28D.: Japan Voluit: de eilanden Honshū en Kyūshū - mei 2021 - Boek nu!

Deze Japanreis brengt je naar beroemde plekken en verborgen schatten op twee van de grote eilanden. Eerst komt het belangrijkste eiland Honshū. De belangrijkste toeristische trekpleisters voor het grote publiek liggen in de westelijke helft van Honshū. Maar in dit programma ontdek je ook de wilde natuur van Oost-Honshū (de streek “Tohoku”) én op het ruige zuidelijke eiland Kyūshū. Een prachtcombinatie!

Tokio is sensationeel in elk seizoen. Maar de maand mei heeft het voordeel niet te druk te zijn. Dit programma begint met een heuse city-trip. Dat geeft de kans een variëteit van plaatsen te bezoeken: moderne architectuur, gezellige wijken, de bekende Sky Tree, geschiedenis, parken, bekende gebouwen en ook rustige charmante hoekjes. Drie dagen onderdompeling in één van de meest geweldige steden ter wereld.

Bij de rand van de stad kom je aan de voet van het symbolische pronkstuk van Japan: de Fujiberg. Je verkent de omgeving van deze unieke berg en het natuurgebied Hakone, die zo inspirerend werken op het Japan uit verleden en heden.

Daarna reis je naar de beroemde mausolea van twee Tokugawa-shōguns in Nikkō. Het puikst mogelijke staaltje van houtbewerking in een betoverend bos. Dat wordt geen haastige dagtrip zoals bijna alle toeristen hem doen. Neen, je neemt er meer tijd en verblijft in het heerlijk groene gebied van het Oku-Nikkō Nationaal Park. Voor het eerst kan je baden in vulkanisch water!

Uniek in deze reis is dat je ook nog verder naar het ruige noorden van de streek Tohoku gaat.  Het hooggebergte bij Yonezawa en Zao-Onsen zijn een flink stuk weg van de klassieke toeristische route. Je zit hier heel diep in het authentieke Japan. Een reis binnen de reis !

De streek van Karuizawa in de centrale Japanse Alpen is in alle seizoenen een heel groen ontsnappingsoord voor de drukbebouwde kustvlakten. Het combineert echt alles voor een heerlijk verblijf. Het huisvest de meest heerlijke kunst, vaak gebaseerd op de schoonheid en ook ruigheid van de onmiddellijke omgeving. Die mag er zijn: de Asamavulkaan staat in de achtertuin.

Daarna proef je in Matsumoto en omgeving weer van de gezellige stad met haar imposant kasteel, een heerlijke oude wijk en het zuivere vulkaanwater.

Nu kom je in Centraal Honshū.

Kyoto is uiteraard samen met Tokio de populaire publiekstrekker. Gelukkig valt dat in mei behoorlijk mee. Dat is goed want het is echt wel aangenaam de stad te bezoeken in een zo rustig mogelijke sfeer. Beroemde plekken worden afgewisseld met rustige juweeltjes. 

Datzelfde geldt voor Nara. De eerste hoofdstad van Japan heeft de oudste tempels en de prachtigste beeldhouwwerken in een heerlijk groen kader. Je bezoekt er ook een theeplantage van een Belgisch-Japans echtpaar indien de werkzaamheden het toelaten. In dat geval doe je een andere excursie in de landelijke omgeving.

Vanuit de drukte van de stad is het tempelcomplex in de bergen van Kōyasan meteen iets onwezenlijks.

Het bruisende Ōsaka is de culinaire hoofdstad. Dat wil in Japan al iets zeggen! Het schitterend witte kasteel van Himeji ken je vast van kalenders, postzegels en andere afbeeldingen. Onvergetelijk! Dat smaakt naar meer! 

Je bezoekt ook de beroemde tuin van Okayama. Even fietsen nu in de vlakte van Kibi of het oude stadje Kurashiki bezoeken (facultatief kan het kunsteiland Naoshima) en dan reis je naar Hiroshima. Het oorlogsverleden doet je nadenken over de wereld.

Op een heel andere manier doe je dat op het eiland Miyajima. Ook een plaatje van de kalenders en postzegels: de beroemde grote poort die op het water lijkt te drijven bij hoogtij. De avondwandeling vergeet je nooit meer!

Je maakt nu een drastische ruk naar het zuiden, naar het eiland Kyūshū, het Land van Vuur. De ruggengraat van dit eiland is een keten van de actiefste vulkanen ter wereld. Met prachtige natuur en heerlijke warmwaterbronnen geven ze het beste van zichzelf in de streek van Kurokawa Onsen, Aso en Takachihō. De reis wordt afgerond met een bezoek aan een zeer sympathiek stadje: Hitoyoshi. Je maakt er kennis met lokale ambachten.

Vanuit de zuidelijke stad Kagoshima neem je een binnenvlucht, wellicht naar Tokio, en zo naar Europa.

Datum en locatie voorbereidingsavond worden later meegedeeld. Die heeft plaats in de 2 maanden voorafgaand aan uw vertrek, wanneer ook uw gids in België is.

Kaart reisroute: 
Dag 1: Naar Tokio

Luchthaventransport wordt voor elke reis door YYT voorgesteld en je kan hier vrijblijvend gebruik van maken.

Internationale vlucht(en) naar Tokio.

Dag 2: Eerste kennismaking met Tokio

Afhankelijk van het aankomstuur van je vlucht, maak je nog een eerste excursie. Dat hoeft niet ver te zijn. Je hotel ligt midden in het centrum en is omringd door een hele reeks beroemde plekken!

Tijdens de hele rondreis door Japan begeleidt en gidst Marieke, onze eigen professionele en ervaren Ying Ying-gids, die het land al sedert haar jeugdjaren in 1976 kent. Het gidsen gebeurt volledig en enkel in het Nederlands maar je gids kent wel Japans. Dat is een groot voordeel. Er wordt niet vertaald van plaatselijke gidsen. Erg aangenaam !

Overnachting: zeer centraal gelegen hotel westerse stijl in Tokio. Westerse stijl betekent dat de kamer gewone bedden en een privébadkamer hebben.

Dag 3: Tokio (B)

Je gids kent de stad als haar binnenzak en zal je verschillende wijken en verschillende aspecten van deze massieve metropolis tonen. Tijdens onze citytrip in Tokio zullen we ons net zoals de Tokyoites (ja, zo noem je ze!) met de metro en te voet verplaatsen. Meteen ben je op de eerste rij om het leven van elke dag te bestuderen.

Je zult makkelijk ontdekken dat Tokio helemaal niet de jungle is die je misschien verwacht. Je bent snel deel van de discipline. Ja, die moet er wel zijn om deze stad prima leefbaar te maken. Je merkt de kalmte tussen de massa die naar en van het werk pendelt. Je vindt er de vele groene longen, geweldige shopping-mekka’s, rustige achterstraatjes die meer van een dorp hebben, de visionaire benadering van leven in een stad, trendy modeboetieks, zakenbars en kleurige eethuisjes vol bruisend leven, de traditionele kunsten. Geen tijd om je te vervelen! Te voet en met de metro zijn dus echt de beste manieren om dit allemaal te bereiken. Ook de lokalen lopen er vaak op sportschoenen!

In de buurt van je accommodatie ligt de volkswijk van Asakusa met haar beroemde Sensoji tempel. Heel boeiend zo op zijn Japans! Boven de gebouwen zie je de hoogste alleenstaande structuur ter wereld: de Sky Tree. Ying Ying Travel reserveert een plaatsje op voorhand zodat je zeker niet tussen de drommen toeristen moet aanschuiven!

Overnachting: zeer centraal gelegen hotel westerse stijl in Tokio.

Dag 4: Tokio (B)

Iedereen kent Ginza, het district in de Japanse hoofdstad Tokio dat bekend staat als één van de meest luxueuze winkeldistricten ter wereld, maar er wandelen is nog net wat anders. Je ziet het Kabukitheater, de beroemde Wakotoren, een reeks paradepaardjes van beroemde architecten en wel heel erg sjieke merkwinkels. Even verder liggen het conferentiecentrum van Yurakuchou en de poorten tot de tuinen van het keizerlijke paleis.

Ueno is een wat oudere wijk met gezellige kleine straatjes maar ook het grote stadspark. Daar is in elk seizoen wat te beleven.

Shinjuku is een zakenwijk met indrukwekkende gebouwen aan de ene kant, en een levendig uitgaansleven aan de andere.

In het futuristische Tokio vind je nagelnieuwe wijken zoals Roppongi, die zakendoen, wonen en ontspanning aantrekkelijk proberen te combineren. Bij het Meijischrijn en de Omotesandou (de ‘Champs Elysées’ van Tokio!) zijn de shoppers en wandelaars steeds op de afspraak! Trendy en jong Tokio zie je bv. in Harajuku of Aoyama.

Hoe navigeer je door zo een grote keuze? Geen probleem. Onze Ying Ying-gids kent de weg zonder zoeken of tijdverlies! Afhankelijk van de weersomstandigheden en het verloop van onze tocht door de stad, kom je toch wel in de meeste van deze wijken. Uiteraard is binnen het beperkte tijdsbestek niet alles mogelijk maar je gids doet al het mogelijk om je zo veel mogelijk verschillende aspecten van de stad, de werk- en leefomgeving te laten ervaren en voor zover mogelijk tegemoet te komen aan de diversiteit in interessegebieden van de deelnemers.

Je proeft er ook van de Japanse keuken in lokale restaurantjes of aan de volstrekt veilige straatstalletjes. Dat kan in het begin een heel avontuur zijn.  Dit hoort erbij als je volledig ondergedompeld wordt in één van de meest fascinerende steden ter wereld. Maar Japan is een veilig en uiterst goed georganiseerd land en dat levert grote voordelen op.

Overnachting: zeer centraal gelegen hotel westerse stijl in Tokio.

Dag 5: Tokio (B)

Vervolg van dag 2-3-4.

Tokio slaapt nooit en de dagen zijn altijd te kort voor de vele bezienswaardigheden. Maar je maakt op de meest compleet mogelijke manier kennis met deze veelzijdige stad. De selectie van de afgelegde bezoeken houdt rekening met een diversiteit in het aanbod, de openingsuren, de wandelafstand enz.

 Overnachting: zeer centraal gelegen hotel westerse stijl in Tokio.

Dag 6: Fujiberg en natuurgebied van Hakone (B, L)

Je dagexcursie vanuit Tokio is niet van de minste: het natuurgebied van Hakone en de Fujiberg, meteen ook de hoogste berg van Japan, bijna 3800 meter! De lente is niet meteen het klimseizoen. De routes zijn enkel in juli en augustus open en je hebt er minstens 2 volle dagen en een flink pak volharding voor nodig.  Kleuren en geuren zijn er steeds in dit prachtig decor. Japan’s heiligste bedevaartsoord spiegelt zich volop in het Kawaguchimeer, een uniek panorama. Maar ook kimono’s met de beroemde berg erop, de bekende Fuji-noedels, alles heeft als thema de Fujiberg.

Je eet er een traditioneel streekgerecht in een heel stemmige oude boerderij.

Daarna trek je naar het natuurgebied Hakone. Het vulkaanlandschap vormde in de streek een aantal erg diepe meren. Ashi is er één van. Als het weer en de vulkaandampen meewerken, neem je een kabelbaan naar Owakudani, een kokende vallei waar overal de solferdampen ophoogdwarrelen.

Die avond rijd je terug naar Tokio.

Dit wordt een heerlijke dagexcursie, geheel of gedeeltelijk met onze eigen Ying Ying Travel-bus. 

Dag 7: Mausoleum van de Tokugawa-Shōguns in Nikkō (B, D)

De kustvlakten van Japan zijn een door industrie zwaar gehavend gebied. Meer in het binnenland is nog zeer aanlokkelijke natuur te vinden, in Nikkō bijvoorbeeld.

Meestal bezoekt men Nikkō in een haastige dagtrip vanuit Tokio. Ying Ying gaat tijdens dit programma in Nikko overnachten.  Je bezoekt het mausoleumcomplex van de Shōguns en de Rinnoji-tempel in Nikkō en blijft er genieten als alle dagjestoeristen weg zijn. Geen avondrit terug naar Tokio dus. Bij het avondmaal in een gezellig klein en zeer lokaal restaurantje biedt Ying Ying een reeks streekgerechten met als thema ‘Yuba’, een soyaderivaat. Uniek voor die streek.

Overnachting:  hotel westerse stijl of een” ryokan”, een hotel in Japanse stijl. Een ryokan is dus een hotel met kamers volledig in Japanse stijl. In dit geval hebben die wel een eigen badkamer (hoewel dat niet traditioneel Japans is). Dit is volgens beschikbaarheid.

Dag 8: Bergen rond Yonezawa (B, D)

De natuurschoonheid bij Nikkō is nog maar een begin. Dit is het zuiden van de streek Tohoku. Dat is het hele deel van het eiland Honshū dat boven Tokio zit. De smalle kuststrook ervan is de voedselschuur van het land.  Het hooggebergte loopt hier als een ruggengraat richting noorden door. Je zet hier een flinke stap weg van het normale toeristische pad. Jawel, Japan Voluit! Je gaat met de supersnelle Shinkansentrein naar de provinciestad Yonezawa. Die trein is niet door een eigen bus te verslaan!

Hoog boven de stad ligt het gebied van Shirabu Onsen. Je logeert er in een uniek kader, eet wat de omgevende bergen en bossen je leveren en je kunt er baden in een natuurlijk buitenbad onder duizend sterren! Ondertussen geniet je van een uniek Japanse vorm van gastvrijheid van de familie die onze groep ontvangt.

Overnachting: ryokan Japanse stijl in de bergen, met vulkaanbaden. Mannen en vrouwen kunnen afzonderlijk of samen baden.

Dag 9: Vulkaanbaden, bronnen en hooggebergte van Zao Onsen (B, D)

De natuur is wild en sensationeel. Dat zal je geweten hebben in het bergdorp Zao Onsen. Met de Okama-krater vlakbij en sensationeel hooggebergte, is er beslist wat te beleven. Eerst neem je een kabelbaan en wat dan mogelijk is, kan van jaar tot jaar erg verschillen.

Mogelijk kun je er even wandelen, als de sneeuw reeds weg is. Alleszins kun je het Alpijns landschap en de vegetatie op grote hoogten (ongeveer 2000 meter) gaan bewonderen. Ook de Japanse berggems, beren en de sneeuwapen kunnen van de partij zijn. In het dal wachten heerlijke vulkaanbaden, een stemmig oud dorp en de heerlijke lokale keuken.

Overnachting: ryokan Japanse stijl in Zao Onsen, met vulkaanbaden.

Dag 10: Kuuroord Karuizawa en omliggende natuurgebied van de Asamavulkaan (B)

Met een bus en twee supersnelle treinen bereik je vlot het hier en daar mondaine of trendy Karuizawa.

Karuizawa is een populair kuuroord voor de (soms behoorlijk overwerkte) Tokyoites. De vorige Keizer Heisei (Akihito) ontmoette er ook zijn toekomstige vrouw. Zij werd keizerin Michiko. Bekende winkelstraat van Kyū Karuizawa: check! Maar Karuizawa is vooral ook een mekka van kunstenaars. Voor dit programma selecteren we een hedendaags kunstenaar die scènes uit de onmiddellijke omgeving op een heel eigentijdse manier verwerkt. De combinatie met de architectuur van het museum waar de collectie ondergebracht is, is dan ook nog eens adembenemend mooi. Het is een prachtzicht, of je nu kunstliefhebber, architectuurliefhebber, natuurliefhebber of dat allemaal bent.

Heerlijk vulkaanwater vult de vele ‘onsen’ waarin je kunt baden. Je bezoekt ook Hoshinoya, één van de meest bekende kuuroorden van Japan. Hoshinoya is eigenlijk een verzameling van design villa’s rond een waterpartij. Het programma voorziet een avondbezoek aan de onsen en de liefhebbers kunnen in dit unieke kader baden. Maar je gaat ook met een natuurgids een anderhalf uur op natuurobservatie. Wat je ziet, is afhankelijk van het weer en de omstandigheden (zoals het tijdstip van zonsondergang). Er zijn vogels, de unieke (en grote!) Japanse vliegende eekhoorn enz. De natuurgids is een kennis van je Ying Ying Travel-gids Marieke en het programma is weerafhankelijk.

Overnachting: hotel westerse stijl in Karuizawa

Dag 11: Karuizawa en omliggende natuurgebied van de Asamavulkaan B)

Vervolg van het programma van dag 10.

In de achtertuin van Karuizawa ligt een vulkaan. Dat is niet zomaar eentje, de Asamavulkaan. Ooit barstte ze zo hard uit dat de assen tot in Europa voor een kleine ijstijd zorgden.

De grillige lavavelden vormen nog steeds een apocalyptisch maanlandschap. Dit is een bijzonder decor voor een wandeling door de lavavelden.

In de buurt ontstonden moerassen en watervallen. De liefhebbers maken een tocht van een goed uur door het bos. Deze wandeling eindigt bij een zeer merkwaardige waterval van meer dan 100 meter breed!

Overnachting: hotel westerse stijl in Karuizawa

 

Dag 12: Kasteelstad Matsumoto (B, D)

In dit treinenland bij uitstek, kom je via een prachtige rit langs de bergen in de uiterst aangename provinciestad Matsumoto terecht.

Het kasteel van Matsumoto is één van de weinige die nog zowat volledig authentiek zijn, net zoals dat van Himeji (zie dag 20), maar toch helemaal anders. Het  is ook gezellig kuieren in de oude wijk Nakamachi.

Maar je wil natuurlijk ook weer echt genieten van de heilzame Japanse Alpen. Dat kan volop in en om de accommodatie voor vannacht. Het vulkaanwater is zijdezacht. De kamers hebben hier meestal geen volledig privé-sanitair, wel een toilet en lavabo, maar de sfeer is er ongelooflijk. Laat je heerlijk verwennen in de natuurlijke vulkaanbaden! Het avondmaal is een uiterst hoogstaande culinaire verwenning!

Overnachting: hotel Japanse stijl buiten Matsumoto in de Japanse Alpen. 

Dag 13: Kyōtō, mekka van Japanse verfijnde cultuure en kunst (B, D)

De trein brengt je vlot naar wat met een korte onderbreking meer dan 1000 jaar de keizerlijke hoofdstad van het land was: nu weer bruisend, dan weer met betoverend mooie oasen van rust, hoe dan ook een plaats waar je nooit uitgekeken raakt: Kyōto.

Dit “Japan-Voluit”-programma neemt er volop de tijd voor: drie dagen in de stad die 20% van de kunstschatten van dit al zo, zo kunstrijke land bevat!

Met zoveel moois in Kyōto, is de selectie uit het grote aanbod moeilijk.  Er zijn de beroemde plekken zoals Kiyomizudera, wat letterlijk 'de Helder Water Tempel' betekent. De omgeving bruist van geschiedenis, voornamelijk rond de tweede Shōgun, Toyotomi Hideyoshi en zijn vrouw Nene.

Je gaat ook even een kijkje nemen in één van de geishawijken. Hun aanwezigheid zorgt voor de beroemde culturele verfijning van zowat alles wat Kyōto heeft en is.

Je gids zoekt naast de meest beroemde plaatsen ook rustigere plekken op, een haalbare selectie binnen de beschikbare tijd. Daar kun je een tempel, schrijn, straat of wat ook aanvoelen zoals het moet.

Bij tempels, schrijnen en geisha horen verfijnde voorwerpen, zoals ingelegd lakwerk, de fijnste stoffen, paraplu’s/parasols van bamboe en rijstpapier enz. Het aantal speciaalzaken is werkelijk niet te tellen.

Ook op het culinaire plan staat Kyōto statig allerhoogst op de ladder. Je gids zal dit niet enkel toelichten maar je gaat ook op belevenisavond in een subliem kader! Dat wordt gecombineerd met een theeceremonie. Je gids heeft goede connecties in het milieu en je krijgt dus niet zomaar een kopje thee voor de toeristen. De theeceremonie is van absolute topkwaliteit: dit wordt een onvergetelijke avond in een kader dat daarbij hoort!

Kyōto biedt verder een paar staaltjes van totaal aparte moderne architectuur, in het bijzonder het station, en kunst die meer dan het bekijken waard is.

Overnachting: centraal gelegen hotel westerse stijl in Kyōto.

Dag 14: Kyōtō, mekka van Japanse verfijnde cultuure en kunst (B)

Uiteraard zal Ryōanji (de ‘droge tuin’) niet ontbreken. Met zijn 15 stenen in een ritueel gevormde tuin van wit grint, wordt hij beschouwd als een plaats voor ultieme beleving van het Zenboeddhisme. Maar hij is druk bezocht en daarom voorziet deze reis nog enkele andere even prachtige maar minder drukke bezinningstuinen.

Kinkakuji (het ‘Gouden Paviljoen’) is wereldberoemd omwille van zijn harmonie met de omgeving. De bijzonder gelauwerde schrijver Mishima schreef erover in een roman over een monnik die de tempel deed afbranden.

Arashiyama is een voorstadje van Kyoto, gebouwd aan de beide oevers van de Katsurarivier. Tegen de hellingen van de bergen ligt de Tenryūjitempel, midden in de beroemde en meestal fel bezochte bamboelaan. Maar je gids neemt je ook graag mee naar andere boeiende en veel rustigere plaatsen.

Overnachting: centraal gelegen hotel westerse stijl in Kyōto.

Dag 15: Kyōtō, mekka van Japanse verfijnde cultuure en kunst (B)

Vervolg van het programma van de twee vorige dagen.

Het aantal en de variëteit van bezoeken is grenzeloos in Kyōto. Afhankelijk van het weer en de belangstelling van de groep stelt je gids de invulling voor de dag voor. Een hoop plaatsen komen hiervoor sowieso in aanmerking. Ten slotte is Kyōto nog het mekka van moderne kunst, de plaats van de hoogste pagode en de meest verstillende tuinen, 1600 (!) tempels en nog veel meer.

Wil je toch eens even gewoon gaan winkelen, bv. om de vele mooie stoffen, het ceramiek of wat ook te bekijken, dan zet je gids je met plezier op weg.

Overnachting: centraal gelegen hotel westerse stijl in Kyōto.

Dag 16: Nara, vroegere hoofdstad van Japan (B)

Nara, vandaag een gezellige provinciestad, is zowat de geboorteplaats van de Japanse beschaving.  Men ging kijken in het nabije en toen veel meer geavanceerde China. Men kopieerde vlijtig: onderdelen uit het geschrift, de kunst, de bouwtechnieken en nog zoveel meer. De resultaten zijn vandaag nog steeds in Nara te zien. Je doolt rond in tempels, schrijnen en rond pagodes in de groene rand van het stadje. Japan was het oostelijke eindpunt van de Zijderoute. Zo werd Nara een juweeltje in dat deel van het Verre Oosten.

In het uitgestrekte park lopen honderden tamme damherten vrij rond. Het zijn de boodschappers van de Goden van het Kasuga Taisha-schrijn. Dit schrijn is omringd door duizenden stenen lantaarns. Even verder ligt het complex van de Tōdaiji-tempel. De imposante toegangspoort van 19 meter hoog, is nog maar een klein begin! Je bent hier bij het grootste houten gebouw ter wereld, de thuishaven van een niet minder imposant en reuzengroot Boeddhabeeld.

In deze intense reis mag best nog eens een echt rustmoment zijn. Nara is hiervoor bijzonder geschikt, groen, gezellige winkels en terrasjes, theehuizen en een fijne sfeer. Je komt vandaag even op adem om weer extra te genieten van al wat nog komen gaat.

Overnachting: hotel westerse stijl in Nara. 

Dag 17: Theeplantage, landelijke omgeving (B, L)

De groene bergen van dit schiereiland krijgen behoorlijk veel neerslag te verwerken. Daarom zijn ze ook bijzonder geschikt voor de theeteelt. Je kunt wel overal theeplantages bezoeken. Maar Ying Ying Travel gaat prat op een wel zeer bijzondere introductie. Onze gids is al meer dan 20 jaar kind aan huis bij een Belgische vrouw die met haar Japanse man een theeplantage uitbaat. Hun specialiteit is het zeer eigentijdse "Matcha", heel trendy overal ter wereld. Je gaat op bezoek bij vrienden. Ze spreken beiden Nederlands! Het bezoek aan de plantage is persoonlijk en je komt meteen nog heel wat te weten over het leven in een Japans dorp! Een echt unieke Ying Ying-troef!

Dit bezoek is onder voorbehoud van overmacht op de plantage (zoals inspectiebezoeken of andere landbouwactiviteiten die de eigenaars beletten ons te ontvangen of het hoogtepunt van de lente-oogst). De data daarvoor zijn bij het schrijvan van dit programma nog niet bekend. Indien het bezoek niet mogelijk is, voorziet Ying Ying Travel een ander landelijk bezoek in de omgeving.

Overnachting: hotel westerse stijl in Nara. 

Dag 18: Shingon-kloostergemeenschap van Kōyasan (B, D)

Ver in de heuvels ten zuiden van Nara, in Kōyasan, werd in de 9e eeuw een kloostergemeenschap opgericht. Die is er nog steeds! Kōyasan staat werkelijk vol, vol met tempels, de ene naast de andere.  Samen vormen ze een zeer idyllisch dorp, maar met een ongezien nationale uitstraling, omwille van een uitgestrekte begraafplaats en de betoverende omgeving.

Je bezoekt alle belangrijke sites en verblijft in ‘shukubō’, een accommodatie oorspronkelijk gebouwd voor monniken, niet in de eerste plaats voor hotelgasten. Jouw accommodatie is namelijk een echte tempel met echte monniken. Meestal is er geen privé-sanitair in de kamer, in sommige kamers is er een toilet en/of lavabo. Er is een badinstelling Japanse stijl (mannen en vrouwen afzonderlijk) waar je net zo heerlijk kunt baden/douchen in de ruime voorzieningen. Bovendien krijg je een onvoorstelbare sfeer bovenop. Een onvergetelijke wandeling is verzekerd.  De tempelvaders zullen je verwennen met een hoogstaand veganistisch diner en ontbijt. 

Overnachting: tempelcomplex in Kōyasan. 

Dag 19: Ōsaka, culinaire hoofdstad van Japan (B)

De hele vroege ochtend in Kōyasan is is perfect om nog verder een kijkje te nemen tussen de tempels of op de begraafplaats en/of het ochtendritueel bij te wonen in de tempel waar u logeerde.

Onze eigen Ying Ying-bus brengt je dan naar Japan’s tweede belangrijkste stad: Ōsaka

Midden op de immense grond van het kasteel van Ōsaka staat een replica van de oorspronkelijke centrale verdedigingstoren.  Hij moest de vijand imponeren. Dat zal ook bij ons werken! In die toren vind je een indrukwekkende tentoonstelling over de geschiedenis van het imposante gereconstrueerde kasteel en zijn (even imposante) heersers, de Toyotomi-Shōguns. De bijzondere kasteelmuren zijn afgelijnd met honderden Prunus serrulata, de Japanse kerselaars.!

Ōsaka doet zijn naam van culinaire hoofdstad van Japan alle eer aan. Dat merk je in wijken zoals Amerikamura en Dōtombori. Een nooit geziene concentratie van restaurantjes, vintage-stores, de zo geroemde Japanse 'Kawai'-cultuur, "anime" en "manga" en noem maar op. Na valavond krijg je er meteen de meest gekmakende neonlichtervaring bij!

De Ying Ying-gids neemt je mee op een wandeltocht waarvan je mond zal openvallen en de lachspieren zeker ook zullen werken!

Overnachting in hotel westerse stijl in centraal Ōsaka.

Dag 20: Ōsaka, Himeji (B)

Je proeft bij het verlaten van Osaka van een paar staaltjes fantastische, moderne architectuur. Je gids maakt voor jou een aantrekkelijke en inspirerende selectie.

In geen tijd brengt de supersnelle Shinkansentrein je naar Himeji. Het kasteel van Himeji is recent ingrijpend gerestaureerd. Japan’s meest gefotografeerde authentieke kasteel is weer in volle glorie te bekijken.

Met wat behendigheid kun je helemaal tot in de donjon, de bovenste verdieping van de centrale verdedigingstoren. Zo zie je hoe het kasteel gebouwd is, welke verdedigingstechnieken het een relatief veilige plek moesten maken en je krijgt er nog een prachtig uitzicht over de naburige bergen en zelfs de Japanse Binnenzee bij. Het kasteel is ....leeg ! Het is eigenlijk enkel een toren waarin men zich verschanst bij bedreiging. In vredestijd verbleven de landheer en zijn familie in de buurt.

De omliggende reconstructies van Samuraituinen maken Himeji nog meer een heerlijke plek. Je kunt rusten in een prachtig theehuis en de zovele hoekjes voor de mooiste foto’s krijg je zomaar cadeau.

Verder kun je nog een bouwwerk van de hedendaagse architect Tadao Ando bekijken. Dat is de stadsbibliotheek.

De supersnelle Shinkansentrein brengt je dan in geen tijd verder naar Okayama.

Overnachting in hotel westerse stijl in Okayama.

Dag 21: Provinciestad Okayama en omgeving (B)

De provinciestad Okayama kan trots zijn op het bezit van wat velen de prachtigste thee- en wandeltuin van Japan noemen: Kōrakuen.  We kunnen het er alleen maar mee eens zijn. Bij goed weer ga je dan op een ontspannende fietstocht in de natuur van het oude koninkrijk Kibi. Je fietst door gehuchtjes, langs rijstvelden, tempeltjes, grafheuvels, een pagode, een kerkhof……

De tocht zal zo’n 4 uren in beslag nemen.  Het parcours is vlak, op enkele aandachtspunten na zeer veilig en in het totaal amper ongeveer 23 km ver.  Je neemt rustig de tijd en op heel veel plaatsen kun je halt houden voor een close-up van het Japanse plattelandsleven. 

Als je liever niet mee op de fietswandeling gaat, zet onze Ying Ying Travel-gids je op weg naar het stadje Kurashiki. Dit is ook het alternatief voor de hele groep indien die dag het weer niet zou meewillen. Deze enclave is bekend door de ‘machiya’ en de ‘kura’, de koopmanshuizen en magazijnen uit de Meiji-periode wanneer Kurashiki een belangrijk textielproductiecentrum was. Het stemmige stadje, met kanalen vol karpers, is bezaaid met musea en ateliers.

Overnachting in een hotel westerse stijl in Okayama.  

Dag 22: Het heilige eiland Miyajima (B)

Met de Shinkansentrein bereik je in minder dan een uur Hiroshima. Je reist verder naar het uiterst sfeervolle eiland Miyajima, een uniek kader voor een overnachting aan de rand van de Japanse binnenzee de “Seto-Naikai”. 

Miyajima biedt een aangename mengeling tussen cultuur en natuur.  Het is altijd een mystieke plek geweest en er kwamen dus over de eeuwen heen een aantal boeddhistische en shintoïstische heiligdommen.

Het Itsukushimaschrijn met zijn roemrijke Tōrii-toegangspoort, onderhevig aan de getijden van de zee, is hier het beroemdste. Je kent ze wellicht van afbeeldingen op postzegels, kalenders enz.

Overnachting: hotel Japanse stijl in Hatsukaichi of omgeving volgens beschikbaarheid.

Dag 23: Hiroshima, naar Hakata/Fukuoka (B)

Hiroshima staat in het geheugen van de wereld gegrift als de plaats die de eerste atoombom te verwerken kreeg. Je bezoekt het vredespark met zijn talrijke betekenisvolle monumenten. Je ziet bv. de Atoombomkoepel. Deze vroegere Industriële Promotiehal staat op 160 meter van het hypocentrum van ‘Little Boy’, de eerste ooit aangewende atoombom. Het skelet van het gebouw vertelt een onthutsend verhaal.

Even verder, aan de overkant van de Motoyasu-rivier bezoek je het vredesmuseum en de herdenkingshal; beide met foto’s, video’s en vele getuigen van het onvoorstelbare impact van de gebeurtenis. Via de vriendschapsband van onze gids zal je bij leven en welzijn een man ontmoeten die als enige van zijn familie miraculeus de bom overleefde als driejarig kind. Hij vertelt je wat dit voor zijn verdere leven betekend heeft.

De supersnelle trein brengt je in geen tijd naar de stad Hakata/Fukuoka op het zuidelijke eiland Kyūshū.

Overnachting: hotel westerse stijl in Hakata/Fukuoka.

Dag 24: Aso-Kuju Nationaal Park en Kurokawa Onsen (B, D)

Vanaf het moment dat je Hakata/Fukuoka verlaat, heeft Ying Ying Travel een eigen bus. Dit geldt tot aan het einde van de reis.

De bergen van het zuidelijke eiland Kyūshū zijn een weelde van plantengroei, grasland en actieve vulkanen.

Bij goed weer maak je een wandeling van een ruim uur over een vlonderpad in een moerasgebied, omringd door prachtige wilde bergen en vulkanen van het Aso-Kuju Nationaal Park.

Verder reis je naar een klein, schitterend en oh zo authentiek juweel, een soort dorp uit Duizend en Eén Nacht. Kurokawa Onsen heeft het massatoerisme zowat volledig kunnen buiten houden en de atmosfeer van een oud Japans dorp-kuuroord weten te bewaren. Volledig traditioneel, heerlijk stemmig en je wandelt zomaar in je yukata (typisch Japanse kledij waarin je ook slaapt) door de straten. Als het een beetje wil lukken, is dat zelfs op “geta”, de typische houten teenslippers. Nog meer Japans kan echt niet. Je kunt zo van het ene badhuis naar het andere gaan en overal in het vulkaanwater baden.

Het avondmaal geeft je alles wat de bergen en rivieren ter plekke bieden. Bij gebrek aan beschikbaarheid van accommodatie overnacht je in een vergelijkbare sfeer in het dorp Aso of omgeving.

Overnachting: ryokan Japanse stijl in Kurokawa Onsen, of omgeving volgens beschikbaarheid.

Dag 25: Aso-Kuji Nationaal Park, Takachihou: het land van de Goden B, D)

Met onze eigen Ying Ying Travel-bus rijd je door de hooglanden van centraal Kyūshū. Je bereikt het vulkaangebied van Aso. Na perioden van zeer grote vulkaanactiviteit is het gebied weer gedeeltelijk toegankelijk en krijg je een indruk van de kracht van de natuur. De omliggende graslanden zijn het geliefkoosd domein voor vleeskoeien en paarden. Als de natuur zich mild gedraagt, zie je de krater en verneem je alles over het geweld van vulkanen in het nabijgelegen vulkaanmuseum.

Nog verder in het hart van het eiland bereik je het betoverende stadje Takachihō. Het is in alles duidelijk: hier wonen de Goden! Elke avond laten ze zich zien in het plaatselijke schrijn en komen ze enkele verhalen vertellen tot grote bewondering van groot en klein. De sfeer is ronduit adembenemend. Het landschap liegt er ook niet om. De Goden wonen in de reuzenhoge bomen, in de rotsen en in de prachtige Takachihō-kloof. Je maakt er een roeitochtje en een wandeling tussen de imposante muren van vulkanologische oorsprong. 

Om even duidelijk te maken hoe geïsoleerd deze streek wel is, er rijdt hier in de ruime omgeving helemaal geen trein. Dat betekent al iets in het treinland Japan!

Het avondmaal is geheel in stijl, met een heerlijke verzameling streekproducten uit deze totaal geïsoleerde bergstreek.

Overnachting: hotel Japanse of westerse stijl in Takachihō volgens beschikbaarheid.

Dag 26: Hitoyoshi: ambachten, thee en kimono’s (B, D)

Het landschap in Zuid-Kyūshū wordt mooi in twee gesneden door de nu weer eens rustige, dan weer grillige Kumarivier. Het kasteel (ondertussen ruïnes) van het schilderachtige stadje Hitoyoshi gebruikte de rivier als verdedingingswater.

Onze Ying Ying Travel-gids kent er ook een echtpaar dat je de kans geeft op een unieke en persoonlijke wijze kennis te maken met enkele van Japan’s traditionele kunsten. Je leert de kunsten van het ontvangen van gasten met thee, bloemschikken of rondrijden met een jinriksha (loopfiets). Bij de buren zie je hoe soyasaus en aanverwante producten gemaakt worden. Voor wie wil, is er ook nog een shoyubrouwerij (sake van graan).

Hitoyoshi heeft dan ook nog al dat heerlijke vulkaanwater om in te baden, aan de boord van de rivier. Wat moet het nog meer zijn? Eten natuurlijk.

Je wordt voor de laatste keer deze reis verwend met een op en top culinaire maaltijd van streekgerechten.

Overnachting in hotel Japanse stijl in Hitoyoshi.

Dag 27: Vervolg van programma in Hitoyoshi, Kirishima Nationaal Park (B)

Vervolg van programma in Hitoyoshi (B)

Het water van de Kumarivier werd gebruikt voor alles wat nuttig was: stoffen wassen, sake brouwen, vissen en varen. Afhankelijk van de beschikbaarheid (waterstand op dat moment) gaat u mee met een bootsman die het gezwind loodsen van de boot door de stroomversnellingen afwisselt met verhalen en traditionele gezangen.

In de namiddag ga je (afhankelijk van het geldende uurrooster) door de prachtige bergen van het Kirishima Nationaal Park, naar de luchthaven bij de stad Kagoshima.

Overnachting in luchthavenhotel westerse stijl bij Kagoshima.

Dag 28: Terugkeer uit Kagoshima (B)

Binnenvlucht vanuit Kagoshima, Internationale vlucht(en) naar Europa. Afhankelijk van het tijdschema kom je, door het ruime uurverschil van 7 uren (in de zomertijdmaanden) met Europa, op dezelfde dag of op de volgende dag weer thuis.

Luchthaventransport tot aan je woning wordt voor elke reis door YYT voorgesteld en je kan hier vrijblijvend gebruik van maken.

  Faciliteiten

  Accommodaties

  Comfortabele en zeer gerieflijke toeristenaccommodaties in westerse stijl afgewisseld met zeer karaktervolle, Japanse accommodaties. Het sterrensysteem is in Japan niet officieel vastgelegd en heeft meer te maken met de beschikbaarheid van bv. een restaurant of zwembad. Het gepubliceerde niveau op websites (meestal ***) komt ook niet steeds overeen met onze beoordeling van de werkelijkheid.

  Naar onze normen zijn in de steden de kamers in westerse stijl klein maar ze zijn wel telkens voorzien van een vijfsterrencomfort! De meeste kamers in Japanse stijl zijn dan weer erg ruim en overigens prachtig ingericht maar het soort comfort is onvergelijkbaar en gebaseerd op andere, typisch Japanse normen zoals de aanwezigheid van een natuurlijk vulkaanbad, personeel dat Chinees en Koreaans spreekt in plaats van Engels enz. Het ontbijt is wisselend westers, Japans of beide.

  Ying Ying Travel doet erg veel moeite om de westerse stijl-accommodaties te zoeken die handig gelegen zijn voor ons programma en functioneel de diensten bieden die we zoeken.

  Voor de Japanse stijl-accommodaties geldt uiteraard in de eerste plaats de unieke ervaring die ermee beoogd wordt.

  Vervoer

  Net zoals de Japanners zelf, maken we tijdens deze reis veelvuldig gebruik van het openbaar vervoer. Dat is wereldwijd bekend en geroemd als het best mogelijke. Waar het makkelijk is, hebben we een eigen Ying Ying Travel-bus. Er wordt wel behoorlijk wat rondgelopen, de ideale manier om echt tussen de mensen te zijn. Uiteraard is dat zowat altijd zonder bagage. Die moet enkel over korte afstanden vervoerd worden in de stations of in de onmiddellijke omgeving van je accommodatie. Kruiers zijn niet beschikbaar.

  Klimaat

  Japan is een lang land en de afstand in vogelvlucht van het meest noordelijke tot het meest zuidelijke punt in de reis is bijna 1000 km. Vaak zit je op zeeniveau. Meestal is mei daar erg aangenaam, ergens tussen 15 en 25 graden in het grootste deel van de dag. Nochtans zijn er van het ene jaar naar het andere toch nog wel aanzienlijke verschillen.

  Maar je komt ook soms boven de 1000 meter hoogte. Dat maakt zeker in de lente een heel belangrijk verschil. Heel even zit je mogelijk nog in de sneeuw. Dus kledij in laagjes is belangrijk. Voor de meeste dagen volstaat maximaal een trui en windbreakerjasje. Af en toe moet warmere kledij voorzien worden. Maar net zo goed kan in het zuiden zomerse kledij prima van pas komen.

  Deelnemers

  Er wordt bijna elke dag behoorlijk te voet gestapt. Anders is het afwerken van een mooi programma onmogelijk en dat zou de hele groep benadelen. Het is dus belangrijk dat je goed meekunt met wat van een gemiddeld deelnemer mag verwacht worden. Het is erg nuttig vooraf goed te oefenen om vlot te kunnen stappen tijdens de stadsbezoeken.  Op een gemiddelde dag kom je al snel aan 15000-18000 stappen.

  Deze reis is volkomen ongeschikt indien je lijdt aan aandoeningen die de motoriek, het cardiovasculair stelsel of andere essentiële levensfuncties ernstig beïnvloeden.  Bij twijfel, gelieve hierover contact op te nemen met je huisarts.

  Gids

  Onze eigen Ying Ying Travel-gids verzorgt de volledige reis en gidst in het Nederlands. Enkel bij overmacht in verband met onze Ying Ying Travel-gids is er een plaatselijke Engelstalige gids.

   

   

  Inclusief

  • Internationale vluchten
  • Luchthaventaksen, brandstoftoeslag en speciale veiligheidstaksen van de internationale vluchten
  • Binnenlandse vlucht Kagoshima-Tokyo incl. taksen
  • Alle openbaar vervoer incl. luchthavenvervoer in Japan tijdens het volledige programma en eigen bus waar in het programma voorzien
  • Nederlandstalige* reisleiding/gids (die ook Japans spreekt) gedurende volledige reis
  • Alle toegangsgelden voor bezoeken en activiteiten zoals voorzien in het programma
  • Alle overnachtingen tijdens de reis in comfortabele toeristenaccommodaties, zowel westerse als Japanse stijl en een tempel
  • Ontbijt alle dagen, 2*lunch,  en 9*gastronomische diners
  • Alle fooien en servicetaksen aan onze Japanse dienstverleners.
   

  Exclusief

  • Persoonlijke uitgaven
  • Overige maaltijden
  • Transfer luchthaven Zaventem, heen en terug (vrijblijvend via YYT te reserveren)
  • Annuerings- en/of bijstandsverzekering. Polisvoorwaarden 'Allianz Global Assistance' beschikbaar in ons kantoor. Informeer naar onze voordelige gezins/jaarpolissen die vaak interessant zijn voor verre reizen.
   

  Reisformaliteiten

  Voor Japan volstaat een internationaal reispaspoort dat geldig is tot 3 volle maanden na retour. Deelnemers met de Belgische of Nederlandse nationaliteit krijgen onder de huidige regelgeving een gratis visumstempel in het paspoort bij het binnenkomen van Japan. Eventuele kosten die voort zouden vloeien uit een wijziging van deze regelgeving zijn ten laste van de deelnemer. 

   

  Extra informatie

  Internationale vluchten

  Alle vluchten in economy class zijn bij deze rondreis inbegrepen. Heb je interesse in een upgrade (bijv. premium of business) dan moet je dit voorafgaan aan de boeking vermelden. Ying Ying Travel neemt dan ten gepaste tijde contact met je op. Belangrijk is dat dit zeker aangegeven wordt bij boeking, niet later.

  Indien je airmiles spaart bij de voorgestelde maatschappij of groep waartoe ze behoort, laat je deze bij incheck op de luchthaven toevoegen op je kaart.

  Enkel voor de bestemmingen Japan en Australië: Het vliegen met een ander schema/maatschappij kan door Ying Ying Travel niet toegestaan worden. Dit heeft te maken met bv. de nodige reserveringen die meteen bij aankomst op de luchthaven gemaakt moeten worden en de transfer naar het eerste hotel.

  Reisverzekeringen

  Vind jij het ook zo belangrijk om volledig zonder zorgen op reis te vertrekken ? Check daarom de verschillende verzekeringsformules van Allianz Global Assistance die door Ying Ying Travel als erkend tussenpersoon aangeboden worden.

  Een jaarlijkse of tijdelijke formule : kies het contract dat het best aan uw behoeften beantwoordt.

  Ga je verschillende keren per jaar op vakantie ? Reis je naar verre en vaak duurdere bestemmingen ? Reis je eveneens voor het werk ? Of ga je gewoon graag zonder zorgen door het leven ?  Kies dan voor één van onze jaarformules.

  Ben je op zoek naar een volledige bescherming tijdens de hele duur van uw reis ? Met een tijdelijke formule ben je uitstekend beschermd. Zelfs voor het vertrek indien je contract ook een annuleringsverzekering bevat.

  De productfiches van de belangrijkste jaarlijkse en tijdelijke formules kan je hier raadplegen.

  Productfiche jaarformules :

  Productfiche tijdelijke formule :

  Tip: Combineer Assistance Only met een Cancellation Only!

  Voor meer inlichtingen neem je best even contact op met het reiskantoor van Ying Ying Travel.

  Email : info@yingyingtravel.eu

  Deelnemers:

  De reis is ongeschikt indien je lijdt aan aandoeningen die de motoriek, het cardiovasculair stelsel of andere essentiële levensfuncties ernstig beïnvloeden. Bij twijfel, gelieve hierover te overleggen met je huisarts.

   

  Alternatieve reisformules

  Uiteraard werkt Ying Ying Travel ook voor losstaande groepen Japanreizen op maat uit. Neem hiervoor even contact op via email (info@yingyingtravel.eu) of telefonisch: +32 497 63 42 20 (Mario).