25D.: Japan Lentebloesems Large met festival - april 2021 - Boek nu!

Deze Japanreis combineert de lentebloesems met beroemde plekken en verborgen schatten op het belangrijkste eiland Honshuu

In Tokio vind je parken met kersenbloesems, moderne architectuur, gezellige wijken, de bekende Sky Tree, ... maar ook rustige charmante hoekjes. Drie dagen onderdompeling in één van de meest geweldige steden ter wereld.

Daarna reis je naar het beroemde Nikko. Dat wordt geen dagtrip zoals bijna alle toeristen hem doen. Neen, je neemt er meer tijd en verblijft in het heerlijk groene gebied dat net uit zijn winterslaap komt. Voor het eerst kan je baden in vulkanisch water!

Het bruisende Osaka is de culinaire hoofdstad. Dat wil in Japan al iets zeggen! Vanuit de drukte van de stad is het tempelcomplex in de bergen van Koyasan meteen iets onwezenlijks. Datzelfde geldt voor Nara. De eerste hoofdstad van Japan heeft de oudste tempels en de prachtigste beeldhouwwerken in een heerlijk groen kader. Je bezoekt er ook een theeplantage van een Belgisch-Japans echtpaar!

Het schitterend witte kasteel van Himeji ken je vast van kalenders, postzegels en andere afbeeldingen. Nu staat het, als de seizoenen een beetje volgens schema zijn, in zijn volle pracht tussen de kersenbloesems. Onvergetelijk! Dat smaakt naar meer! 

Je bezoekt ook de beroemde tuin van Okayama. Even fietsen nu in de vlakte van Kibi of het oude stadje Kurashiki bezoeken (facultatief kan het kunsteiland Naoshima) en dan reis je naar Hiroshima. Het oorlogsverleden doet je nadenken over de wereld.

Op een heel andere manier doe je dat op het eiland Miyajima. Ook een plaatje van de kalenders en postzegels: de beroemde grote poort die op het water lijkt te drijven bij hoogtij.

De kersenbloesems zijn ondertussen in Kyoto normaal al flink over hun hoogtepunt heen. Dat is goed want het is echt wel aangenamer de stad te bezoeken in een iets minder drukke tijd. Er is nog volk genoeg! Beroemde plekken worden afgewisseld met beklijvende plekken.  Niet enkel Kyoto maar bv. ook Kanazawa, een zusterstad van het Belgische Gent, heeft nog oude geishawijken. De lente doet daar trager haar intrede. Dus daar zie je wellicht opnieuw de prachtige bloesems. De stad is ook alom geroemd voor één van de prachtigste tuinen van Japan en het vele bladgoud dat er geproduceerd wordt. Tijdens een tocht door de bergen van de Hida Alpen zie je de schitterende oude landbouwwoningen in de streek van Shirakawago.

Japan heeft in de lente zijn rituelen of festivals in de hoop op een succesrijk landbouwseizoen. De goden moeten goed gestemd worden met praalwagens, poppen, schitterende kostuums en traditionele muziek. Je krijgt ze allemaal in het dorpje Hida Furukawa bij de provinciestad Takayama tussen de bergen van de "Hida Alpen". Helemaal midden in de Centrale Japanse Alpen neem je de langste kabelbaan van Japan naar een prachtig panorama over de streek. Daarna proef je in Matsumoto en omgeving weer van het zuivere vulkaanwater. Ondertussen staan op deze hoogten de kersenbomen normaal ook volop in bloei.

Dat is ook zo aan de voet van het symbolische pronkstuk van Japan: de Fujiberg. Als sluitstuk van onze exclusieve Japanreis verken je de omgeving van deze unieke berg en het hoogland van Hakone, die zo inspirerend werken op het Japan uit verleden en heden.

Datum en locatie voorbereidingsavond wordt later aangekondigd. De avond gaat door in de periode van twee maanden voor uw afreis.

Kaart reisroute: 
Dag 1: Naar Tokio

Luchthaventransport wordt voor elke reis door YYT voorgesteld en je kan hier vrijblijvend gebruik van maken.

Internationale vlucht(en) naar Tokio.

 

 

Dag 2: Eerste kennismaking Tokio

Eerste kennismaking met Tokio

Afhankelijk van het aankomstuur van je vlucht, maak je nog een eerste excursie. Dat hoeft niet ver te zijn. Je hotel ligt midden in het centrum en is omringd door een hele reeks beroemde plekken!

Je gids in Tokio en op de hele rondreis door Japan is Marieke, onze eigen ervaren Ying Ying-gids, die het land al sedert haar jeugdjaren in 1976 kent. Het gidsen gebeurt volledig en enkel in het Nederlands maar je gids kent wel Japans. Dat is een groot voordeel. Er wordt niet vertaald van plaatselijke gidsen. Erg aangenaam !

Overnachting: zeer centraal gelegen hotel westerse stijl in Tokio. Westerse stijl betekent dat de kamer gewone bedden en een privébadkamer hebben.

Dag 3: Tokio (B)

Hoe is een kleine vissershaven in amper 400 jaar kunnen uitgroeien tot de grootste metropool ter wereld, met meer dan 39 miljoen inwoners? Het moet dan ook nog de efficiëntste stad ter wereld zijn. Je gaat uiteraard niet enkel kijken naar beroemde plekken, maar ook naar hoe de mensen er leven en werken. Dat doen in slechts enkele dagen is een hele uitdaging voor zoveel boeiends!

Je gids kent de stad als haar binnenzak en zal je verschillende wijken en verschillende aspecten van deze massieve metropolis tonen. Tijdens onze citytrip in Tokio van ruim drie dagen zullen we ons net zoals de Tokyoites (ja, zo noem je ze!) met de metro en te voet verplaatsen. Meteen ben je op de eerste rij om het leven van elke dag te bestuderen.

Je zult snel ontdekken dat Tokio helemaal niet de jungle is die je misschien verwacht. Je bent snel deel van de discipline. Ja, die moet er wel zijn om deze stad prima leefbaar te maken. Je merkt de kalmte tussen de massa die naar en van het werk pendelt. Je vindt er de vele groene longen, geweldige shopping-mekka’s, rustige achterstraatjes die meer van een dorp hebben, de visionaire benadering van leven in een stad, trendy modeboetieks, zakenbars en kleurige eethuisjes vol bruisend leven, de traditionele theaterwijken. Geen tijd om je te vervelen! Te voet is echt de beste manier om de stad te verkennen. Ook de lokalen lopen er vaak op sportschoenen!

In de buurt van je accommodatie ligt de volkswijk van Asakusa met haar beroemde Sensoji tempel. Heel boeiend zo op zijn Japans! Boven de gebouwen zie je de hoogste alleenstaande structuur ter wereld: de Sky Tree. Ying Ying Travel reserveert een plaatsje op voorhand zodat je zeker niet tussen de drommen toeristen moet wachten!

Overnachting: zeer centraal gelegen hotel westerse stijl in Tokio.

Dag 4: Tokio (B)

vervolg van dag 2-3

Iedereen kent Ginza, het district in de Japanse hoofdstad Tokio dat bekend staat als één van de meest luxueuze winkeldistricten ter wereld, maar er wandelen is nog net wat anders. Je ziet het Kabukitheater, de beroemde Wakotoren, een reeks paradepaardjes van beroemde architecten en wel heel erg sjieke merkwinkels. Even verder liggen het conferentiecentrum van Yurakuchou en de poorten tot de tuinen van het keizerlijke paleis.

Ueno is een wat oudere wijk met gezellige kleine straatjes maar ook het grote stadspark. In de lente picknicken mensen er bij duizenden onder de kersenbloesems. In de herfst bewonderen ze de kleurenpracht.

Shinjuku is een zakenwijk met indrukwekkende gebouwen aan de ene kant, en een levendig uitgaansleven aan de andere.

In het futuristische Tokio vind je nagelnieuwe wijken zoals Roppongi, die zakendoen, wonen en ontspanning aantrekkelijk proberen te combineren. Bij het Meijischrijn en de Omotesandou (de ‘Champs Elysées’ van Tokio!) zijn de shoppers en wandelaars steeds op de afspraak! Trendy en jong Tokio zie je bv. in Harajuku of Aoyama.

 

De jeugd komt in Tokio ook ruim aan haar trekken. Wijken zoals Akihabara en Shinjuku specialiseerden zich tot mekka van anime en manga.

Hoe navigeer je door zo een grote keuze? Geen probleem. Onze Ying Ying-gidse kent de weg zonder zoeken of tijdverlies! Afhankelijk van de weersomstandigheden en het verloop van onze tocht door de stad, kom je toch wel in de meeste van deze wijken. Uiteraard is binnen het beperkte tijdsbestek niet alles mogelijk maar je gids doet al het mogelijk om je zo veel mogelijk verschillende aspecten van deze reusachtige stad, de werk- en leefomgeving te laten ervaren en tegemoet te komen aan de diversiteit in interessegebieden van de deelnemers.

Je proeft er ook van de Japanse keuken in lokale restaurantjes of aan de volstrekt veilige straatstalletjes. Dat kan in het begin een heel avontuur zijn maar Japan is een veilig en uiterst goed georganiseerd land. Dat avontuur hoort erbij als je volledig ondergedompeld wordt in één van de meest fascinerende steden ter wereld.

Overnachting: zeer centraal gelegen hotel westerse stijl in Tokio.

Dag 5: Tokio (B)

Vervolg van dag 2-3-4.

Tokio slaapt nooit en de dagen zijn altijd te kort voor de vele bezienswaardigheden. Maar je maakt kennis met deze veelzijdige stad. De selectie van de afgelegde bezoeken houdt rekening met een diversiteit in het aanbod, de openingsuren, de wandelafstand enz.

Overnachting: zeer centraal gelegen hotel westerse stijl in Tokio.

Dag 6: Mausoleum van de Tokugawas in Nikkō, het Oku-Nikkō Nationaal Park (B, D)

De kustvlakten van Japan zijn een door industrie zwaar gehavend gebied. Meer in het binnenland is nog zeer aanlokkelijke natuur te vinden, in Nikkō bijvoorbeeld.

Meestal bezoekt men Nikkō in een dagtrip vanuit Tokio. Ying Ying gaat in Nikko overnachten en gebruikt hier een eigen bus waarmee je ook nog de streek van het Chuizenji-meer en de Kegon-waterval bezoekt. Prachtige panorama's verzekerd.  In deze tijd van het jaar is de sneeuw  in het hooggebergte nog alom aanwezig.

Nikko is al sedert eeuwen een pelgrimsoord en heilige plaats voor zowel het Boeddhisme als het Shintoïsme (typisch Japanse levensfilosofie). Daarom koos de derde Shōgun van het Tokugawatijdperk (1603-1868), Shōgun Tokugawa Iemitsu, dit als locatie om voor zijn grootvader, de fel geroemde Shōgun Tokugawa Ieyasu, een reusachtig mausoleumcomplex neer te zetten. Landheren van het hele land moesten "schenkingen" overmaken en de beste houtbewerkers werden naar Nikkō gehaald. Ze moesten o.a. "de mooiste poort ter wereld" bouwen. Het resultaat mag gezien worden. Het is verbluffend qua opbouw, symboliek, kleur en detail.  Houtsnijwerk kan moeilijk nog mooier zijn dan dit. Je gids neemt je mee door de verhalen van de bouw van dit hele complex. Best een boeiende geschiedenis die helemaal tot leven komt.

Verder breng je een uitgebreid bezoek aan het hele complex. Vlakbij bezoek je ook de imposante Rinnoji-tempel en de bijbehorende Zentuin.  Ook kun je naar met mausoleum dat Iemitsu voor zichzelf liet bouwen. Ook niet slecht!

Je blijft in dit programma genieten als alle dagjestoeristen weg zijn. Geen avondrit terug naar Tokio dus. Bij het avondmaal in een gezellig klein en zeer lokaal restaurantje biedt Ying Ying een reeks streekgerechten met als thema ‘Yuba’, een soyaderivaat. Uniek voor deze streek.

Overnachting: een 'ryokan' of hotel in Nikkō in Japanse en/of westerse stijl.

Dag 7: Osaka (B)

De supersnelle Shinkansentrein brengt je in slechts enkele uren via Tokio naar Ōsaka. Je werpt tijdens de treinreis misschien al een eerste blik op de Fujiberg, die verder het sluitstuk zal worden van deze geweldige reis.  Een behoorlijk fijne ervaring en ondertussen raast het landschap voorbij tegen soms 320 km/u.!

Osaka doet zijn naam van culinaire hoofdstad van Japan alle eer aan. Dat merk je snel in wijken zoals Amerikamura en Dōtombori. Een nooit geziene concentratie van restaurantjes, vintage-stores, de zo geroemde Japanse 'Kawai'-cultuur, "anime" en "manga" en noem maar op. Na valavond krijg je er meteen de meest gekmakende neonlichtervaring bij!

De Ying Ying-gids neemt je mee op een wandeltocht waarvan je mond zal openvallen en de lachspieren zeker ook zullen werken!

Overnachting:  hotel westerse stijl in centraal Ōsaka.

Dag 8: Osaka (B)

Vervolg dag 7

Midden op de immense grond van het kasteel van Ōsaka staat een replica van de oorspronkelijke centrale verdedigingstoren.  Hij moest de vijand imponeren. Dat zal ook bij ons werken! In die toren vind je een indrukwekkende tentoonstelling over de geschiedenis van het imposante gereconstrueerde kasteel en zijn (even imposante) heersers. De bijzondere kasteelmuren zijn afgelijnd met honderden Prunus serrulata, de Japanse kerselaars. Met enig geluk zorgen ze allemaal voor een gigantisch bloemenfestijn waarop bij goed weer duizenden picknickers een plaatsje proberen te veroveren. Een hele kunst want er zijn veel gegadigden!

Verder proef je in Osaka van een paar staaltjes fantastische moderne architectuur. Je gids maakt voor jou een aantrekkelijke en inspirerende selectie.

Overnachting: hotel westerse stijl in centraal Ōsaka.

Dag 9: Kōyasan (B, D)

Ver in de heuvels ten zuiden van Ōsaka, in Kōyasan, werd in de 9e eeuw een kloostergemeenschap opgericht. Die is er nog steeds! Voor deze bestemming zet Ying Ying Travel opnieuw een eigen bus in. Dat levert een hoop tijdwinst in en de inspanning om er te geraken, is dan veel kleiner. Met al je energie kun je dan van deze bijzondere plaats genieten.

Kōyasan staat werkelijk vol, vol met tempels, de ene naast de andere.  Samen vormen ze een zeer bijzonder dorp, maar met een ongezien nationale uitstraling, omwille van een uitgestrekte begraafplaats

Je bezoekt alle belangrijke sites en verblijft in ‘shukubō’, een accommodatie oorspronkelijk gebouwd voor monniken, niet in de eerste plaats voor hotelgasten. Jouw accommodatie is namelijk een echte tempel met echte monniken. Meestal is er geen privésanitair in de kamer, soms enkel een toilet en/of lavabo. Er is wel een badinstelling Japanse stijl (mannen en vrouwen afzonderlijk) waar je net zo heerlijk kunt baden/douchen bij de zeer ruime voorzieningen. Bovendien krijg je een onvoorstelbare sfeer bovenop. Een onvergetelijke avondwandeling is ook verzekerd.  De tempelvaders zullen je verwennen met een hoogstaand veganistisch diner en ontbijt. 

Overnachting: een tempelcomplex in Kōyasan. 

Dag 10: Nara (B)

De hele vroege ochtend in Koyasan is perfect om nog verder een kijkje te nemen tussen de tempels of op de begraafplaats  of het ochtendritueel bij te wonen in de tempel.

Met onze eigen Ying Ying Travel-bus rijd je naar Nara.

Nara is zowat de geboorteplaats van de Japanse beschaving.  Men ging kijken in het nabije en toen veel meer geavanceerde China. Men kopieerde vlijtig: onderdelen uit het geschrift, de kunst, de bouwtechnieken en nog zoveel meer. De resultaten zijn vandaag nog steeds in Nara te zien en tekenen de hele Japanse cultuur tot vandaag. Je doolt rond in tempels, schrijnen en rond pagoda’s in de groene rand van het stadje waar de kersenbloesems normaal stilaan aan neerdwarrelen. Een prachtig zicht! Hele groepen Japanners zitten dan graag onder de vallende bloemblaadjes te picknicken, een teken van hernieuwd leven.

Japan was het oostelijke eindpunt van de Zijderoute. Zo werd Nara een juweeltje in dat Verre Oosten. In het uitgestrekte park lopen honderden tamme damherten vrij rond. Het zijn de boodschappers van de Goden van het Kasuga Taisha-schrijn. Dit schrijn is omringd door duizenden stenen lantaarns. Even verder ligt het complex van de Tōdaiji-tempel. De imposante toegangspoort van 19 meter hoog, is nog maar een klein begin! Je bent hier bij het grootste houten gebouw ter wereld, de thuishaven van een niet minder imposant en reuzengroot Boeddhabeeld.

In deze intense reis mag best eens een rustmoment zijn. Nara is hiervoor bijzonder geschikt, groen, gezellige winkels en terrasjes, theehuizen en een fijne sfeer. Je kunt vandaag even op adem  komen om weer extra te genieten van al wat nog komen gaat.

Overnachting in hotel westerse stijl in het nabijgelegen stadje Nara. 

Dag 11: Theeplantage en bezoek aan de omgeving (B, L)

De groene bergen van dit schiereiland krijgen behoorlijk veel neerslag te verwerken. Daarom zijn ze ook bijzonder geschikt voor de theeteelt. Je kunt wel overal theeplantages bezoeken. Maar Ying Ying Travel gaat prat op een wel zeer bijzondere introductie. Onze gids is al meer dan 20 jaar kind aan huis bij een Belgische vrouw en haar Japanse man. Samen leiden ze een theeplantage. Hun specialiteit is het zeer eigentijdse "Matcha", heel trendy overal ter wereld. Je gaat op bezoek bij vrienden. Ze spreken beiden Nederlands! Het bezoek aan de plantage is persoonlijk en je komt meteen nog heel wat te weten over het leven in een Japans dorp! Een echt unieke Ying Ying-troef!

Dit bezoek is onder voorbehoud van overmacht op de plantage (zoals inspectiebezoeken van het Ministerie van Volksgezondheid of andere landbouwactiviteiten die de eigenaars beletten ons te ontvangen). De data daarvoor zijn nu nog niet bekend. In dat geval bezoekt u een andere plantage of er wordt een alternatieve activiteit aangeboden. Een theeplantage in Japan, met zijn groene theeteelt, werkt heel anders dan in China of elders in de wereld. Het proces verschilt geheel en het resultaat ook!

Overnachting in hotel westerse stijl in Nara. 

Dag 12: Himeji (B)

In geen tijd brengt de trein je naar Himeji. Het kasteel van Himeji is recent ingrijpend gerestaureerd. Japan’s meest gefotografeerde authentieke kasteel is weer in volle glorie te bekijken.

Met wat behendigheid kun je helemaal tot in de donjon, de bovenste verdieping van de centrale kasteeltoren. Zo zie je hoe het kasteel gebouwd is. Je verneemt alles over de zeer specifieke en uiterst elegante architectuur, die toch optimale verdedigingsmechanismen huisvest.  Je verneemt ook heel wat over de positie en rol van de samurai en de feodale landheren. Je krijgt van boven in de donjon nog een prachtig uitzicht over de naburige bergen en zelfs de Japanse Binnenzee bij.  Een Japans kasteel is wel ... leeg ! Het is namelijk een toren waarin men zich verschanst als de vijand dreigt. In vredestijd wonen de landheren elders in de buurt.

Normaal zijn de kersenbloesems ook nog van de partij. Een mooier kader voor het kasteel is niet voor te stellen. Er zijn zeker vele gegadigden om het te bezoeken. Als je dit te druk vindt, krijg je nog een kans een origineel kasteel te bezoeken, namelijk op Dag 22 in Matsumoto. 

De omliggende reconstructies van Samuraituinen maken Himeji nog meer een heerlijke plek. Zalige rust, een prachtig theehuis en zoveel hoekjes voor de mooiste foto’s krijg je zomaar cadeau.

De supersnelle Shinkansentrein brengt je dan in geen tijd verder naar Okayama.

Overnachting in hotel westerse stijl in Okayama.

Dag 13: Okayama (B) en omgeving

De provinciestad Okayama kan trots zijn op het bezit van wat velen de prachtigste thee- en wandeltuin van Japan noemen: Kōrakuen.  We kunnen het er alleen maar mee eens zijn. Het is uitmuntende combinatie van een wandeltuin, theetuin, een zentuin en een landschapstuin. Op de achtergrond zie je de bergen en de mooie reconstructie van het Kasteel van de Zwarte Kraai.

Bij goed weer ga je in de namiddag op fietstocht in de natuur van het oude koninkrijk Kibi. Je fietst door gehuchtjes, langs rijstvelden, tempeltjes, grafheuvels, een pagoda, een kerkhof……

De tocht zal zo’n 4-5 uren in beslag nemen.  Het parcours is vlak, zeer veilig en in het totaal amper ongeveer 23 km ver.  Je neemt rustig de tijd en op heel veel plaatsen kun je halt houden voor een close-up van het Japanse plattelandsleven. 

Als je geïnteresseerd bent in een meer cultureel programma, zet onze gids je op weg naar het stadje Kurashiki. Dit is ook het alternatief voor de hele groep indien het die dag zou regenen. De oude stadswijk is bekend door de ‘machiya’ en de ‘kura’, de koopmanshuizen en magazijnen uit de Meiji-periode wanneer Kurashiki een belangrijk textielproductiecentrum was. Het stemmige stadje, met kanalen vol karpers, is bezaaid met musea.

Facultatief en op eigen gelegenheid kunt u in vervanging van deze dag een excursie maken naar het moderne kunsteiland Naoshima. Uw gids zal u hiervoor de aanwijzingen geven maar biedt zelf het hierboven voorgestelde standaardprogramma aan.

Overnachting in een hotel westerse stijl in Okayama.  

  

Dag 14: Het eiland Miyajima (B)

Met de Shinkansentrein bereik je in minder dan een uur Hiroshima. Je reist verder naar het uiterst sfeervolle eiland Miyajima, een uniek kader voor een overnachting aan de rand van de Japanse binnenzee de “Seto-Naikai”. 

Miyajima biedt een aangename mengeling tussen cultuur en natuur.  Het is altijd een mystieke plek geweest en er kwamen dus over de eeuwen heen een aantal boeddhistische en shintoïstische heiligdommen, zoals het Itsukushimaschrijn. Het eiland is steeds geassocieerd geweest met leven en geluk. Zo zijn er geen begraafplaatsen. Erg zieke mensen worden naar het vasteland gebracht voor hun laatste dagen en geboorten mogen er, gezien het risico, ook niet plaatsvinden. 

Het Itsukushimaschrijn met zijn roemrijke Tōrii-toegangspoort is onderhevig aan de getijden van de zee. Je kent ze wellicht van afbeeldingen op postzegels, kalenders enz.

Het uitzicht over de Japanse binnenzee heeft iets van een schilderij met 100 kleuren van blauw!

Overnachting in een hotel Japanse stijl in Hatsukaichi of omgeving volgens beschikbaarheid.

Dag 15: Kyōto (B)

Hiroshima staat in het geheugen van de wereld gegrift als de plaats die de eerste atoombom te verwerken kreeg. Je bezoekt het vredespark met zijn talrijke betekenisvolle monumenten. Je ziet bv. de Atoombomkoepel. Deze vroegere industriële promotiehal staat op 160 meter van het hypocentrum van ‘Little Boy’, de eerste ooit aangewende atoombom. Het skelet van het gebouw vertelt een onthutsend verhaal.

Even verder, aan de overkant van de Motoyasu-rivier bezoek je het vredesmuseum en de herdenkingshal; beide met foto’s, video’s en vele getuigen van het onvoorstelbare impact van de gebeurtenis. Via connecties van onze Ying Ying Travel-gids zal je bij leven en welzijn een man ontmoeten die als enige van zijn familie miraculeus de bom overleefde als driejarig kind. Hij vertelt je wat dit voor zijn verdere leven betekend heeft.

De Shinkansentrein neemt je in geen tijd van Hiroshima naar Kyōto. We hebben de timing en dus drukte van de kersenbloesem hier bewust grotendeels achter gelaten. Meestal zijn ze in deze fase grotendeels hun hoogtepunt voorbij. Gelukkig want je wil ook echt wat van de stad zien en zelfs nu is er nog volk genoeg.

Dit programma bij Ying Ying Travel biedt bijna 3 volle dagen in de stad. Dat is uitzonderlijk in een reisprogramma maar wat zal het mogelijkheden geven!

Met zoveel moois in Kyōto, is de selectie uit het grote aanbod moeilijk.  Er zijn de beroemde plekken zoals Kiyomizudera, wat letterlijk 'de Helder Water Tempel' betekent. 

Overnachting in centraal gelegen hotel westerse stijl in Kyōto.

 

Dag 16: Kyōto (B)

Je bezoekt speciale plekken die beklijven: tuinen, tempels, schrijnen, markten en alles wat toevallig op ons pad komt,... Uiteraard zal Ryōanji (de ‘droge tuin’) niet ontbreken. De “droge tuin” met zijn 15 stenen in een ritueel gevormde tuin van wit grint, wordt beschouwd als een plaats voor ultieme beleving van het Zenboeddhisme.

Kinkakuji (het ‘Gouden Paviljoen’) is wereldberoemd omwille van zijn harmonie met de omgeving. De bijzonder gelauwerde schrijver Mishima schreef erover in een roman over een monnik die de tempel deed afbranden.

Arashiyama is een voorstadje van Kyoto, gebouwd aan de beide oevers van de Katsurarivier. Tegen de hellingen van de bergen ligt de Tenryuujitempel, temidden de beroemde en meestal fel bezochte bamboelaan. Maar je gids neemt je ook graag mee naar andere boeiende en veel rustigere plaatsen.

Overnachting in centraal gelegen hotel westerse stijl in Kyōto.

Dag 17: Kyōto (B)

Vervolg van dag 16

Sommige tempels of schrijnen zijn bijzonder mooi in een bepaald seizoen of op een bepaald moment van de dag. Je gids brengt je uiteraard naar diegene die tegelijk algemeen boeiend zijn en het mooiste van zichzelf tonen op het moment van je bezoek.

Kyōto biedt verder een paar staaltjes van totaal aparte moderne architectuur, in het bijzonder het station, en kunst die meer dan het bekijken waard is. Als de tijd het toelaat, ga je ook even een kijkje nemen in de geishawijk Gion.

Ook nemen we graag voldoende tijd voor een theeceremonie, niet de klassieke versie van “snel een kommetje thee” voor de vele toeristen. Onze Ying Ying Travel-gids heeft persoonlijke contacten in de wereld. Je wordt voor een volle toelichting en bijbehorende kaiseki-maaltijd opgewacht door één van ’s lands hoogst geklasseerde theemeesters, die ook nog eens theeleraar en theesommelier is. Met de nodige uitleg en tijd begrijp je meteen beter het “hoe” en het “waarom”.

Overnachting in centraal gelegen hotel westerse stijl in Kyōto.

Dag 18: Kyōto, Kanazawa (B)

Tempelmoe? Kyōto, is eigenlijk onuitputtelijk. Elk seizoen biedt ook weer andere ervaringen. Deze stijlvolle stad is een knusse haard voor kunstenaars. Zoveel design op één plek is nauwelijks te bevatten.

In de namiddag verlaat je de stad. Het efficiënte Japanse treinsysteem brengt je in geen tijd naar Kanazawa, een zusterstad van het Belgische Gent, aan de Zee van Japan (tussen Japan en Korea).

Je rijdt langs het beroemde Biwameer (vaak afgebeeld op kunstwerken) en hoge bergen bij Hakusan waar monniken veelvuldig komen mediteren. De provinciestad Kanazawa is erg "in" omwille van haar lokaal karakter..

De sloophamer die in Japan zo veelvuldig werd gehanteerd in de na-oorlogse jaren van de voorbije eeuw, heeft gelukkig enkele wijken van Kanazawa niet bereikt. Gezellige theehuizen, geisha-huizen en ja, de geisha zijn er nog! Bij beschikbaarheid ga je naar een voorstelling met dans en info-avond over en door geisha. Ying Ying Travel kan dit aanbieden via een kennis van je gids.Bij het schrijven van deze tekst (mei 2020) is het nog niet bekend of na de COVID-crisis het optreden door de geisha hernomen wordt.

Overnachting in centraal gelegen hotel westerse stijl in Kanazawa.

Dag 19: Kanazawa, kuuroord in de natuur (B, D)

De vroegere heersers, de Maeda-clan, drukten overal hun stempel in Kanazawa. Zo legden ze bv. de beroemde tuin van het (inmiddels grotendeels verdwenen) kasteel aan. In dit seizoen komen de bezoekers deze tuin volop bekijken. Hij zit steevast in de top drie van de Japanse tuinen en toch heel anders dan die van Okayama die u al bezocht (Dag 8).

Aan de overkant vind je het Museum van de 21e eeuw voor moderne kunst van de gevierde architecten Kazuyo Sejima en Ryue Nishizawa (SANAA). Je ziet er o.a. werk van de Belgische Jan Fabre.

De lokale voedingsmarkt is een erg gezellige plek voor de lunch! Meteen zie je wat er in deze streek aan zee zoal op de lokale borden komt! Herkenbare en minder herkenbare dingen!

Je reist dan naar de groene omgeving in de wilde bergen rond Kanazawa. Daar verblijf je in een 'onsen', een kuuroord met vulkaanbaden waar Japan zo beroemd voor is. De accommodatie is een typisch Japans hotel: een ryokan. Heilzaam, ontspannend en oh zo typisch!

Overnachting: 'onsen'-ryokan in de bergen

Dag 20: Ogimachi-Shirakawago, Takayama (B)

Met de eigen Ying Ying-bus ga je de bergen in. Geïsoleerde dorpen zoals in de streek van Shirakawago, langs de Shogawa-rivier zijn sedert 1995 als UNESCO-Werelderfgoed opgenomen. Wat maken ze zo bijzonder? De landbouwhuizen in ‘Gassho-Zukuri’-stijl zou je de oude versie van kangoeroewoningen kunnen noemen. Gassho-Zukuri betekent: ‘gebouwd zoals handen in gebed’.

Verschillende generaties wonen samen onder deze reusachtige rieten daken die met koord en twijgen aan elkaar gehouden worden. Ze zijn zo steil dat de sneeuw er makkelijk afschuift en ook nog eens groot genoeg zijn om er zijdewormen te kweken. Je kuiert door het dorp Ogimachi, bezoekt enkele indrukwekkende huizen en je kunt er ook nog heerlijke traditionele souvenirs vinden.

Je komt verder in Takayama, een pittoresk stadje in de Hida Alpen. 

Takayama is een mooie adempauze in deze toch wel lange en behoorlijk pittige reis. Je gids stelt aangepaste, zeer ontspannende bezoeken voor.  Takayama is een centrum van ambachtslui. Zij leverden hun diensten aan Japan’s mooiste paleizen en kastelen. Het stadje was zo geïsoleerd dat het wonderwel ontsnapte aan vele oorlogen en conflicten. Er was gezien de ligging, niet eens behoefte aan een vorm van verdediging. Zo konden kooplui er mooie huizen bouwen, die geheel bewaard gebleven zijn. Dus je bezoekt er huizen waar je de ingenieuze Japanse houtbewerking in detail kunt bestuderen.

Je krijgt het gevoel van het Japan van weleer, je kunt sake en ander lekkers proeven. Pure streling voor het oog en het hart. Hier waan je je echt nog in een filmdecor, het zo traditionele Japan dat je wellicht verwacht te zien in een dergelijke reis.

Overnachting in centraal gelegen hotel Takayama.

Dag 21: Takayama, Hida Furukawa (B)

Takayama heeft bijna elke ochtend een markt met lokale producten. Je geniet er van typische kraampjes en sfeervolle oude huizen in een aandoenlijk decor! 

In de voormiddag bezoek je verder het stadje. Je gidse neemt je mee naar de meest interessante huizen en hoekjes. Plezier en aangenaam ontspannen sfeer zijn absoluut verzekerd!

In de namiddag is het dan zover! In deze lange Japanreis is er de kans een festival mee te maken!  In tegenstelling tot de zomerfestivals zijn de festivals in de lente overwegend rustiger en religieuzer getint. Maar er is nog meer dan voldoende kleur en muziek!  Hida Furukawa viert feest!

Hida Furukawa is bekend om zijn ingenieuze praalwagens, loodzwaar en voortgetrokken door mannen met slechts een lendenband, al kan het hier in de Hida Alpen zeker 's avonds nog aardig fris zijn in deze tijd van het jaar. De sfeer zit erin en de kleurenpracht spreekt voor zich. Alvast duimen we voor goed weer! Sensatie verzekerd !

Dit is de streek van het beroemde Wagyu-vlees, hier Hida genoemd. Liefhebbers hebben hier keuze te over. 

Overnachting in centraal gelegen hotel in Takayama.

 

Dag 22: Hotaka-bergen, Matsumoto (B, D)

Je rijdt met onze eigen Ying Ying-bus naar het dorp Okuhidaonsen. Okuhida ligt aan de voet van een reuzenlange kabelbaancombinatie, de langste van Japan. 3800 meter verder en je staat meteen op een hoogte van 2156 meter, bij de top van de Nishi Hotakadake-berg. We duimen voor goed weer en dan is het uitzicht zondermeer spectaculair. Hier zie je echt een staaltje van het voor vele bezoekers zo onbekende aspect van Japan: een wild en moeilijk toegankelijk berglandschap dat wel ongeveer 80% van dit land uitmaakt. Een heerlijk ontspannend voetbad in vulkaanwater krijg je er zomaar bij!

Je reist verder naar Matsumoto, een kleine stad in de centrale Japanse Alpen. 

Het kasteel van Matsumoto is één van de weinige die nog zowat volledig authentiek zijn, net zoals dat van Himeji dat je reeds bezocht (zie dag 12), maar toch helemaal anders. Het  is ook gezellig kuieren in de oude wijk Nakamachi.

Maar je wil natuurlijk ook echt genieten van de heilzame Japanse Alpen. Dat kan volop in en om de accommodatie voor vannacht. Het vulkaanwater is zijdezacht. De kamers hebben hier meestal geen volledig privé-sanitair, wel een toilet en lavabo, maar de sfeer is er ongelooflijk. Laat je heerlijk verwennen in een reeks natuurlijke vulkaanbaden! Het avondmaal is een zeer hoogstaande culinaire verwenning!

Overnachting in hotel Japanse stijl buiten Matsumoto in de Japanse Alpen. 

Dag 23: Fujiberg (B, D)

Het sluitstuk van deze zo afwisselende reis is niet van de minste: de Fujiberg, meteen ook de hoogste berg van Japan, bijna 3800 meter! De lente is niet meteen het klimseizoen. De routes zijn enkel in juli en augustus open en je hebt er minstens 2 volle dagen en een flink pak volharding voor nodig.  Maar de bloesems zullen normaal nu op deze hoogte overal te zien zijn. Kleuren en geuren in een prachtig decor.

Japan’s heiligste bedevaartsoord spiegelt zich volop in het Kawaguchimeer, een uniek panorama voor de deur van je heel authentieke accommodatie. Maar ook kimono’s met de beroemde berg erop, een kabelbaan met uniek panorama, de bekende Fuji-noedels, alles heeft als thema de Fujiberg.

Ondertussen levert je accommodatie alles wat heilzaam is aan de voet van een vulkaan: heerlijk thermaal water en heerlijke streekgerechten.

Overnachting in hotel Japanse stijl in Kawaguchiko.

Dag 24: Nationaal Park van Fuji-Hakone, terugkeer naar Tokio (B)

Je rijdt nu naar dat andere prachtige natuurgebied in de schaduw van Tokio: Hakone. Na een tocht per ferry op het Ashiko-meer ga je bij goed weer met een imposante kabelbaan tot aan de sulferbronnen van Owakudani. Dat is een vulkanische vallei vol actieve zwavelbronnen. Ze ontstonden als gevolg van een vulkaanuitbarsting ongeveer 300 jaar geleden. Dan ga je weer verder met een kabelbaan tot bij Gora.

In de buurt liggen een aantal prachtige musea, meestal in openlucht. Je bezoekt het Hakone Open Air Museum, een prachtige beeldentuin met Japanse en andere werken.

Dan kom je in de avond opnieuw aan in de enige, echte grootste stad van de wereld, het voorbeeld van organisatie in de massa: Tokio.

Na een fantastische tocht vol nieuwe ervaringen ben je er weer, tussen de onvoorstelbare lichtreclames en de geurige restaurantjes in een stad die nooit slaapt.

Overnachting in hotel westerse stijl in hartje Tokio.

Dag 25: Terugkeer uit Tokio

Internationale vlucht(en) van Tokio naar Europa. 

Luchthaventransport tot aan je woning wordt voor elke reis door YYT voorgesteld en je kan hier vrijblijvend gebruik van maken.

  Faciliteiten

  Accommodaties

  Comfortabele en zeer gerieflijke toeristenaccommodaties in westerse stijl afgewisseld met zeer karaktervolle, Japanse accommodaties. Het sterrensysteem is in Japan niet officieel vastgelegd en heeft meer te maken met de beschikbaarheid van bv. een restaurant of zwembad. Het gepubliceerde niveau op websites (meestal ***) komt ook niet steeds overeen met onze beoordeling van de werkelijkheid.

  Naar onze normen zijn in de steden de kamers in westerse stijl klein maar ze zijn wel telkens voorzien van een vijfsterrencomfort! De meeste kamers in Japanse stijl zijn dan weer erg ruim en overigens prachtig ingericht maar het soort comfort is onvergelijkbaar en gebaseerd op andere, typisch Japanse normen zoals de aanwezigheid van een natuurlijk vulkaanbad, personeel dat Chinees en Koreaans spreekt in plaats van Engels enz. Het ontbijt is wisselend westers, Japans of beide.

  Ying Ying Travel doet erg veel moeite om de westerse stijl-accommodaties te zoeken die handig gelegen zijn voor ons programma en functioneel de diensten bieden die we zoeken.

  Voor de Japanse stijl-accommodaties geldt uiteraard in de eerste plaats de unieke ervaring die ermee beoogd wordt.

  Vervoer

  Net zoals de Japanners zelf, maken we tijdens deze reis veelvuldig gebruik van het werkelijk uitstekende openbaar vervoer. Dat is wereldwijd bekend en geroemd als het best mogelijke. Maar dit betekent dat er wel behoorlijk wat te voet gelopen wordt. Op een gemiddelde dag is dat al snel 15000 tot 18000 stappen. Uiteraard is dat zowat altijd zonder bagage. Die moet enkel over zeer korte afstanden vervoerd worden in de stations of in de onmiddellijke omgeving van je accommodatie. Het is erg nuttig vooraf goed te oefenen om vlot te kunnen stappen tijdens de stadsbezoeken.  Waar nuttig of comfortabel gebruikt Ying Ying Travel een eigen reisbus. Dat is vooral in de bergen het geval.

  Klimaat

  Japan is een lang land en de afstand in vogelvlucht van het meest noordelijke tot het meest zuidelijke punt in de reis is bijna 1000 km. Vaak zit je op zeeniveau. Meestal is de lente daar erg aangenaam, ergens tussen 10 en 20 graden in het grootste deel van de dag. Nochtans zijn er van het ene jaar naar het andere toch nog wel aanzienlijke verschillen.

  Maar je komt ook soms boven de 1000 meter hoogte. Dat maakt zeker in de lente een heel belangrijk verschil. Heel even zit je mogelijk nog in de sneeuw. Dus kledij in laagjes is belangrijk. Voor de meeste dagen volstaat een trui en windbreakerjasje. Af en toe moet warmere kledij voorzien worden.

  Deelnemers

  Er wordt bijna elke dag behoorlijk te voet gestapt. Anders is het afwerken van een mooi programma onmogelijk en dat zou de hele groep benadelen. Het is dus belangrijk dat u goed meekunt met wat van een gemiddeld deelnemer mag verwacht worden. Je legt als snel omstreeks 15000 stappen af op een dag, soms meer.

  Deze reis is volkomen ongeschikt indien je lijdt aan aandoeningen die de motoriek, het cardiovasculair stelsel of andere essentiële levensfuncties ernstig beïnvloeden.  Bij twijfel, gelieve hierover contact op te nemen met je huisarts.

   

  Inclusief

  • Internationale vluchten
  • Luchthaventaksen, brandstoftoeslag en speciale veiligheidstaksen van de internationale vluchten
  • Alle transfers voor het volledige programma, inclusief luchthavenvervoer in Japan, met openbaar vervoer of eigen bus
  • Nederlandstalige reisleiding (die ook Japans spreekt) gedurende volledige reis
  • Alle toegangsgelden voor bezoeken en activiteiten zoals voorzien in het programma (Naoshima is optioneel)
  • Alle overnachtingen tijdens de tour in comfortabele toeristenaccommodaties, zowel westerse als Japanse stijl 
  • Maaltijden zoals aangegeven in het programma
  • Alle servicetaksen bij het volledige programma
   

  Exclusief

  • Persoonlijke uitgaven
  • Overige maaltijden
  • Transfer naar de luchthaven of het treinstation in Europa, heen en terug (vrijblijvend via YYT te reserveren)
  • Annuerings- en/of bijstandsverzekering. Polisvoorwaarden 'Allianz Global Assistance' beschikbaar in ons kantoor. Informeer naar onze voordelige gezins/jaarpolissen die vaak interessant zijn voor verre reizen.
   

  Reisformaliteiten

  Voor Japan volstaat een internationaal reispaspoort dat geldig is tot 3 volle maanden na retour. Deelnemers met de Belgische of Nederlandse nationaliteit  krijgen onder de huidige regelgeving een gratis visumstempel in het paspoort bij het binnenkomen van Japan. Eventuele kosten die voort zouden vloeien uit een wijziging van deze regelgeving zijn ten laste van de deelnemer.

   

  Extra informatie

  Internationale vluchten

  Alle vluchten in economy class zijn bij deze rondreis inbegrepen. Heb je interesse in een upgrade (bijv. premium of business) dan moet je dit voorafgaand aan de boeking vermelden. Ying Ying Travel neemt dan ten gepaste tijde contact met je op. Belangrijk is dat dit zeker aangegeven wordt bij boeking, niet later.

  Indien je airmiles spaart bij de voorgestelde maatschappij of groep waartoe ze behoort, laat je deze bij incheck op de luchthaven toevoegen op je kaart. 

  Enkel voor de bestemmingen Japan en Australië: Het vliegen met een ander schema/maatschappij kan door Ying Ying Travel niet toegestaan worden. Dit heeft te maken met bv. de nodige reserveringen die meteen bij aankomst op de luchthaven gemaakt moeten worden en de transfer naar het eerste hotel.

  Reisverzekeringen

  Vind jij het ook zo belangrijk om volledig zonder zorgen op reis te vertrekken ? Check daarom de verschillende verzekeringsformules van Allianz Global Assistance die door Ying Ying Travel als erkend tussenpersoon aangeboden worden.

  Een jaarlijkse of tijdelijke formule : kies het contract dat het best aan uw behoeften beantwoordt.

  Ga je verschillende keren per jaar op vakantie ? Reis je naar verre en vaak duurdere bestemmingen ? Reis je eveneens voor het werk ? Of ga je gewoon graag zonder zorgen door het leven ?  Kies dan voor één van onze jaarformules.

  Ben je op zoek naar een volledige bescherming tijdens de hele duur van uw reis ? Met een tijdelijke formule ben je uitstekend beschermd. Zelfs voor het vertrek indien je contract ook een annuleringsverzekering bevat.

  De productfiches van de belangrijkste jaarlijkse en tijdelijke formules kan je hier raadplegen.

  Productfiche jaarformules :

  Productfiche tijdelijke formule :

  Tip: Combineer Assistance Only met een Cancellation Only!

  Voor meer inlichtingen neem je best even contact op met het reiskantoor van Ying Ying Travel.

  Email : info@yingyingtravel.eu

  Deelnemers:

  De reis is ongeschikt indien je lijdt aan aandoeningen die de motoriek, het cardiovasculair stelsel of andere essentiële levensfuncties ernstig beïnvloeden. Bij twijfel, gelieve hierover contact op te nemen met je huisarts en je gids Marieke.

   

  Alternatieve reisformules

  Uiteraard werkt Ying Ying Travel ook voor losstaande groepen Japanreizen op maat uit. Datzelfde geldt als je als bv. individu of als gezin naar Japan wil.

  Neem in de beide gevallen contact op via email (info@yingyingtravel.eu) of telefonisch: +32 497 63 42 20 (Mario).