15 Dagen Trip : Tibet & het Basum Tso Meer

Je kan Tibet op verschillende manieren bezoeken. Wil je het mooie Tibet zien ? Doorloop dan een keer dit programma en ontdek vanzelf waarom onze rondreis "Tibet en het Basum Tso Meer" net zo uniek is.

Met de "hemeltrein" reis je van westelijk centraal China naar de Top van de Wereld, Lhasa. Pas als je de desolate hoogvlaktes vanuit de trein ziet, besef je hoe het leven van de Tibetaanse nomaden er moet uitzien. Dan pas besef je waarom ze zo geloven in geesten, in natuurkrachten en hebben ze die hang naar spiritualiteit. Dit is de hoogste spoorlijn ter wereld !

Deze reis omvat veel meer dan Lhasa, Tsedang, Gyantse en Shigatse. Je reist per jeep ver door in Zuid-Oostelijke richting tot Nyingchi, hoofdstad van de gelijknamige prefectuur in de Tibetaanse Autonome Regio. Hier ligt de bakermat van de oude Tibetaanse beschaving ! In dit uitgestrekte land leefden 4/5 duizend jaar geleden de voorouders van het huidige Tibetaanse volk.

Dankzij deze manier van reizen zie je het "echte" Tibet en sta je midden in de Tibetaanse cultuur die bol staat van spiritualiteit en beleving. Een adembenemende natuur met weidse landschappen, gebergtes en meren met sprookjesachtig azuurblauw water zetten de kers op de taart.

Veel plezier bij het doornemen van het reisprogramma en het mooie fotomateriaal !

Kaart reisroute: 
Dag 1: Internationale vlucht van Brussel, Amsterdam of Frankfurt via Beijing naar Xining

In samenspraak met YYT worden de beste vluchtcombinaties bekeken. De rondreis vangt aan in Xining. Een mogelijk optie is Air China met vertrek in Frankfurt (D) en vluchten via Beijing tot Xining. Eventueel kan het luchthavenvervoer tot Frankfurt via YYT & HA-Airportservice Geel geregeld worden.

Tarieven en vluchtschema's zijn afhankelijk van de door u gekozen reisdata. YYT gaat zorgvuldig alle mogelijkheden voor u na.

      

Dag 2: Beijing-Xining (L)

Stel dat je opteert voor Air China dan arriveer je op Dag 2 in de vroege ochtend in Beijing. Aansluitend connecterende vlucht van Beijing tot Xining. Aankomst Xining in de voormiddag van Dag 2. 

Bij aankomst ontvangst en transfer naar het hotel. Lunch in een lokaal restaurant. De rest van de dag ben je vrij in Xining, de poort tot de Chinese provincie Qinghai. 

Vele Tibetreizigers zien Xining in het centrale noorden van China over het hoofd. Wij doen dat niet en we hebben daar onze redenen voor.

Overnachting in het 4* Holiday Dynasty Hotel Xining.

Dag 3: Xining-Lhasa per trein (B, L)

Na het ontbijt bezoek je het belangrijke Ta'er of Kumbum Klooster van Xining.

Dit klooster is gebouwd bij de geboorteplaats van Tsongkapa, stichter van Gelupka (geelkappen). De huidige Dalai Lama is trouwens in de buurt geboren.

Lunch in een lokaal restaurant.

In de namiddag bezoek je de stad. Diner op vrije basis.

Nadien is er de transfer naar het treinstation en checken we in voor de zeer populaire treinreis van Xining naar Lhasa. Je slaapt uiteraard op de trein in softsleeper.

Dag 4: Lhasa (D)

Je ontwaakt op de trein die de dag voordien rond 20u in Xining vertrokken is met bestemming Lhasa. 's Avonds, rond 19u, zal je in Lhasa toekomen. Overdag beleef je misschien wel de mooiste treinreis ter wereld. Vanuit de trein besef je pas hoe het leven van de Tibetaanse nomaden er moet uitzien. Dan pas besef je waarom ze geloven in geesten, in natuurkrachten en waarom ze die speciale hang naar spiritualiteit hebben.

De spoorlijn van Xining in de provincie Qinghai tot Lhasa in de Tibetaanse Autonome Regio loopt over een afstand van 1972 kilometer. De trein loopt eveneens door de Tanggula Pass die 5072 meter boven de zeespiegel geleven is.

Dit is de hoogste spoorlijn ter wereld !  Adembenemend mooi !

Onderwege ben je getuige van het prachtige uitzicht op het Tibetaanse landschap met daarbij de Kunlun en Tanggula bergketens, het Qinghai Meer en de Tuotuo rivier. Op weg naar Lhasa passeert de trein gletsjers en met sneeuw bedekte bergen.

De ervaring van deze sprookjesachtige treinreis is moeilijk in woorden uit te drukken !

Aankomst in Lhasa, ontvangst en transfer voor het 1° diner op Tibetaans grondgebied.

Overnachting in het Tashitakge hotel (standaard kamer).

Dag 5: Lhasa (B, L)

Na het ontbijt bezoek je twee toppers in Lhasa : de Jokhang Tempel en Barkhor Straat. Jokhang is de belangrijkste tempel van Lhasa en is pal in het centrum gelegen.

Barkhor is de straat rond de Jokhang waar de pelgrims kloksgewijs rondlopen. Dit is de ideale plaats om foto's te nemen van de pelgrims. Aan hun kledij zie je dat ze echt vanuit alle delen van Tibet komen.

Na de lunch bezoek je het Drepung Klooster. Samen met Ganden en Sera is Drepung één van de belangrijkste tempels in Tibet, één van de 3 'steunpilaren' van het geloof.

Vrije avond in Lhasa.

Overnachting in het Tashitakge hotel (standaard kamer).

Dag 6: Lhasa (B, L)

Ontbijt in het hotel. Klaar voor een nieuwe dag Lhasa !

In de voormiddag bezoek je het Potala Paleis, de voormalige (winter)residentie van de Dalai Lama.

Opgelet : Het aantal bezoekers van de Potala per dag is beperkt. Het is de lokale overheid die beslist op welk moment de toeristen mogen bezoeken. Het programma in Lhasa wordt mogelijk aangepast in functie van het toegewezen bezoekuur aan de Potala. Het bezoek mag maximum 1 uur duren en binnenin de potala mogen zeker geen foto's genomen worden. Men mag enkel buiten, en op de éérste binnenkoer, foto's nemen.

Lunch in een lokaal restaurant.

In de namiddag bezoek je eerst het Sera Klooster en nadien Norbulinka. Sera is een 2de van de drie belangrijke tempels. Wanneer je deze 's namiddags bezoekt zie je ook telkens novicen die hier debateren over geloofskwesties. Dit gaat gepaard met het rukken aan 'paternosters' (Tibetaanse versie weliswaar), het in de handen slaan en het stampen met de voeten. Je staat vlakbij en je neemt de allermooiste foto's van de monniken.

In de latere namiddag rijden we naar de rand van Lhasa voor een bezoek aan Norbulinka, het zomerpaleis van de Dalai Lama.

Einde van een ontzettend boeiende dag Lhasa ! Vrije avond.

Overnachting in het Tashitakge hotel (standaard kamer).

Dag 7: Lhasa (B, D)

Laatste volledige dag Lhasa.

In de voormiddag bezoek je de Drak Yerpa ten noordoosten van Lhasa. Dit Tibetaans boeddhistisch klooster ligt adembenemend hoog, tegen en in de rotsen. Reis je naar Tibet en heb je dit klooster niet gedaan, dan ben je eigenlijk niet in Tibet geweest.

Vandaag is de lunch voor een keer niet inbegrepen want je hebt een vrije namiddag.

Voor de laatste avond Lhasa staat er een heerlijk diner met een niet te missen culturele show op het programma. Tijdens de show geniet je zowel van een reeks traditionele dansen als van de prachtige klederdracht van verschillende etnische groepen binnen de Autonome Regio Tibet.

Klik hier voor een kort filmpje van deze culturele show Tibet.

Laatste nacht in het Tashitakge Hotel Lhasa (standaard kamer).

Dag 8: Lhasa-Nyingchi (B, L)

Na het ontbijt verlaat je Lhasa. Tot nu toe werden alle verplaatsingen met een busje uitgevoerd. Vanaf dag 8 ruilen we onze bus in voor een minivan. Het terrein wordt nu veel ruwer, bijna onmogelijk voor bussen en daarom zetten we de minivan in. Het avontuur kan beginnen ! 

Vandaag staat er een stevige tocht van enkele uren op het programma. Het afwisselende landschap is werkelijk prachtig. De eindbestemming van de dag is Nyingchi, maar onderwege bezoek je die andere topper : het Basum Tso Meer.

Goed om weten : Programma's en boeken over Tibet kunnen soms heel verwarrend zijn. Elke plaats heeft immers twee/drie verschillende namen, soms meer. Je hebt een lokale naam in dialect, een naam in 'standaard Tibetaans' en de Chinese versie, soms meerdere Chinese versies. Het Basum Tso Lake kan daarom ook als Basong Tso, Draksum (La)Tso of Pasum(t)so terug te vinden zijn op het internet of in boeken.

Tijdens de tocht rij je gedurende lange tijd langs een rivier met echt opvallend azuurblauw water. Die kleur met de bergen als achtergrond geeft iets irreëels aan het landschap.

Je bezoekt het Basum Tso Meer. Er is een eilandje met een tempel. De tempel is omgeven met legendes over koning Gesar, Guru Rinpoche (8ste eeuw) en Sangye Lingpa, een bekende lama van de Nyingmapa orde uit de 14de eeuw.

Je bent nu in Oost-Tibet en het gebied ligt iets lager boven zeeniveau dan Lhasa. De Tibetaanse cultuur is hier zeer goed bewaard gebleven.

Overnachting in het 4* Shanshui Hotel in Nyingchi (standaard kamer).

Dag 9: Nyingchi-Langxie (B, L)

Ontbijt en aansluitend transfer naar de Lamaling Tempel voor een bezoek.

Na de lunch bekijk je een lokale tempel van de Bon sectie en je leert de Niyang rivier kennen. In het Tibetaans staat Niyang voor "de trieste tranen van de fee". De Niyang wordt beschouwd als de moederrivier van de Gongbu mensen en is sowieso een must-see in Nyingchi. Het jade-groen zorgt voor een adembenemende schoonheid en geeft je de illusie van een paradijs.

Transfer tot Langxie

Overnachting in het 3* Jinxin Hotel (standaard kamer). Dit is het beste lokale hotel.

Dag 10: Langxian-Tsedang (B, L)

Vandaag geniet je de ganse dag van de prachtige natuur tijdens de tocht van Langxian naar Tsedang. Nyingchi ligt in het oostelijk deel van Tibet. Je reist in zuidwestelijke richting. Onze eindbestemming, Tsedang, ligt op 183 kilometer ten zuidoosten van Lhasa.

Tsedang is één van de grootste steden van Tibet en de stad is gelegen in de Yarlung-vallei.

Lunch in een lokaal restaurant op de route.

Overnachting in het 4* Tsedang Hotel (standaard kamer).

Dag 11: Tsedang (B, L)

Volledige dag Tsedang, bakermat van de Tibetaanse beschaving.

In de voormiddag zie je één van de oudste tempels van Tibet, de Trandruk. Aansluitend bezoek je Yumbu Lakang. Het oudste paleis in Tibet is nu omgebouwd tot een klooster en bedevaartsoord. Langs de kam van de berg zijn door toegewijde boeddhisten gebedsvlaggen geregen.

Vanuit de verte is het zicht op de Yumbu Lakang al de moeite waard, maar de beklimming van de heuvel geeft je pas echt een adembenemend uitzicht. Je kan te voet naar boven of mits een kleine vergoeding te paard. 

In de namiddag staat onder meer het Samye Klooster op het programma. We maken nu opnieuw gebruik van een bus voor de verplaatsingen. Dit prachtige oude klooster is gesticht in 775 na Christus en is gebouwd als een Mandala. In Tibet gebruikt men het woord Mandala voor een plan dat de kosmos moet uitbeelden. De hoofdhal stelt de Meru, het centrum van het heelal, voor en de andere gebouwen samen staan voor de Tibetaanse kosmologie.

Lunch is voorzien in een lokaal restaurant.

Overnachting in het 4* Tsedang Hotel (standaard kamer).

Dag 12: Tsedang-Gyantse (B, L)

Na het ontbijt maken we per bus de transfer van Tsedang naar Gyantse. In de voormiddag bezoek je het Zhatang Klooster.

Lunch in een lokaal restaurant.

Als één van de drie heilige meren wordt het Yamdrok Yumtso Meer aanzien als de vrouwelijke beschermer van het boeddhisme in Tibet. De mensen geloven dat het hen zal zegenen en beschermen. Jaarlijks maken vele toegewijde volgelingen uit Tibet of komende vanuit andere plaatsen de bedevaartstocht naar het meer.

Het uitzicht op de Karuola Gletsjer, één van de drie continentale gletsjers van Tibet, is zeer indrukwekkend.

In Gyantse verken je Gyantse Old Street. Deze plek kent een geschiedenis van meer dan 600 jaar. Oude Tibetaanse constructies langs de straat bezorgen je een rustig en vredig gevoel waarbij je je ver weg waant van alle drukte. 

Overnachting in het 3* Gyantse Hotel (standaard kamer).

Dag 13: Gyantse-Shigatse (B, L)

Gyantse is beroemd om zijn gigantische Stupa, de zogenaamde Kumbum en het Palchoe Klooster ernaast. De stupa en het klooster liggen in het verre noorden van de stad. Kumbum betekent letterlijk "honderdduizend beelden van Boeddha". De muren binnen de stupa bevatten de meest bijzondere muurschilderingen van verschillende religies, waaronder het hindoeïsme.

Lunch in een lokaal restaurant.

Je verlaat Gyantse en je maakt de transfer naar Shigatse. Onderweg passeer je langs het Shalu Klooster. Shigatse is, na Lhasa, de tweede grootste stad in Tibet en ligt op een hoogte van 3800 meter. Relax en vrije tijd in de stad. 

Overnachting in het 4* Shigatse Hotel (standaard kamer).

Dag 14: Shigatse-Lhasa-OUT (B, L)

Na het ontbijt sta je klaar voor een laatste bezoek in Tibet.

De naam van het klooster dat op een heuvel in de stad gelegen is betekent letterlijk vertaald uit het Tibetaans "alle geluk en voorspoed zijn hier verzameld". Na je bezoek aan het Thashihunpo Klooster is er een laatste lunch om daarna voldaan en gesterkt dankzij al deze spirituele ervaringen de transfer naar de luchthaven van Lhasa aan te vatten. Je neemt afscheid van Tibet en van de vriendelijke bevolking.

Klik hier voor de meest gereciteerde mantra in het Tibetaans Boeddhisme : Om mani padme hum.

Internationale retourvluchten vanuit Lhasa worden door YYT bekeken. Opnieuw Air China heeft een vlotte verbinding via Beijing naar Frankfurt. Uiteraard zijn er nog meerdere opties en bekijken we deze samen.

Dag 15: Aankomst Europese luchthaven (Brussel, Amsterdam of Frankfurt)

Aankomst op een door jou gekozen Europese luchthaven. YYT regelt voor jou al dan niet het luchthavenvervoer.

Einde van deze wel zeer unieke, uitgebreide en avontuurlijke rondreis Tibet. 

Tijd om nog wat na te kaarten tijdens de retour naar uw woonplaats. Tibet heeft nu een plekje in ieders hart !

  Faciliteiten

  Al onze verblijfshotels behoren tot de betere 4* categoriehotels in de normen van het land. Hotels kunnen uitzonderlijk vervangen worden, waarbij wij streven naar dezelfde categorie. Ze bieden alle wenselijk comfort, zowel voor de kamers als de accommodaties. In Gyantse verblijf je in het 3* Gyantse Hotel en in Langxian is Jinxin het beste lokale hotel. De meeste middag- en avondmalen zijn voorzien in lokale restaurants.

  Logies :

  • 1A: standaard éénpersoonskamer
  • 2A: standaard tweepersoonskamer

  Overzicht hotels & kamertype :

  • Xining - 4* Holiday Dynasty Hotel (standaard kamer)
  • Lhasa - 4* Tashitakge Hotel (standaard kamer)
  • Tsedang - 4* Tsedang Hotel (standaard kamer)
  • Gyantse - 3* Gyantse Hotel (standaard kamer)
  • Shigatse - 4* Shigatse Hotel (standaard kamer)
  • Nyingchi - 4* Shanshui Hotel (standaard kamer)
  • Langxian - Jinxin Hotel (standaard kamer) (local best hotel)
   

  Inclusief

  • Ticket voor de Tibetaanse trein van Xining (Provincie Qinghai) tot Lhasa (Aut. RegioTibet). Reis in softsleeper
  • Vervoer in Tibet: lokaal privé busje voorzien van airconditioning van dag 4 tem 7 en van dag 12 (middag) tot 14
  • Vervoer in Tibet: minivan van dag 8 tem dag 12 (ochtend)
  • Alle vermelde bezoeken en toegangsgelden zoals opgegeven in het reisprogramma
  • Engelssprekende lokale gidsen (1 plaats = 1 gids)
  • Alle transfers zoals vermeld in programma (hotel-trein-luchthaven)
  • Alle overnachtingen in de vermelde hotels in half twin/dubbel met dagelijks ontbijt
  • Alle maaltijden zoals vermeld in het programma (B: Ontbijt, L: Lunch, D: Diner)
  • 1 glas softdrink tijdens elke inbegrepen lunch en diner. Je kan kiezen uit sprite, lokaal bier, cola of lokaal mineraal water (bruiswater is moeilijk te verkrijgen in de meeste restaurants en maakt nooit deel uit van de inbegrepen drank)
  • Permit tot de Autonome Regio Tibet
   

  Exclusief

  • Internationale en binnenlandse vluchten tot Xining (heenreis) en vanuit Lhasa (terugreis)
  • Visum China
  • Overige maaltijden
  • Persoonlijke uitgaven
  • Koffie, wijn en vers geperst fruitsap indien gewenst bij lunch en/of diner
  • Luchthaventransport naar Europese luchthaven (vrijblijvend via YYT)
  • Annulatieverzekering en/of reisbijstandsverzekering (vrijblijvend via YYT)
  • Fooien
  • Alle andere diensten die niet vermeld staan onder inclusief
   

  Reisformaliteiten

  Geldig internationaal reispaspoort (= geldig tot 6 maanden na retour) en visum China Single Entry verplicht. 

  Het is niet verplicht om de visumafhandeling door Ying Ying Travel te laten regelen. U kan dit ook zelf doen, maar hou er rekening mee dat alle verantwoordelijkheid hieromtrend dan ook bij u ligt. Zorg er in dat geval ook voor dat YYT tijdig in het bezit is van een scan van uw internationaal paspoort en van de visa copie.

  Prijs indien visum China Single Entry via YYT €180,- per visum. Dit is niet inbegrepen in de basisprijs. Deze kostprijs is onder voorbehoud van wijziging.

  Visumkosten vallen niet onder de annulatie-dekking.

  U heeft eveneens een Tibet Travel Permit nodig. Dit wordt door Ying Ying Travel geregeld en de kost hiervan is reeds inbegrepen in de totale pakketprijs. Om uw Tibet Travel Permit in orde te brengen hebben wij nodig : scan van het internationaal reispaspoort, scan van de visa copie, volledige naam, geslacht, geboortedatum, beroep en paspoortnummer. 

  Bij reservatie officiële namen zoals vermeld op het paspoort en geboortedatum doorgeven ! 

  Het programma kan gewijzigd worden door onverwachte omstandigheden.

   

  Extra informatie

  Munt

  De Yuan (CNY)

  Vreemde munten

  Euro of USD (voor wisselen van plaatselijke munt) en alle belangrijke credit cards.

  Permit Tibet

  Ying Ying Travel regelt uw Tibet Travel Permit. De kost hiervan is reeds inbegrepen in de pakketprijs. 

  Tijdsverschil 

  In de zomer is het tijdsverschil tussen België en Tibet 6 uur en tijdens de winter 7 uur.

  Gezondheid

  Reis je naar Tibet dan zijn er geen specifieke vaccinaties nodig. Vaccinatie tegen hepatitis A is sterk aan te raden. Ga een keer langs bij uw huisdokter en vraag een update naar polio, tetanus en difterie.

  Lokaal vervoer

  In Tibet maak je gebruik van:

  • 7-seats minivan voor 2 tot 4 mensen
  • 15-seats voertuig vanaf 6 mensen

  Reisverzekeringen

  Vind jij het ook zo belangrijk om volledig zonder zorgen op reis te vertrekken ? Check daarom de verschillende verzekeringsformules van Allianz Global Assistance die door Ying Ying Travel als erkend tussenpersoon aangeboden worden.

  Een jaarlijkse of tijdelijke formule : kies het contract dat het best aan je behoeften beantwoordt.

  Ga je verschillende keren per jaar op vakantie ? Reis je naar verre en vaak duurdere bestemmingen ? Reis je eveneens voor het werk ? Of ga je gewoon graag zonder zorgen door het leven ?  Kies dan voor één van onze jaarformules.

  Ben je op zoek naar een volledige bescherming tijdens de hele duur van je reis ? Met een tijdelijke formule ben je uitstekend beschermd, zelfs voor het vertrek indien je contract ook een annuleringsverzekering bevat.

  De productfiches van de belangrijkste Jaarlijkse en tijdelijke formules kan je hier raadplegen:

  Productfiche jaarformules :

  Productfiche tijdelijke formule :

  Tip: Combineer Assistance Only met een Cancellation Only!

  Voor meer inlichtingen neem je best even contact op met het reiskantoor van Ying Ying Travel.

  Email : info@yingyingtravel.eu

   

  Alternatieve reisformules

  Deze reis kan ook in groep à la Carte uitgevoerd worden. Interesse ? Neem dan even contact op en wij werken graag een voorstel op maat voor uw organisatie uit. Hetzelfde geldt uiteraard voor allerlei alternatieve programma's binnen de Autonome Regio Tibet.

  Wij werken uw droomreis Tibet graag à la Carte voor u uit !