatschappijen aangeboden worden. Bij deze afreis zijn de vluchten voor een keer dus niet inbegrepen en we doen dit bewust om flexibiliteit te bieden op vlak van keuze van luchtvaartmaatschappij. Vaak kies je voor Mongolië tussen Hainan Airlines, Aeroflot of Turkish Airlines. Aangezien jij beslist met wie je vliegt, bepaal je voor een stuk ook zelf je budget voor de rondreis want prijzen kunnen sterk verschillen. Dit principe is uitzonderlijk bij onze rondreizen, maar de bestemming Mongolië leent zich hier toe.

Dag 2: Ulaanbaatar - City tour (L, D)

Verwelkoming door de gids en onze privé chauffeur(s). Korte transfer naar het hotel (ongeveer 40min). De door YYT gekozen hotels liggen sowieso vlakbij het centrale Chinggis Khaan Plein. Opfrissing en verpozing.
Verwelkomingslunch in een speciaal door ons hiervoor gekozen restaurant. In Ulaanbaatar is er zulk een variëteit aan maaltijden dat het niet moeilijk is om tijdens je eerste indrukken zelfs te vergeten dat je in Mongolië bent. Vooral Koreaanse en Japanse restaurants zijn alom aanwezig.

Aanvang City Tour Ulaanbaatar. Wandeling over het Chinggis Khaan Plein met het Chinggis Khaan Monument en vlakbij het standbeeld van Marco Polo. Dit plein is het hart van de hoofdstad van Mongolië. De geschiedenis van Mongolië vraagt een woordje uitleg en daarom pikken we het Nationaal Historisch Museum van Mongolië mee dat op wandelafstand van het plein gelegen is.

In dit museum wordt de Mongoolse geschiedenis op een leuke, duidelijke en informatieve manier weergegeven. Het museum toont onder meer een volledig ingerichte GER-tent en historische kostuums van de vele verschillende Mongoolse groepen. Topper is een maquette van de oude hoofdstad Kharkhorum, de beroemde historische stad ten tijde van Chinggis Khaan. ’s Avonds geniet je van een heus welkomstdiner met optredens van Mongoolse performers. 

Overnachting in een hotel.

Dag 3: Terelj National Park (B, L, D)

Na het ontbijt verlaat je Ulaanbaatar. Eindbestemming van deze dag is het Nationale Park dat het dichtst bij Ulaanbaatar gelegen is: Terelj Nationaal Park. Terelj is een zeer populair gebied en telt erg veel Tourist GER Campen van zeer goed niveau. Vele toeristen, vooral afkomstig uit Rusland, brengen in het mooie Terelj natuurgebied een vrij korte of wat langere vakantie door. Terelj ligt 1631 meter boven zeeniveau.

Even voor aankomst in Terelj Nationaal park bezoek je het indrukwekkende Chinggis Khaan Complex met het grootste ruiterstandbeeld ter wereld. Reeds van ver zie je Chinggis Khaan op zijn paard aan de horizon verschijnen. Boven op de hals van het paard maak je de mooiste foto's van de omgeving en van het indrukwekkende standbeeld van Chinggis Khaan. Bezoek aan het Museum over het Grote Mongoolse Rijk is inclusief. Je ziet op de 1ste verdieping eveneens de grootste laars ter wereld die in het World Guiness Book of Records geregistreerd staat.

Eénmaal op het domein van het Nationaal Park zie je de Terelj Ovoo of de religieuze sjamanistische steenheuvels en de enorme Turtle Rock, hét symbool van Terelj. Niet ver van Turtle Rock ligt de Tibetaans Boeddhistische Aryabal Meditatietempel. Deze tempel ligt zeer mooi bovenop een heuvel en is bereikbaar via onder meer een hangbrug waar je met maximaal 4 mensen tegelijkertijd mag overlopen. Tijdens de (lichte) klim zie je tegen de rotsen bekende Tibetaans Boeddhistische opschriften die kleurrijk zijn aangebracht. Eénmaal boven bezoek je de tempel zelf. Het is een inspirerende en spirituele plek waarbij je je heel even in Tibet waant. De Tempel is gebouwd in 1810 door Mongoolse én Tibetaanse kunstenaars.

Vrije avond en eerste overnachting in een zeer comfortabel Tourist Ger-Camp.

Dag 4: Naadam festival (B, L, D)

Dit oude festival is ontstaan ​​in de tijd van de nationale held Chinggis Khan. Op dat moment werden de drie hoofdonderdelen van Naadam: Worstelen, boogschieten, paardenrennen gebruikt als training voor soldaten. Op 11 juli begint het festival met 9 weelderig geklede soldaten op witte paarden. Een parade van paardenstaartvaandels gaat van het hoofdplein naar het Naadam-stadion, waar de openingsceremonie plaatsvind met een thema-show en speech door de president.

Vandaag kan je zien hoe alle Mongolen hun vakantie vieren in hun traditionele kleding. Na het traditionele gebak "Khuushuur" en de drank "Airag" geprobeerd te hebben, kijken we naar worstelen, boogschieten en het traditionele spel “enkelbeen schieten”.

Overnachting in een hotel 

Dag 5: Naadam festival - Chinggis Khan palace complex (B, L, D)

‘s Morgens ga je naar de weides waarop het paardenrennen plaatsvindt. Je kan Mongolen moeilijk voorstellen zonder hun paarden, vanaf de leeftijd van 7 jaar nemen kinderen al deel aan de races, hoe ouder je bent, hoe langer de race.

Nadien bezoek je het Chinggis Khan palace complex.  Bij de ingang van het paleis zullen oude soldaten met sterke paarden ons begroeten en ons naar het grootste GER-wooncomplex in de wereld leiden.

Voor meer dan duizend jaar lang leefden Mongoolse koningen en koninginnen liever in traditionele ger-woningen. De reden is simpel en krachtig: het geeft  je de vrijheid om overal waar je wilt met je eigen huis heen te reizen.

Probeer de authentieke gezonde keuken met veel keuzes en drink warme wijn terwijl u geniet van de natuurlijke geest van een kampvuurceremonie en traditionele sjamanistische optredens.

Overnachting in een Tourist Ger camp.

Dag 6: Mongoolse nomadenshow - Khustai National Park (B, L, D)

's Ochtends wordt je verwelkomd door herders met yaks, kamelen en paarden en bezoek je hun woning. Per Yak rijdt je naar de familie, waar je kan kennismaken met het Mongoolse nomadenleven. De nomaden tonen je de traditionele manier om met schapenwol viltmateriaal te maken. Na de demonstratie staat er een lekkere lunch voor je klaar.

Na de lunch vervolg van de tour tot aan het Khustai Nationaal Park.

Sinds 1993 is dit beschermd natuurgebied en dit ter behoud van de biodiversiteit en om de herintroductie van het in het wild uitgestorven verklaarde Przewalskipaard te vergemakkelijken. Naast de wilde paarden of Takhi leven er nog vele andere wilde diersoorten zoals de marmot, de wolf en het zeldzame rode hert. In dit gebied van bergen, zandduinen en steppen leven sierlijke gazelles en groeien vele soorten wilde bloemen. Lichte hiking en tijd om foto’s te maken van het landschap en het wild dat je op je weg tegenkomt. Onze chauffeurs en gidsen zijn specialisten om de Takhi op te sporen. Toch is het altijd afwachten in hoeverre ze tijdens hun zoektocht naar water van de bergen komen afgezakt. Zeer boeiend, je waant je in een natuurfilm van National Geographics.

Overnachting in een Tourist Ger camp.

Dag 7: Elsen Tasarkhai (B, L, D)

Na het ontbijt vervolg van de tour richting Khugnu Khan gebergte. 

Achter rotsachtige randen en kliffen van dit granieten gebergte tref je de ruïnes van de Erdene Khamba tempels. Vanaf een nieuw gebouwde tempel kijk je neer over de restanten van de oude. We nemen alle tijd om te genieten van deze rustige, spirituele plek. Onderweg maak je foto's van allerlei prachtige plekjes, grazende kamelen en het echte Mongoolse nomadenleven.  

Vandaag staat er een kamelentocht door de zandduinen op het programma. Je bezoekt een nomadenfamilie en ontdekt hun aparte manier van leven. Je leert hoe ze allerlei zuivelproducten maken van het melk van hun dieren.

Overnachting in een Tourist GER Camp bij Elsen Tasarkhai.

Dag 8: Kharkhorum (B, L, D)

Vervolg van de rondreis Mongolië richting de oude hoofdstad Kharkhorum.

Kharkhorum werd in 1220 door Genghis Khan in de Orkhon Vallei gesticht. Kharkhorum zou voor 140 jaar dienst doen als hoofdstad van de verenigde Mongoolse clans tot het in 1391 volledig vernield werd door Chinese troepen.

Ongeveer 200 jaar later (1586) werd op de ruïnes van Kharkhorum het oudste boeddhistische klooster van Mongolië gesticht. Het Erdene Zuu klooster werd meermaals door oorlogen verwoest en telkens weer heropgebouwd. In het begin van de 20ste eeuw waren er meer dan 100 tempels en leefden er meer dan 1000 lama’s. Slechts enkele gebouwen bleven gespaard na de zuiveringen van de communisten in 1937.

Gelukkig werd de prachtige muur (400x400m) die het klooster omringd samen met de 108 stoepa’s niet verwoest. Ondertussen wordt het complex opnieuw als klooster gebruikt. In een aantal musea worden belangrijke kunstschatten bewaard en Erdene Zuu staat uiteraard op de lijst van Unesco Werelderfgoed. Wanneer het mystieke Erdene Zuu met zijn lange muur vanuit de verte in de graslanden verschijnt en het gezang van de monniken je bereikt, dan waan je je even in Tibet.

Vergeet geen bezoek te brengen aan aan het Kharkhorin Centre Museum

We begeven ons naar de top van één van de heuvels rond Kharkorum. Van hieruit krijg je een adembenemend uitzicht over de Orkhonvallei, de thuisbasis van alle Mongoolse koninkrijken en erkend als Unesco Werelderfgoed. Vanop deze plek genieten we van een gezellig picknick diner.

Overnachting in een Tourist Ger camp.

Dag 9: Tsenkher hot spa (B, L, D)

Na het ontbijt start je de dag met een bezoek aan een heel klein viltfabriekje. Je gaat bij mensen thuis en ontdekt hoe alles in zijn werk gaat. 

Daarna volgt een avontuurlijke rit tot aan de heetste warmwaterbron van Mongolië: de Tsenkher hot spa.

Reeds tijdens de oudheid werden de Tsenkher warmwaterbronnen gebruikt vanwege hun helende krachten. Het is een diepe warmwaterbron en dit zorgt ervoor dat het in de kern wel 86 graden heet kan zijn.  

Wist je dat er binnen 1 seconde 10 liter water aangevuld kan worden?

De Ger-Campen in dit gebied zijn gelegen op de meest ideale locaties om je te laten ontspannen en te werken aan je gezondheid. Vooral mensen met een huidaandoening zoals psoriasis of een chronische ziekte ervaren dankzij het baden in de Tsenkher hot spa een helend en relaxerend effect.

De route van Kharkhorum naar Tsenkher is op zich al geweldig en een waar avontuur. Je rijdt dwars doorheen rivieren en ziet Yaks, gieren en misschien wel een wolf aan de rand van het woud. 

Overnachting in een comfortabel Tourist Ger camp

Dag 10: Khorgo, Terkhi National Park (B, L, D)

Na het ontbijt gaat het avontuur verder richting Khorgo Terkhi Nationaal Park.  

Tijdens de rit stop je bij een bijzondere boom met 108 takken. De boom is bedekt met blauwe sjaals of khadags en wordt aanbeden door de mensen die het geloof van het Mongools Sjamanisme volgen. Vele Mongolen geloven dat deze heilige boom geluk brengt.

Klik hier en lees meer over het Sjamanisme in Mongolië.

Eenmaal in het Nationaal Park hou je halte aan de Chuluut of de Stenen rivier. Deze stroomt vanuit de valleien van het Khangai Gebergte doorheen het landschap van Centraal Mongolië dat uitzonderlijk mooi en uniek is dankzij allerlei vroegere vulkaanuitbarstingen.

Daarna arriveer je bij de uitgestorven vulkaan van Khorgo. Hiking naar de krater van de uitgedoofde vulkaan. Vanaf de top krijg je een geweldig uitzicht over het niet zo ver afgelegen en glinsterend Terkhiin Tsagaan Meer. Enig mooi!

Overnachting in een Tourist Ger-Camp dat schitterend gelegen is.

Dag 11: Jargal Jiguur Hot Spring Water Spa (B, L, D)

Na het ontbijt gaat het per jeep verder tot de Jargal Jiguur Hot Spring Water Spa.

Geniet van de natuurlijke warme spa en laat je lichaam volledig ontspannen. Het water van de spa bevat zwavel dat vanuit een waterbron van ca. 70° Celsius het hele jaar door hier in het bergachtig noordelijk deel van Mongolië naar boven stroomt. Liefhebbers genieten van een borreltje Mongoolse Chinggis Khaan Vodka.

Voor het baden maak je een wandeling door het vlakbij gelegen dorpje. Erg bijzondere bomen en vrij rondlopende dieren geven dit gebied iets sprookjesachtig. Bezoek aan een lokale familie in het dorpje. Deze mensen maken het framework van Gers. De prachtige versieringen en inkervingen maken zij allemaal met de hand. Men is vereerd met ons bezoek want veel buitenlanders komen er niet langs.

's Avonds leert onze Mongoolse gids je het populaire anklebone game aan. 

Overnachting in een charmant Tourist Ger-Camp.

Dag 12: Khuvsgul meer (B, L, D)

Na het ontbijt rij je door tot aan de Uushig Deer Stones, een complex van 30 zogenaamde hertenstenen.

Dit zijn oude megalieten met ingekerfde symbolen. De hertenstenen zijn meer dan 3000 jaar oud en werden in de bronstijd gebruikt bij begrafenissen, offerrituelen en als kunstvorm. We spreken hier over de tijd van de Hunnen. De kunstzinnige illustraties van herten en andere dieren op de stenen staan inmiddels symbool voor het sjamanisme, het belangrijkste geloof in Mongolië.

Vervolg van de tour naar het Khuvsgul Meer of de Dalai Eej wat staat voor de "Moeder Oceaan". Het Khuvsgul Meer is gelegen in de provincie Hövsgöl in het noordoosten van Mongolië. Hövsgöl staat bekend als het Zwitserland van Mongolië. Het Khuvsgul Lake is een van de zeventien oudste meren ter wereld en is meer dan twee miljoen jaar oud. Met uitzondering van Lake Vostok is dit het meest ongerepte meer van Mongolië en vormt het één van de belangrijkste waterreservoirs van het land. Het water van het meer is van nature helder en drinkbaar. 

Overnachting in een comfortabel Tourist Ger-Camp, prachtig gelegen aan het Khuvsgul Meer.

Dag 13: Khuvsgul meer (B, L, D)

Vandaag beleef je een waar Sjamaan ritueel. Het sjamanisme bestaat in Mongolië sinds oude tijden. Men tracht bovennatuurlijke machten te manipuleren. Een sjamaan doet dit door contact te maken met de geestenwereld, veelal om op die manier door geesten veroorzaakte ziektes te genezen. Ook dit is Mongolië ten volle. 

Tijdens de tweede dag aan het Khuvsgul Meer ga je niet zomaar stilzitten en genieten van alle rust. Je maakt per paard een erg mooie tocht door de wouden die langs Khuvsgul Meer gelegen zijn. Nadien geniet je van het uitzicht op het oeroude meer. Je maakt een boottocht naar ‘Wenseiland’, dat is een klein eiland in de buurt. De kans is groot dat je in dit gebied de rendiervolkeren die in het noorden van Mongolië leven ontmoet. (Dit kunnen wij echter nooit garanderen!)

2de overnachting in een Tourist Ger-Camp bij Khuvsgul Lake.

Dag 14: Ulaanbaatar (B, L, D)

Na het ontbijt word je volgens typisch Mongoolse traditie op hartelijke wijze uitgewuifd. Daarna is er de transfer naar de kleine luchthaven van Möron en maak je de binnenlandse vlucht naar de hoofdstad Ulaanbaatar.

Na de lunch bezoek je een fabriek waar kashmir geproduceerd wordt. De beste kashmir ter wereld komt uiteraard uit Mongolië en je mag er tot op de werkvloer komen. Aansluitend krijg je de kans om in een groot winkelcomplex allerlei leuke souvenirs voor thuis aan te kopen.

Overnachting in hotel

Dag 15: Ulaanbaatar - Vertrek (B)

Ontbijt in het hotel.

Vrije tijd en later transfer naar de luchthaven van Ulaanbaatar voor de retourvlucht naar Europa. De lokale Mongoolse gids staat altijd ter beschikking. Het uur van de transfer is afhankelijk van de gekozen vluchtcombinatie.

  Faciliteiten

  3 nachten in een hotel in Ulaanbaatar: In Ulaanbaatar verblijven we in een centraal gelegen 4* hotel. Bijvoorbeeld Ramada Hotel Ulaanbaatar of  Khuvsgul Lake Hotel Ulaanbaatar (of gelijkwaardig). Beiden comfortabele hotels met moderne en stijlvol ingerichte kamers. 

  10 overnachtingen in verschillende Tourist Ger camps:

  Deze rondreis voorziet overnachtingen in Tourist GER Campen. Dit is de ideale vorm van accommodatie. De GER Campen zijn steeds in de buurt van de belangrijke sites of bezienswaardigheden gelegen. Verblijven in een GER is de beste manier om de nomadische levensstijl te ervaren. Het is een ronde vilten tent.

  De GER Campen hebben aparte badkamers voor mannen en vrouwen. Het éne GER camp is al wat comfortabeler en beter afgewerkt dan het andere. Ook in de eerder afgelegen gebieden opteert YYT steeds voor de beste Tourist GER Campen die voor handen zijn.

                             

                             

                                     Gescheiden wasruimtes, douches en toiletten voor mannen en vrouwen

                                                               

  Tijdens deze reis worden Mongoolse en Europese gerechten geserveerd. Het personeel van de Tourist GER Campen doet al het nodige om de bezoekers het optimaal mogelijke comfort te bieden. Tijdens deze rondreis streven wij naar een correcte balans tussen comfort en authenticiteit. Logeren in een GER of Yurt past perfect in dit kader.

   

  Inclusief

  • Binnenlandse vlucht Mörön (Khuvsgul Meer)-Ulaanbaatar in economy class
  • Alle kosten (incl. brandstof en chauffeurs) van het lokale transport per jeep en minibus in Ulaanbaatar
  • Alle taksen tijdens de tour
  • Toegang tot alle Nationale Parken
  • Ulaanbaatar citytours en sightseeing
  • Alle vermelde bezoeken, museumgelden en excursies zoals vermeld in het programma
  • Gebruik Tsenkher hot spa en Jargal Jiguur hot spa
  • 1 uur paardrijden (niet verplicht, wel inclusief)
  • 1 uur kameelrijden (niet verplicht, wel inclusief)
  • Sjamaan Ritueel Khuvsgul Meer
  • En Alle maaltijden zoals weergegeven bij de reisroute : B (Breakfast), L (Lunch), D (Diner) = Vol Pension
  • Welkomstdiner met optreden traditioneel Tumen Ekh Ensemble in Ulaanbaatar
  • Mongolian Nomadic Show met demonstratie vilt maken en rit per yak
  • Bezoek Felt making committee
  • Bezoek familie voor maken van Gers op traditionele wijze
  • Bezoek nomadenfamilie(s)
  • Bon fire ceremony met traditionele gerechten, hete wijn en optredens in Chinggis Khan Paleizencomplex
  • Engelssprekende Mongoolse begeleiding 
  • 2 flesjes water per dag
   

  Exclusief

  • Internationale vluchten Europa-Ulaanbaatar (H/T)
  • Nederlandstalige reisleiding (uitzonderlijk voor deze afreis!)
  • Persoonlijke uitgaven
  • Luchthavenvervoer in Europa (H/T)
  • Annulatie- en/of reisbijstandsverzekering (vrijblijvend via YYT)
  • (Alcoholische) dranken aan tafel 
  • Tips voor lokale gidsen en chauffeurs
  • Visumkosten Mongolië
  • Alle andere kosten die hierboven niet vermeld staan
  • Toeslag indien éénpersoonskamer gewenst
  • Kost overgewicht bagage voor binnenlandse vlucht Mörön-Ulaanbaatar
  • Overige optionele activiteiten
   

  Reisformaliteiten

  Internationale reispas geldig tot 6 maanden na retour. Visum voor Mongolië is verplicht. Visum kan door YYT afgehandeld worden. Informeer hiernaar op ons kantoor. Visumkosten vallen nooit onder een annulatiedekking.

  Bij reservatie officiële namen zoals vermeld op het paspoort en geboortedatum doorgeven!

  Het programma kan gewijzigd worden door onverwachte omstandigheden.

   

  Extra informatie

  Munt

  de Tögrög (T)

  Vreemde munten

  USD (voor uitwisselen van plaatselijke munt). Het is aan te raden cash biljetten USD mee te nemen en bij aankomst in Ulaanbaatar om te wisselen naar Tögrög.

  In Ulaanbaatar kan aan de pinautomaten enkel VISA als kredietkaart gebruikt worden. Vergeet niet je kredietkaart te laten ontgrendelen voor gebruik buiten Europa.

  Kleding

  De temperaturen kunnen dagelijks schommelen. Verwachte temperatuur overdag: 20°C à 25°C. Verwachte temperatuur 's nachts 10°C.

  Vaccinaties

  Hepatitis A wordt standaard geadviseerd. Vaccinaties voor Mongolië zijn in grote mate persoonsgebonden. Informeer daarom bij uw huisarts.

  Neem zeker ook mee

  • Zaklamp (in je handbagage)
  • Petje of hoedje
  • Lippenbalsem
  • Zonnecrème
  • Goede wandelschoenen
  • Zeep en shampoo (Tourist GER Campen stellen dit niet ter beschikking)
  • Rol toiletpapier

  Reisverzekeringen

  Vind jij het ook zo belangrijk om volledig zonder zorgen op reis te vertrekken ? Check daarom de verschillende verzekeringsformules van Allianz Global Assistance die door Ying Ying Travel als erkend tussenpersoon aangeboden worden.

  Een jaarlijkse of tijdelijke formule : kies het contract dat het best aan uw behoeften beantwoordt.

  Ga je verschillende keren per jaar op vakantie ? Reis je naar verre en vaak duurdere bestemmingen ? Reis je eveneens voor het werk ? Of ga je gewoon graag zonder zorgen door het leven ?  Kies dan voor één van onze jaarformules.

  Ben je op zoek naar een volledige bescherming tijdens de hele duur van uw reis ? Met een tijdelijke formule ben je uitstekend beschermd. Zelfs voor het vertrek indien je contract ook een annuleringsverzekering bevat.

  De productfiches van de belangrijkste Jaarlijkse en tijdelijke formules kan je hier raadplegen:

  Productfiche jaarformules :

  Productfiche tijdelijke formule :

  Tip: Combineer Assistance Only met een Cancellation Only!

  Voor meer inlichtingen neem je best even contact op met het reiskantoor van Ying Ying Travel.

  Email : info@yingyingtravel.eu

   

  Alternatieve reisformules

  Uiteraard kan deze rondreis ook als groepsreis à la Carte en dus voor jouw vereniging georganiseerd worden. Voor verdere info en tarieven neem je best even contact op met YYT.