31D.: Australië van Perth tot Sydney - sept/okt '22 - Boek nu!

Australië, het oudste continent met ook een heel nieuwe geschiedenis, een wereld in één land in volle uitbouw.

Je verkent het gevarieerde zuiden tussen Perth en Sydney, de bevolking, de kunst en cultuur, het land en de zee en ook een flink stuk “Outback”. Dat is het ruige binnenland. Deze reis biedt een uitermate veelzijdige kennismaking met de staten West-Australië, Zuid-Australië, Victoria, New South Wales en ACT (Australian Capital Territory).

Je verblijft in hotels in toeristenklasse, steeds kraaknet. Sommige in de “Outback” hebben enkele heerlijk lokale kenmerken zoals een sfeervolle lokale “pub”.  

Reistroeven Australië van Perth tot Sydney

 • Unieke route vol afwisseling
 • De belangrijkste steden van het land in één reis
 • Een route ver weg van het massatoerisme
 • Lokale gids en tweetalige eigen Vlaamse Ying Ying-gids, beiden met jarenlange ervaring en officieel gecertificeerd
 • Eigen groep, eigen terreinbus, je sluit NIET aan bij een grote internationale groep in een toeristenbus

 

Klik bij het reisverloop op elke dag afzonderlijk en het dag-tot-dag programma met foto's van de verschillende locaties verschijnt. 

Kaart reisroute: 
Dag 1: Vertrek

Transfer naar de luchthaven en vertrek naar Perth, Australië. 

Dag 2: Aankomst Australië

Na ongeveer 18 uren vliegen, kom je aan in Perth (2 miljoen inwoners) in de staat Western Australia.

Marieke ontmoet je op de luchthaven. Bij de meeste vluchtschema’s is de aankomst in de vroege avond. 

Dag 3: Perth

De snel groeiende maar heel groene metropool is een dynamische stad in volle opbouw. Je vindt er een heerlijke mengeling van koloniale stijl en hypermodern glas en beton in een luchtig groen kader langs de prachtige Swan River.  Er zijn ook zeer aantrekkelijke musea die makkelijk in ons programma passen. 

Luchtige architectuur, de gezellige omgeving van het stadhuis en de steeds drukke Murray Street Mall, de prachtige kade van de Swanrivier… In de Art Gallery of Western Australia geeft je gids je een 'hoogtepunten'-toer met een aantal aspecten relevant voor de rest van je reis.  

Of verkies je liever het ernaast gelegen Western Australian Museum? Daar vind je een uitgebreide toelichting rond een aantal aspecten die je ook tijdens de tocht zal tegenkomen: de migratiestromen, voornamelijk uit Europa en Azië, de politiek aangaande de Aboriginals, het afstandsonderwijs, de geologie, de fauna enz. Marieke begeleidt je graag indien gewenst.

Vandaag of morgen trekken we ook naar het Kings Park, een stadspark om nooit te vergeten!

Tijdens elk stadsbezoek in deze reis staat het je vrij zelf op ontdekkingstocht te trekken. Maar je gids biedt telkens een afwisselende selectie van de bezienswaardigheden, met interessante weetjes en achtergrond over de stad. Je kunt dan nog steeds onderweg afhaken als je even vrij wilt zijn.

 

Dag 4: Fremantle - Perth

Op 17 km van Perth ligt Fremantle (30.000 inwoners). In de Australische zomer is dit een bruisend toeristisch oord. In de Australische lente is de sfeer er provinciaal gezellig.

Het westen van Australië lag op de ontdekkingsroute voor Nederlandse scheepvaart en maakte ooit deel uit van de tocht naar ‘Indië’. Maar koralen en ander onheil zorgden ervoor dat menig schip averij opliep of helemaal ten prooi viel aan de ruige en totaal onherbergzame kust. Zo verging het o.a. de Batavia, waarvan de fascinerende (en bloedige!) geschiedenis weergegeven is in de Fremantle Shipwreck Gallery.

Fremantle is overigens een bijzonder sierlijk stadje dat onze verdere exploratie meer dan waard zal zijn en dat het uitje bij uitstek is voor de ‘Perthites’. Bovendien is het vandaag zondag, ook marktdag in Fremantle! Een ecclectisch geheel van voeding, snuisterijen en nog heel veel meer vind je in de “Fremantle Markets”. De grote Italiaanse gemeenschap zorgt verder langs de Cappucino Strip voor…schitterende koffie op heerlijke terrassen! 

Je keert terug naar Perth.

Al bezocht? 
Als je Perth en/of Fremantle al tijdens een vorig bezoek ontdekte, zijn er een aantal fijne alternatieven die je op individuele basis kunt afwerken. Ying Ying Travel helpt bij de organisatie. Sommige van de voorstellen hierna, kosten wel extra en zijn niet in de deelnameprijs begrepen. Je kan bv. een fiets huren en van Perth naar Fremantle fietsen in een ringvorm langs de vele stadsbaaien, een tocht van ongeveer 60 km. Dat kost ongeveer 20-25 EUR. Of je kan een uitstap naar Rottnest Island maken. Hiervoor zijn verschillende arrangementen. Voorbeelden en prijzen vind je op http://www.rottnestfastferries.com.au/. Bij goed weer kan je er heerlijk fietsen en kennis maken met de geschiedenis van o.a. Nederlandse zeevaarders. Gelieve Ying Ying Travel minstens een maand vooraafgaand aan je vertrek te verwittigen, als je één van deze alternatieven zou willen boeken.

Dag 5: Mandurah, Busselton, het land van de Kapen (L)

We staan klaar met een flink uitgeruste bus vol gezonde voeding en alle verdere uitrusting die nodig is tijdens de tocht van de volgende weken. 

Je verlaat Perth en bereikt de badplaatsen Mandurah (82.000 inwoners) met zijn dolfijnen in de baai en Busselton (40.000 inwoners) met zijn bekende pier, de langste van het zuidelijk halfrond. Je vindt er een uniek en uiterst zeldzaan geologisch fenomeen, nl. stromatolieten! Dit zijn de eerste zuurstofproducerende organismen op aarde. Zonder hen zou er nooit leven op aarde gekomen zijn. Dus ze zijn ouder dan elk levend wezen op onze planeet!

De kusten verderop werden ooit door de Fransen bezocht. Ook zij waren geïnteresseerd in dat grote Zuidland! Je vindt er namen zoals Point D’Entrecasteaux en Cape Naturaliste. De erosie door het wilde oceaanwater hier heeft het landschap behoorlijk betoverd.

Je komt dan in één van Australië’s bekende wijnstreken: de Margret River.

Dag 6: Margret River wijnland, melkveeland, Cape Leeuwin, de ruige kusten, (B, L)

Bij Margret River staat heel veel in het teken van wijn. En ja, dat laatste kun je overal proeven, samen met een hele hoop andere meestal organische streekgerechten. Deze streek ligt immers geïsoleerd van de rest van Australië en de wereld want ze is omringd door woestijnen en de zee. Daardoor zijn er geen of nauwelijks pesticiden nodig voor de landbouw.

Maar onder de grond is het net zo interessant als erboven. Het gebied heeft een weelde aan grotten. Als de waterstand het toelaat, bezoek je uiteraard een mooi voorbeeld.

Ook melkvee is alom tegenwoordig. Overal zie je Friese koeien, Hereford, Angus en andere runderen. Het schilderachtige dorpje Cowaramup neemt het heel letterlijk. Analoog de naam van het dorp, is alles 'cow'. Het dorp trekt daardoor erg veel fotografen aan. Koeien doen het dorp leven: de koe-klanten (!) bij de post, de kalfjes die de straat oversteken, de koeien die 'shoppen'. Alles leeft in de beeltenis van de koe

De ruwe zeewateren waar de Indische Oceaan en de Stille Zuidzee elkaar ontmoeten, hebben menig schip averij doen oplopen. Vuurtorens waren dus zeer belangrijk. Sommige ervan zijn te bezoeken, zoals die van Cape Leeuwin, genoemd naar een schip van de Nederlandse Vereenigde Oostindische Compagnie, de VOC.

 

 

Dag 7: Pemberton en de Cascades, Valley of the Giants, Walpole-Nornalup Nationaal Park (B, L)

Je komt in het gebied van het ‘grote houtland’, het land van de maagdelijke wouden met de majestueuze Karri- en Jarrahbomen, ook wel eens de Australische Sequoias. Maar het is wel een ander type van boom.

Tijdens de kolonisering van het continent heeft de bosbouw een ware kaalkap gehouden. Het hout werd verwerkt en de grond werd ingepalmd voor de landbouw. De gevolgen voor de plaatselijke Aboriginalbevolking waren desastreus.

Sommige bomen, zoals in de bekende Gloucester Tree bij Pemberton (800 inwoners), zijn voorzien van een ladderstel om te dienen als branduitkijktoren. Een trap leidt naar de top op 60 meter hoogte. Maar de klim is niet ongevaarlijk en geheel op eigen verantwoordelijkheid. Verder in de Valley of the Giants krijg je sowieso nog de kans de boomkruinen van nabij te bekijken.

Een pak veiliger en boeiender is de lichte ‘Cascades’-wandeling, ongeveer een uur langs mooie watervallen en rotspartijen. Een klein paradijs.

.Via de South-West Highway bereik je de Valley of the Giants in het Nationaal Park van Walpole-Nornalup. Een volkomen beveiligde wandelweg van 600 meter laat je toe werkelijk op 40 meter hoogte, vanuit vogelperspectief een idee te krijgen van de opbouw van deze wouden. Op zijn hoogste punt loopt de wandelweg over bruggen die zonder gevaar net onder de boomkruinen zweven. Het landschap doet denken aan Zuid-Engeland, iets wat je niet meteen verwacht in Australië.  Alleen is de vegetatie van een heel andere soort.

Die avond bereik je Albany aan de Zuidelijke Oceaan. 

Dag 8: Albany en het Torndirrup Nationaal Park (B, L)

Het stadje Albany (40.000 inwoners) heeft zijn rijke geschiedenis rond kolonisering en de zee. Het plaatselijke Whale World Wildlife Discovery Centre geeft je even het gevoel van de voorbije eeuwen van walvisvaart in de Great Australian Bight, de zuidelijke oceaan of Grote Australische bocht zoals die hier wordt genoemd. Je krijgt er een prima heruitgave van hoe daar tot in 1978 walvissen verwerkt werden en wat ze betekenden voor de lokale economie.

Je gaat wandelen op het schiereiland van het Torndirrup Nationaal Park. De enorme stroming zorgt voor prachtige natuurlijke beeldhouwwerken zoals ‘the Gap’ en ‘the Natural Bridge’. Met enig geluk wat het getij betreft, zullen de natuurlijke spuitgaten voor een waterfestijn zorgen. 

Verder heeft Albany een erg boeiend historisch centrum dat het eeuwenoude leven van de lokale Aboriginalbevolking en de koloniale tijd prima weergeeft. Als het in de kolonie eens flink mis ging, was er nog altijd de plaatselijke en voor zichzelf sprekende gevangenis!

 

Dag 9: Porongurup Nationaal Park, Stirling Range Nationaal Park, Hyden (B, L)

De 600 meter hoge heuvels van het Porongurup Nationaal Park vangen de wolken van de zuidelijke oceaan op. Met hun groene hellingen en kale toppen zouden ze de oudste heuvels ter wereld zijn. Heerlijk voor een prachtige wandeling tussen de overvloedige vegetatie. Het is in het seizoen waarin u reist, een waar bloemenparadijs.

Snel kom je in een droger gebied, het begin van dat enorme binnenland van de staat Western Australia. Eerst komen de boomloze heuvels en bergen van het Stirling Range Nationaal Park. Daar zijn de hoogste toppen meer dan 1000 meter en ze kunnen in de winter zelfs een weliswaar flinterdun laagje sneeuw krijgen. Daar vind je dan weer andere bloemen, de soorten die het hier reeds hardere en drogere klimaat kunnen doorstaan.

De bekende Bluff Knoll-berg heeft ook een weelde aan Xanthorrhoea , de wel erg fotogenieke grasbomen. Het panorama is prachtig en je proeft van de sfeer van de ‘Outback’.

Het landschap wordt steeds droger en je komt in het gebied van de zoutmeren, de grote vijanden voor de plaatselijke tarweteelt. Maar ze zijn wel een pracht voor het oog!

Dat geldt ook voor de 'breakaways', de prachtige geërodeerde heuvels.

Nadien rijd je verder naar het dorpje 'Hyden', met een wel zeer verspreide bebouwing voor ongeveer 460 inwoners.

Dag 10: Hyden-Wave Rock, het graanland, de Outback, naar Esperance (B, L)

Hyden is een begrip in Australië. Deze kleine landbouwgemeenschap vertoont wat je een vreemde snuiter van de natuur zou kunnen noemen: Wave Rock. De rots is 15 meter hoog, 110 meter lang en ziet er perfect uit als een zeegolf. Eigenlijk is ze het resultaat van wind en regen.

Maar er is meer, Hyden is het dorp waar onze gids/bestuurder Mark opgroeide. De ouderlijke boerderij is inmiddels onbewoond maar je bezoekt de velden waar eens zoveel schapen liepen en Mark toont je alle hoeken van zijn thuisland. Je leert er hoe het rooien van vegetatie zorgde voor rampzalige verzilting en hoe dat nu met succes ongedaan gemaakt wordt. Mark's vader deed op zijn eentje ook aan natuurbescherming in dit onherbergzame deeltje van de planeet!

Verder leer je enkele eetbare planten en bloemen kennen!

Hier kom je echt in de 'Outback' terecht, een landschap zoals velen zich Australië steeds voorstellen.

We laten de laatste graansilo's achter ons. Maar over heel Australië worden deze silo's prachtig versierd. 'Silo Art' zal je tegen het einde van je reis een prachtige collectie opleveren! Elk kunstwerk is voorzien van achtergrondinformatie over de artiest en het ontwerp.

De wegen worden zanderig, breed en prachtig desolaat!

Maar u gaat opnieuw nog even naar de kust, naar Esperance met zijn prachtige stranden.

Dag 11: Esperance, Cape Legrand Nationaal Park - Norseman (B, L)

Weer bereik je de boorden van de zuidelijke oceaan. De kustplaats Esperance (13.000 inwoners) ademt één en al frisheid. De grote duinen en het strand zijn een feest voor het oog. Dit is het soort strand dat je zou willen oprollen en mee naar huis nemen. De stranden staan bekend als de mooiste van Australië. Dat wil al wat zeggen in dit land!

Dit landschap bevindt zich al ruim 200 miljoen jaren boven de zeespiegel en werd nooit bedekt door gletsjers. Dat resulteert in vele primitieve plantensoorten.

Het Cape Legrand Nationaal Park is een kleurenpracht met zijn azuurblauwe baaien en fenomenale vergezichten. Je maakt een aantal korte maar betoverende wandelingen, een feest voor het oog en het hart.

Terug landinwaarts, opnieuw langs een aantal van de laatste graansilo's. Opnieuw prachtige Silo Art!

Dan bereik je het oude mijnstadje Norseman (860 inwoners).  Je overnacht daar of in de volgende nederzetting Balladonia.

Dag 12: Nullarbor-woestijn West-Australisch deel (B, L)

Norseman is het begin van een golfterreintje…. (18-hole/par-72), de ‘Nullarbor Links’. Het einde ligt 1362 km verder! Je komt in de Nullarbor-woestijn. Eigenlijk begint die al in de mijnstad Karlgoorlie.

Nullarbor komt van het Latijnse Nullus Arbor, of ‘geen bomen’. In de Nullarbor-woestijn, jawel, helemaal langs de zeekust,  moet je dit op sommige plaatsen echt letterlijk nemen. Dan is er geen boom te bespeuren. De volgende 1200 km langs de Great Australian Bight, zijn absoluut niet vruchtbaar. Het panorama is ….uitgestrekt! Dit is een ervaring op zich. 

Langs de weg zijn er allerlei dingen te beleven en zaken te zien die je inzicht geven over hoe men overleeft in een zo verlaten gebied. Humor is nooit ver weg en dat is af en toe best handig! Ook de dieren vinden het blijkbaar een prima plek. Dit is het land van de kangoeroes, de emus, de roofvogels en zoveel meer.

Maar de weinige mensen die hier een leven opbouwen, bv. in dienst van het toerisme of de mijnbouw, moeten er wel veilig zijn. Zo zie je dan dat de Royal Flying Doctor Service (R.F.D.S.) de weg waarop je rijdt, ook gebruikt als landingsbaan! Het zal je maar overkomen!

Afstanden zijn hier fenomenaal maar er is steeds weer wat nieuws, zoals het langste stuk weg dat rechtdoor loopt, van het land! 98 kilometer van indrukwekkende dimensies!

Omdat de Nullarborroute de levenslijn is die Oost- en West-Australië met elkaar verbindt, is hij, misschien verrassend genoeg, van uitstekende kwaliteit en volledig geasfalteert, ondanks de enorme hitte in de zomer. Gelukkig ben je hier nu in de lente en dan is het lekker weer! Af en toe verlaat je de hoofdweg voor bv. een fenomenaal uitzicht of een andere bezienswaardigheid.

In de grensstreek van de staat West-Australië naar de staat Zuid-Australië zijn twee nederzettingen. Je overnacht in één van de beide.

 

 

Dag 13: Nullarbor-woestijn Zuid-Australisch deel tot Ceduna (B, L)

Je bent vanaf nu in de staat South Australia.

Allerlei verrassends duikt op langs de weg: kamelen, kangoeroes, emus, wilde paarden. Het mag dan wel een woestijn zijn maar dit is een heel oude woestijn. De vegetatie heeft zich kunnen aanpassen en er is hier dus een habitat voor allerlei dieren. Ook de planten zetten allerlei slimme mechanismen in om de meedogenloze zomerzon te kunnen trotseren. Sommige hebben een soort zonnebeschermingscrème op hun bladeren. Bij andere is de bladervorm zodanig dat elk blad een schaduw geeft op het onderliggende blad en het wortelstelsel. De flora is erg slim!

Dat deed ook mensen dromen om hier een toekomst uit te bouwen. Hier en daar vind je nog stille getuigen van bv. een poging tot vissershaven (walvis!) of een teloorgegane boerderij. Maar de Nullarbor bleek onverbiddelijk hard voor een menselijk bestaan. Nu resten er nog slechts spooknederzettingen, door zand overwonnen maar erg fotogeniek!

Je komt nu bij Head of Bight met een geweldig uitzichtpunt over een reeks prachtige kliffen aan de Zuidelijke Oceaan. Enig geluk en je ziet walvissen voorbijtrekken. Tijdens de koude wintermaanden op de Zuidpool zijn ze naar de Australische Oost- en Westkust gekomen en ze kregen er hun jongen. Die brachten ze groot in rustige baaien langs de kust. Nu zijn ze klaar om met hun aangesterkte jongen de tocht naar de Zuidpoolzomer te maken.

Stilaan wordt enige vorm van extensieve landbouw weer mogelijk. Je nadert Ceduna (2.000 inwoners) en dat zal je geweten hebben. In het centrum staat één van de bekendste wegwijzers van het land, met de afstand naar Perth en Sydney. Deze twee dagen zijn wel bij uitstek de kilometerkampioenen van de hele reis. 

Dag 14: Ceduna , zoutvlakten van het Eyre-schiereiland, tot Port Augusta (B, L)

Je bent nu zowat halverwege tussen Perth en Sydney als je de kortste weg zou nemen. Opnieuw vind je prachtige voorbeelden van de eerder vermelde 'Silo Art'. Heerlijk voor je collectie!

Australië was ooit enkel bekend bij de Aboriginal bevolking. Toen het land deel per deel gekoloniseerd werd, trokken in zowat alle mogelijke richtingen expedities er doorheen. Hun bedoeling was te zien waar landbouw mogelijk was, hoe een telegraaflijn en een spoorlijn dwars door het continent konden getrokken worden, waar best steden konden gebouwd worden. De geschiedenis van deze expedities is een erg ontluisterend en vaak ook spannend verhaal.

Overal langs de Nullarbor-weg zie je stille getuigenissen van dit wel zeer bijzonder deel van de geschiedenis. Helaas betekende dit ook vaak het einde van het vrije en op traditionele wijze overleven van Aboriginal gemeenschappen in het gebied. Vandaag zijn ze meestal geassimileerd met de 'nieuwe' bevolking en leven ze in de grote kuststeden. Hier en daar vind je in de Nullarbor-woestijn nog een gemeenschap die ver weg van het drukke moderne leven in een beschermd gebied woont. Maar die gebieden zijn niet toegankelijk voor buitenstaanders.

De zoutvlakten tussen Ceduna en Port Augusta (14.000 inwoners) aan de kust van de zuidelijke oceaan hebben een behoorlijk avontuurgehalte. Een geweldige set voor films. Toegankelijkheid hangt af van de ondergrond op dat moment. De weinige vegetatie die erop groeit, is prima bestand tegen een uiterst zoute grobd. De lichtinval en weerspiegelingen zijn betoverend, vaak roze, groen en blauw, zeker als de avond valt.

 

 

Dag 15: Port Augusta, naar Quorn (B, L)

In Port Augusta bezoek je (behoudens ‘high alert’) de plaatselijke afdeling van de Royal Flying Doctor Service. Helemaal echt ! Wat we er kunnen bekijken, hangt af van de activiteiten op het moment. Mogelijk staan er enkele vliegtuigen aan de grond en is er medisch personeel aanwezig. Behoudens noodgevallen, worden we op de basis toegelaten en krijg je de kans rond te kijken hoe ze werkt en wat erbij komt kijken, wat het kost om dit systeem overeind te houden en hoe de organisatie opgezet is.

Port Augusta ligt op een kruispunt van verschillende vegetatiezones: volop woestijn naar het noorden en westen toe, landbouw naar het oosten en zuiden toe. Daarom is de biodiversiteit er uitzonderlijk hoog. Om hiervan een goed beeld te geven, heeft de stad een zeer eigenzinnige, wilde botanische tuin aangelegd. Voor zowat elke mogelijke biotoop werd een klein perceel voorbehouden. Je leert de (half-)woestijnplanten identificeren en vooral ook het gebruik ervan als voeding voor de mens of gebruiksgoed.

Het 'Wadlatta Outback Centre' is ook een uitstekende bron van informatie. Een erg gevarieerde reeks aspecten komen er aan bod, gaande van het ontstaan van de aarde en van Australië, de Aboriginal overlevingswijze, inzichten en cultuuruitingen, de kolonisatie en de expedities en een aantal aspecten specifiek voor het bestaan in de Outback, het 'lege' binnenland van Australië. Bijzondere problemen zoals de postbedeling, medische begeleiding, afstandsonderwijs (School of the Air!) en bevoorrading worden van nabij bekeken. 

Je rijdt dan naar het noorden naar Quorn, een stadje dat in zijn geheel net uit een film gegrepen lijkt. Maar het is 'echt!. In de verte liggen de Flinders Ranges.  Je kunt de avond doorbrengen in gezelschap van de soms bijzonder karakteristieke 'Outback'-bevolking in hun lokale pub.

En wie weet wat eet je vanavond: Kangoeroe? Emu? Kameel? Wilde geit?

 

Dag 16: Quorn, de wijngebieden van Zuid-Australië: Clare en Barossa Valley (B, L)

Ooit vervulde Quorn een sleutelrol als Oost-West-treinstation voor bv. soldaten en het vormde een belangrijke opslagplaats voor transporten naar het desolate noorden van het land. Maar ook de spoorweg in Oost-Westelijke richting liep door Quorn. Dit slapend schilderachtig stadje bruiste ooit van activiteit!  Treinen, kamelen en nog veel meer maakten er hun basis.

Meer naar het zuiden worden de unieke maar zeer droge Zuid-Australische woestijn geruild voor de lieflijke groene dorpjes en wijngebieden van de Clare en Barossa Valley. Glooiende heuvels met zeer 'Duits' aandoende nederzettingen. Prachtige geometrisch ingeplante wijnranken tot aan de horizon. Hier en daar is het heerlijk proeven.

Natuurlijk wil je onderweg ook nog je 'Silo Art'-collectie aanvullen!

Aan de rand van elke Australische stad liggen de 'market gardens'. Voornamelijk Aziatische landbouwers teelten hier de groenten en het fruit voor de nabije stad. Elke stad ligt namelijk zo geïsoleerd dat aanvoer van verder weg geen optie is. Dat zie je hier ook als je Adelaide (1.3 miljoen inwoners) nadert. 

Dag 17: Adelaide stadsbezoek

Adelaide voelt nooit druk aan en het centrum is, zoals dat van elke Australische stad, erg gepland en compact. De ligging bij de Torrens Rivier, de omgeving van glooiende heuvels van de Mount Lofty Ranges en de heerlijke parken worden aangevuld door een mooi aantal bezienswaardigheden.

Het Museum van de Migratie vertelt de boeiende en soms ontnuchterende verhalen van de vele migranten. Het begon met vooral Italianen maar in hun spoor kwam de hele wereld hier aan. Je leert hoe de vele Italiaanse, Joegoslavische en andere volkeren de stad haar heel eigen kleur gaven. Zou je zelf in aanmerking gekomen zijn om naar Australië te mogen emigreren in die tijd? Even ter plaatse testen!

Op de kunstwerken van de Art Gallery of South Australia herken je landschappen die je tijdens de reis reeds zag of nog zal zien. Je gids stelt je beknopt de hoogtepunten van dit museum voor. De Aboriginal kunst is van de beste van het land. Unieke natuurlijke kleuren en unieke patronen vol symboliek.

De staat Zuid-Australië heeft van de oudste fossielen ter wereld. Verder is ze door haar desolaat landschap een ideale vindplaats voor meteorieten. Even van nabij bekijken? Dan toont je gids je enkele hoogtepunten in het South Australian Museum.

Even verderop vind je de Botanische Tuinen. Daarin zie je een uitzonderlijke architecturale constructie. Dat is het National Wine Centre of Australia. Daarin vind je een interactieve permanente tentoonstelling over het maken van wijn. De technologie en de soorten wijn worden beknopt voorgesteld. Mocht je speciaal interesse hebben in het proeven van de een selectie uit de grootste collectie Australische wijnen, dan valt dat buiten ons programma maar het kan wel geregeld worden op jouw verzoek. Dat is tegen betaling (verschillende tarieven volgens uw wensen) mogelijk als er die dag geen speciale grootschalige evenementen plaatsvinden in het centrum.

Ook Gewoon even shoppen en de vele Italiaans cafés of de markt bezoeken? Ook dat kan. 

Tijdens elk stadsbezoek in deze reis staat het je vrij zelf op ontdekkingstocht te trekken. Maar je gids biedt telkens een afwisselende selectie van de bezienswaardigheden, met interessante weetjes en achtergrond over de stad. Je kunt dan nog steeds onderweg ook afhaken als je even vrij wilt zijn.

Dag 18: Grampians Nationaal Park en Brambuk Aboriginal Cultural Centre (L)

Na een ongetwijfeld boeiende dag in Adelaide zoek je opnieuw de natuur op. Je ziet de prachtige roze meren van Dimboola. De werking van algen zorgen bij de juiste omstandigheden voor deze geweldige roze kleur.

Uit de vlakten en wijngebieden rond Adelaide verrijst plots een reeks zandstenen bergruggen: de Grampians in het Grampians Nationaal Park. Meteen ben je nu in de staat Victoria. De Grampians zijn bekend omwille van hun prachtige zandstenen kleuren en dieren zoals echidnas (miereneters) en wallabies. Je maakt er een paar heerlijke wandelingen naar majestueuze watervallen, door gematigde regenwoudvegetatie en naar buitengewone uitzichtpunten.

In de buurt van Halls Gap ga je naar het Brambuk Aboriginal Cultural Centre. Dat geeft een prima en veelzijdig inzicht in de lokale Aboriginal geschiedenis en de rotskunst. Het centrum organiseert ook een wisselend aantal activiteiten zoals zelf een boemerang maken, een boemerang leren werpen of soortgelijke.

Een korte wandeling voert je naar watervallen zoals de prachtige MacKenzie en uitzichtpunten zoals 'the Balconies' met een prachtig panorama over de Victoria Ranges. Het is nu ook in de bergen volop lente en er zullen best een flink pak bloemen in bloei staan. 

Je overnacht hier midden in het prachtige natuurlijk decor bij Halls Gap.

 

Dag 19: Halls Gap - Warrnambool (B, L)

In het stadje Halls Gap (ongeveer 430 inwoners) grazen de kangoeroes in de straat! Je verlaat de Grampians en rijd weer in de richting van de Zuidelijke Oceaankust.

Tower Hill State Wildlife Reserve is een reservaat aangelegd om bedreigde diersoorten weer een kans te geven. Dit stuk land was geheel vernietigd door bosbouw en andere invasieve ingrepen. Maar op basis van oude tekeningen en schilderijen werd het landschap zo getrouw mogelijk hersteld en de daar oorspronkelijk levende diersoorten werden er uitgezet en beschermd. Welke delen toegankelijk zijn, hangt af van de waterstand en het nestgedrag van de vogels. Je wandelt in een uitgedoofde vulkaankrater met koala’s, kangoeroes, echidna’s en met prachtige moerassen vol vogels.  Muisstil zijn en zoeken maar!

Je komt opnieuw aan de kusten van de Zuidelijke Oceaan en bereikt Warrnambool (33.000 inwoners). Deze stad wordt aanzien als het begin van de wereldberoemde en uiterst prachtige Great Ocean Road. 

Dag 20: Shipwreck Coast - Melbourne (B, L)

Australischie soldaten vochten in de Eerste Wereldoorlog veelvuldig in België, Turkije, Egypte en een hele reeks andere plaatsen. Toen ze terugkeerden, waren ze vaak getraumatiseerd en werkloos. De Australische overheid besloot daarom enkele grootschalige infrastructuurwerken op te zetten. Eén daarvan is de Great Ocean Road, 283 km lang en vaak uitgehouwen uit de kliffen langs de Zuidelijke Oceaan. Dit is één van de mooiste routes ter wereld. De uitzichtpunten zijn niet te tellen. De weg begint in Allansford bij Warrnambool en eindigt 243 km verder in Torquay bij Melbourne.

De kusten van het Port Campbell Nationaal Park worden gevormd door het machtige spel van de beukende golven. Het deel tussen Port Fairy en het door de wind gepolijste Moonlight Head staat bekend als Shipwreck Coast. Je ziet er London Bridge, the Grotto, Loch Ard Gorge, de Twaalf Apostelen en een aantal andere bekende rotsformaties langs de ruige kust. Ook in verdere stukken van deze weg zal je de pracht van de streek helemaal absorberen. 

Even verder bereik je het Great Otway Nationaal Park.  Naast prachtige stranden vind je er een vlonderweg door gematigd regenwoud. Je voelt je in het aards paradijs bij Maits Rest.

Nu bereik je de metropool Melbourne (bijna 5 miljoen inwoners).

Dag 21: Melbourne

In Melbourne hoef je je geen moment te vervelen! Behalve het ‘eetmecca’ vind je er ook een flinke portie cultuur en anticultuur. Melbourne ligt zoals bijna alle andere grote steden in dit land in de nabijheid van de zee, op een beschutte plek. Dat is bij de monding van de Yarra-rivier. De stad heeft dan ook een prachtige rivierpromenade. Ook de Central Business Disctrict mag er zijn.

Wil je binnen zitten en dolgedraaid worden door gaming en films? Dan is er het Australian Centre for the Moving Image. Australische kunst, fotografie, textiel en juwelen vind je in het Ian Potter Centre. Voor een aantal treffende schiilderijen die te maken hebben met je reis, gaan we even een kijkje nemen in de National Art Gallery of Victoria.

Vlakbij zie je de beroemde graffitistraten!

Of wou je naar Chinatown en eindigen in één van de vele kosmopolitische restaurantkwartieren?

Liever gaan shoppen? Echt gezellig is het in de Queen Victoria Market en een picknick neem je bv. naar de Flagstaff Gardens in de buurt.

Op je aanvraag kan een bezoek georganiseerd worden aan de Rod Laver Arena (je weet wel: de Open Australische Tenniskampioenschappen!). Dit valt buiten ons regulier programma. De prijzen hangen af van de dag, tussen ongeveer 15 en 25 EUR. Als er een wedstrijd is, is er minder toegankelijk.

Tijdens elk stadsbezoek in deze reis staat het je vrij zelf op ontdekkingstocht te trekken. Maar je gids biedt telkens een afwisselende selectie van de bezienswaardigheden, met interessante weetjes en achtergrond over de stad. Je kunt dan nog steeds onderweg ook afhaken als je even vrij wilt zijn.

Dag 22: Marysville - Glenrowan - Beechworth

Australië associeer je misschien niet meteen met regenwoud. Nochtans was ooit zowat het hele continent daarmee bedekt. Klimaatwijziging, landbouw en andere wijzen van landbenutting drongen dit areaal sterk terug. Nu vind je het nog in de koelere en nattere gebieden. Bij het verlaten van Melbourne zie je snel de reuzengrote varenbomen en andere weelderige vegetatie zoals in de buurt van Marysville. Een kennis van je gids die lang geleden België ruilde voor Australië, heeft daar een prachtige beeldentuin. Je ziet er een wereld van intrigerende schoonheid en fantasie, perfect geïntegreerd in het gematigd regenwoud. Je vindt er ook een erg originele kunstgallerij.

Je komt in de sfeer van de goudkoortsjaren in het gezellige Beechworth (3.800 inwoners). Dit is bekend als het meest gezellig historisch stadje van de staat Victoria, vol honingkleurige granieten gebouwen. Je ziet er bv. nog de oude gevangenis en het telegraafstation. De goudjacht is er trouwens nog steeds aan de gang.

In het nabije Glenrowan (300 inwoners) leefde een legende van formaat, de in ijzeren harnas bekende nationale held (of misdadiger?) Ned Kelly. Geen vrees hield hem ervan misdaden tegen het gezag te begaan en telkens weer te ontsnappen. Ruim 150 jaar later kan de man nog steeds rekenen op de sympathie van sommigen, terwijl hij voor anderen een geduchte misdadiger was. 

Dag 23: Mount Kosciuszko, Snowy Mountains (B, L)

De valleien in de omgeving voegen enkel nog toe aan het romantisch karakter van Beechworth. Je komt nu in de staat New South Wales en het reliëf wordt meer uitgesproken. Je associeert Australië vast niet met skiën en sneeuw. Toch kan het, al is het dan enkel in zeer beperkte mate en enkel in juli en augustus bij de hoogste berg van het continent: Mount Kosciuszko (2228 meter). Je rijdt door het zeer wilde landschap. Soms zie je er zelfs wilde paarden.

Misschien zegt het verhaal 'the Man from Snowy River' je ook wel iets?

Een voorsmaakje vind je alvast hier:

https://youtu.be/08rdCBgP-GY

Het gebied levert in dit water-arme land een heel groot deel van het drinkwater. Hoe dit allemaal georganiseerd wordt, kun je bestuderen in het Snowy Mountains Scheme.

Bij je accommodatie geniet je van de zuivere hoogte en de unieke vergezichten over Lake Jindabyne.

Dag 24: Snowy Mountains, Canberra (B, L)

Je bezoekt nog verder het hoogland van de Snowy Mountains, het dak van Australië. Van een afwisselende reis gesproken? Van de woestijn naar het hooggebergte! De wintersneeuw verdwijnt stilaan. De laatste skiërs pakken in.

Geleidelijk kom je weer in landbouwgebied. Verder komen nog wat wijnbedrijven. Maar dan wordt het klimaat weer droger.

In 1901 kreeg Australië de staatsvorm die het nu heeft. Voorheen waren de verschillende staten elk afzonderlijke kolonies van de Britse Kroon. Maar in 1901 werd gekozen voor 'Federation', het verenigen van de koloniën tot één land. Het werd Australië. Voor het nieuwe land moest een hoofdstad gevonden worden.

Sydney was het oudst maar voornamelijk als gevolg van een meer succesrijke goudkoorts, was Melbourne het rijkst. Men besloot het dilemna op te lossen door ergens tussen de beide in een nieuwe hoofdstad te bouwen.  Maar voor de nieuwe hoofdstad werd een hele nieuwe plek gekozen. Er werd een geschikte plaats gevonden op de hooglanden van New South Wales.

Er moest water zijn en daarvoor werd een rivier afgedamd.  De van nul opgebouwde stad werd Canberra (nu 390.000 inwoners). De bouw ervan ging omwille van bv. de beide wereldoorlogen en de tussenliggende economische crisis niet van een leien dakje. Uiteindelijk werd ruim 50 jaar na de stichting van de stad een visionair en sierlijk plan rond een aantal cirkels en brede lanen als basis genomen. Tussen de verschillende bouwwerken zit enorm veel groen. Canberra is eerder een heel groot domein met hier en daar gebouwen. Je vindt er nergens een echt centrum.

Eén van de meest in het oog springende monumenten is het ‘War Memorial and Museum’, dat je bezoekt. Het museum belicht de rol van Australische soldaten in verschillende conflicten over de hele wereld. Elke avond is er een 'Last Post' met kransneerlegging voor gesneuvelden.

Dag 25: Canberra

De nieuwe ontmoetingsplaats of ‘Canberra’ in de plaatselijke Aboriginaltaal, is gebouwd met een grondplan van concentrische cirkels. Dat is het symbool van de vereniging van de verschillende staten en volkeren. Het ontwerp komt van een landschapsarchitect en dat is er aan te merken.

Behalve de bestuurlijke architectuur, vind je ook enkele erg interessante musea en kunstgallerijen.

Toen Australië in 1901 gevormd werd, werd er een plan gemaakt voor een parlementsgebouw. Dat werd in 1910 gebouwd en verschillende keren uitgebreid. Het Oude Parlementshuis was in gebruik tot in de jaren 1980. Nu is dat het Museum voor de Democratie en een bezoek is erg boeiend. Maar er werd in de jaren 1980 een subtiel, inventief Nieuw Parlementshuis gezet. Ook dat bezoeken, is een hele ervaring.

Even verder bezoek je een kleine tentoonstelling met enkele topstukken in verband met de ontdekkingsreizen langs de kusten van Australië. Dat is in de Nationale Bibliotheek. Je vindt er o.a. het dagboek van Captain James Cook die met zijn schip de Endeavour langs de oostkust vaarde en de eerste vestiging bepaalde in de buurt van Sydney.

Een heerlijke wandeling langs het mooie Griffinmeer (brengt je naar het Hooggerechtshof, een heel licht en luchtig gebouw met overal een bijzonder verhaal.

Daarnaast ligt voor de geInteresseerden de National Gallery of Australia, o.a. met een mooie collectie Aboriginalkunst.

Canberra is niet het soort stad dat je te voet kunt ontdekken. Er is niet echt een centrum naar onze begrippen en de afstanden tussen de verschillende gebouwen zijn meestal vrij enorm. Onze Ying Ying Travel-bus zorgt dus dat je overal makkelijk komt.

Dag 26: Blue Mountains (L)

Omdat Canberra de administratieve hoofdstad is, heeft het ook het Nationaal Museum. Op een heel luchtige en frisse manier wordt alles voorgesteld wat voor het land zoals je het vandaag kunt bezoeken, belangrijk is geweest. Het museum is erg groot maar je kunt mooi kiezen wat je interesseert. Een greep uit de mogelijkheden: Aboriginal cultuur en kunst in de verschillende streken van het land, de kolonisering door Groot-Brittanië, de immigratiestromen zoals van de Aziaten, de mensen uit het Midden-Oosten, Japanse parelduikers, de auto-industrie in het jonge land, de ontwikkeling van de landbouw en mijnbouw, fauna, de ontsluiting van de woestijnen door de Royal Flying Doctor Service en de School of the Air, toerisme, geologie van in de oertijd tot heden en nog zo veel meer.

Via landbouwgebieden bereik je het heuvellandschap van de Blue Mountains. Het zandstenen plateau van ‘the Great Dividing Range’ is op een heel vreemde manier geërodeerd. Kloven tot 760 meter diep, mooie grotten en vooral de beroemde blauwe walmen (te zien op warme dagen), die afgescheiden worden door de meer dan 600 soorten eucalyptusbomen, maken dit tot een aantrekkelijk geheel. 

Je kan er volop van genieten tijdens een zeer toegankelijke wandeling, tenzij je gewoon liever het landschap bekijkt vanop een uitzichtpunt. Je neemt er de tijd voor en overnacht in het gebied. 

Dag 27: Blue Mountains - Sydney (B, L)

Je verkent verder nog de Blue Mountains bij Echo Point. Je gids neemt je op een korte en als je wil ook voor een langere wandeling langs de prachtig kliffen. Daar is wel goed weer voor nodig. Dus duimen maar! De plantengroei is geweldig, de uitzichten ook. Je beleeft de kleuren en de geuren van dit unieke gebied.

Mocht je verkiezen om niet aan de lange wandeling deel te nemen, dan kun je je heerlijk ontspannen in het stemmige stadje Katoomba. Er zijn gezellige cafés, ateliers en leuke winkeltjes.

Je rijdt nu geleidelijk naar de kust. In de verte duikt ze dan op, de economische hoofdstad van het land!  Je bereikt Sydney (5.3 miljoen inwoners). 

Daar neemt onze gids Mark Raine die ook uw bestuurder was, afscheid van de groep. Marieke gidst u verder door de volgende dagen.

Je overnacht mooi centraal en zo hebben we een prima uitgangspunt voor nog enkele uiterst boeiende dagen in deze fantastische stad.

 

Dag 28: Sydney

Sydney is een kleurrijke wereldstad met een weelde aan bezienswaardigheden. Je proeft van de ontspannen ‘Aussie’ manier van leven. Je verkent deze stad twee dagen plus de dag van je vertrek, afhankelijk van de vluchtschema's.

Als je de stad al bezocht, stelt de groepsleiding je een hoop nieuwe alternatieven voor. Je bent meer dan welkom, dit minstens een maand op voorhand met Ying Ying Travel te bespreken.  

Heel centraal liggen de Botanische Tuinen waar steeds wat te beleven valt. Ongelooflijk hoe de natuur zo bereikbaar is midden in een miljoenenstad.

Daarachter torent het CBD, het Central Business District, bovenuit. Ondertussen kom je voorbij een aantal standbeelden die allemaal herinneren aan belangrijke personages uit de geschiedenis van het land.

De Bibliotheek van de staat New South Wales, het grote koloniale ziekenhuis dat nog steeds in dienst is, de Hyde Park Barracks waar pioniers een (niet al te comfortabel) onderkomen hadden, zijn allemaal gebouwd uit de bekende geelrode zandsteen die de stad zo een eigen karakter geven.

Even verder kom je aan de twee belangrijkste kerken: St. Mary en St. James. Zeker de eerste heeft een behoorlijk imposante architectuur. Het Brits karakter kun je nog aanvoelen. Er is zelfs nog een Speakers' Corner in het Hyde Park.

Daarachter staat de ranke Telstra Tower, een zo beroemd kenmerk van de stad.  In de schaduw ervan ligt de Queen Victoria Building, nu een shoppingcentrum.

Maar niet enkel de Britse invloed op de stad spreekt nog op alle mogelijke manieren. Ook Aziatische immigranten zijn flink vertegenwoordigd. Je bezoekt dus ook de Chinese Tuin, prachtig gelegen aan de zeer trendy Darling Harbour, de vroegere vismarkt. De huidige vismarkt is nu even verderop.

Tijdens elk stadsbezoek in deze reis staat het je vrij zelf op ontdekkingstocht te trekken. Maar je gids biedt telkens een afwisselende selectie van de bezienswaardigheden, met interessante weetjes en achtergrond over de stad. Je kunt dan nog steeds onderweg ook afhaken als je even vrij wilt zijn.

Dag 29: Sydney

Vervolg van de city tour in Sydney. Twee ruim gevulde dagen om nooit te vergeten.

Een bezoek aan Sydney kan natuurlijk niet zonder een kennismaking en een uiterst boeiende rondleiding van het beroemde Sydney Opera House. Wat ooit de woonplaats was van één van de meest beroemde Aboriginals, Bennelong,  is nu de locatie van dit architecturaal unicum, net zeilend over de Sydney Harbour, de haven van Sydney. De materialen, de uitzichten, de opbouw die alles behalve over een leien dakje liep, de uiteindelijke verzoening met de oorspronkelijke architect, ja, er is heel wat over te vertellen!

Je kunt het Sydney Opera House prima bekijken vanaf de Sydney Harbour Bridge, de beroemde havenbrug. Je neemt even de trein en wandelt terug met het panorama van deze fantastische stad voor je. Dan kom je meteen uit in The Rocks. Dat is de plek waar de eerste koloniale bewoning was toen Sydney gesticht werd. Het wordt al snel duidelijk. Toen moet het geen zegen geweest zijn daar te vertoeven. Maar nu is de wijk bezaaid met gezellige eethuisjes en cafés, trendy boutieks en historisch sprekende plaatsen.

Je verkent nu nog verder het Central Business District. Architecturale pareltjes, kleine steegjes vol verrassingen, een ecclectische mengeling van verschillende wijken: Grieks, Libanees, Chinees, Vietnamees en uiteindelijk Paddy's Market. Ook zij weerspiegelt de bonte mengeling van volkeren die Australië vormden en vormen. Je kunt er meteen je laatste souvenirtjes op de kop tikken.

Dit is de laatste avond in Sydney, die je in alle gezelligheid kunt doorbrengen. Voor wie wil, reserveert de groepsleiding een tafel waar het fijn vertoeven is.

 

 

 

Dag 30: Retour naar Europa

Je vertrekuur naar Europa kan vandaag op elk moment zijn, in de ochtend of in de avond.

In dat laatste geval heb je nog een dag die je naar believen kunt besteden. Marieke begeleidt waar mogelijk of zet je op weg naar een soort activiteit die je wil.

Zo kun je in dat geval nog de ferry nemen naar één van de bekende stranden aan de Stille Oceaan, Manly beach, een museumbezoek afleggen of wat je ook maar wil.

Het vluchtschema wordt meegedeeld tijdens de vertrekbijeenkomst. Door het tijdverschil en de lengte van de reis kom je de volgende dag thuis, vervuld van mooie herinneringen en geweldige indrukken.  Je gaat wellicht de ontspannen mentaliteit van het land en de ontvankelijkheid tegenover bezoekers flink missen. Maar je bent weer veel rijker in je ervaringen en herinneringen.

Ying Ying Travel laat niets onverlet om je te laten delen in de kennis van onze beide gidsen. Het is hun land en een deel van hun hart en hopelijk geniet je volop daarvan.

Dag 31: Aankomst

Aankomst en einde van onze 32-daagse rondreis Australië van Perth tot Sydney.

  Faciliteiten

  Deelnemers

  Deze reis vraagt geen speciaal sterke fysiek. Uiteraard is dat altijd een voordeel. Maar gewoon goed te been zijn en een algemeen goede gezondheid hebben, is op zich voldoende. In dat opzicht is dit programma minder inspannend dan de Japanreizen van Ying Ying Travel. Tijdens de stadsbezoeken kun je ten allen tijde afhaken. Buiten de steden doe je de excursies mee die je wil. Uiteraard is het wel zo dat het programma voor de rest van de groep om die reden niet zal aangepast worden. De voorziene wandelingen zullen gedaan worden voor wie wel kan deelnemen. Ongetwijfeld begrijpt u dat. De meeste excursies zijn echt wel kort en haalbaar voor iedereen. Sommige zijn wel wat langer en zullen wat meer geduld vergen van wie niet deelneemt.

  Ook het vervoer met de eigen Ying Ying Travel-bus geeft gelegenheid tot recuperatie tijdens het rijden als dat nodig is. Uiteraard is een reis van 31 dagen best lang. Maar vergeet niet dat je hier niet met een erg vreemde cultuur zit. Dat scheelt!

  Accommodatie

  In de grotere steden verblijf je in een centraal gelegen hotel. YYT voorziet standaard tweepersoonskamers met badkamer of een appartement. De kamers hebben verwarming/airco en een koelkastje. Er is bijna overal WIFI, behalve in zeer geïsoleerde streken zoals de Nullarbor-woestijn. Buiten de steden wordt de accommodatie verder bepaald door de omstandigheden. Dat zijn in de meeste gevallen motels, volwaardig ingerichte bungalows of wat voorhanden is.

  Maaltijden

  Alle ontbijten en lunches zijn ingebrepen in de prijs behalve in de steden Perth, Adelaide, Melbourne, Canberra en Sydney. Het ontbijt wordt door YYT geleverd of ter plaatse geboekt bij de accommodatie of in de onmiddellijke omgeving. De lunches zijn vers bereid tijdens de tocht en zeer gezond met verse groenten. Alle bestek is voorzien.

  Voor de avondmaaltijden ben je volledig vrij. In vele accommodaties is een voordelig dagmenu beschikbaar vanaf bv 12-15 euro. Vaak boeken je gidsen vooraf een tafel in een restaurant. Je kan kiezen of je hiervan gebruik maakt of niet. De meeste Australiërs eten naar onze normen veel vlees maar men biedt ook een (veelal goedkoper) vegetarisch alternatief. Gelieve bij inschrijving melding te maken van medisch noodzakelijke diëten. Drinkwater is altijd vrij ter beschikking in het voertuig.

  Bagage en voertuig

  De ruimte in het voertuig willen we best gebruiken voor je eigen comfort. Om die reden is het absoluut nodig dat je dagrugzak niet al te groot is. Ons advies is max 22-28 liter. Best geschikt voor de hoofdbagage is een stevige tas gehuld in een stofbeschermende hoes of een koffer die tegen een stootje kan. De bagage wordt meegevoerd in een aanhangwagen, de koffer van de bus of op het dak. Je reist in een robuuste bus, speciaal uitgerust voor het terrein. Op de foto's zie je hier en daar een witte bus. Die wordt in deze vorm gebruikt indien het aantal passagiers beperkt is tot 10. In het andere geval is er een grotere bus ter beschikking.

  Klimaat

  Alle foto's die u in het dagprogramma ziet, zijn genomen in het seizoen waarin u reist, tijdens de voorbije Ying Ying Travel-reizen naar dezelfde bestemming. Het is lente in Australië. Afhankelijk van de plaats kan de temperatuur verschillen (aan zee soms kouder bv.). Maar ook het ene jaar tegen het andere maakt soms een flink verschil, net zoals de lente in België.

  Enkel in de Snowy Mountains is het een stuk kouder. Maar voor de rest blijft het steeds aangenaam en nooit extreem warm of koud. Een ideaal reisseizoen voor die route!

   

  Inclusief

  • Internationale vluchten
  • Luchthaventaksen, brandstoftoeslag en speciale veiligheidstaksen van de internationale vluchten
  • Alle vervoer ter plaatse: eigen bus, taxi's, stadsbussen, stadstreinen
  • Transfers luchthaven/hotel/luchthaven
  • Minstens 16 ontbijten en 19 lunches + vliegtuigmaaltijden
  • Alle excursies, toegangsgelden, licenties voor alle Nationale Parken en deelname aan de in het programma vermelde activiteiten en bezoeken
  • Alle materiaal en drinkwater ter beschikking aan boord van de bus
  • De dienstverlening van beide geaccrediteerde gidsen/bestuurder Mark Raine en Marieke Van Beylen*
  • De volledig Nederlandstalige begeleiding door Marieke Van Beylen, met simultaanvertaling van de begeleiding van Mark Raine (indien gewenst)
  • Vertrekvergadering georganiseerd door Ying Ying Travel en gebracht door gids Marieke Van Beylen
  • ETA-visum voor Australië
  • Latere consultatie van Marieke's Australiëbibliotheek
   

  Exclusief

  • Niet inbegrepen maaltijden (= avondmaaltijden tijdens het bustraject en maaltijden in de grootsteden)
  • Annulatie- en/of reisbijstandsverzekering
  • De in Australië gebruikelijke tip voor gids/bestuurder Mark Raine (gebruikelijk is minimaal 1 EUR per dag)
  • Internationaal reispaspoort geldig tot minstens 6 maanden na retour
  • Andere persoonlijke uitgaven
  • Transfer naar de luchthaven van vertrek en terugkomst (vrijblijvend voorstel via YYT)
   

  Reisformaliteiten

  Deelnemers met de Belgische of Nederlandse nationaliteit hebben een Electronisch visum (ETA) nodig voor een verblijf van maximaal 90 dagen. Ying Ying Travel regelt dit voor jou en het ETA-visum is in je deelnameprijs begrepen.

  Bij reservatie stuur/mail je meteen ook aan Ying Ying Travel een kopie van de fotopagina van je geldig internationaal reispaspoort. Als je dat nog niet hebt, stuur je in de tussentijd een kopie van je identiteitskaart.

  Het programma is uiteraard enkel veilig uitvoerbaar in normale omgevingsomstandigheden. De uitvoerders behouden zich het recht voor het programma aan te passen als materiële of fysieke omstandigheden dit noodzakelijk maken.

   

  Extra informatie

  Internationale vluchten

  Alle vluchten in economy class zijn bij deze rondreis inbegrepen. Heb je interesse in een upgrade (bijv. premium of business) dan moet je dit voorafgaand aan de boeking vermelden. Ying Ying Travel neemt dan ten gepaste tijde contact met je op. Belangrijk is dat dit zeker aangegeven wordt bij boeking, niet later.

  Indien je airmiles spaart bij de voorgestelde maatschappij of groep waartoe ze behoort, laat je deze bij incheck op de luchthaven toevoegen op je kaart.

  Enkel voor de bestemmingen Japan en Australië: Het vliegen met een ander schema/maatschappij kan door Ying Ying Travel niet toegestaan worden. Dit heeft te maken met bv. de nodige reserveringen die meteen bij aankomst op de luchthaven gemaakt moeten worden en de transfer naar het eerste hotel.

  Begeleiding

  • Marieke Van Beylen: uit Gierle/ België. Ze heeft een loopbaan als hoofddocente informaticatoepassingen en internationaal ondernemen in Thomas More University College en diverse andere colleges en universiteiten in Europa. Ze verzorgde ook diverse (internationale) projecten, doceerde gedurende een viertal jaren 'Globalization' in Xingzhi University College in Xian, China. Ook is ze auteur van boeken op het vlak van administratieve software. Marieke is moeder van 3 kinderen. Ze maakte in Australië al sedert 1990 maandenlange zwerftochten, vaak samen met Mark en zijn familie en met haar jarenlange vriendin, Anne Ross, professor Archeologie aan de universiteit van Brisbane. Marieke begeleidde in het verleden studenten in de Outback van Queensland voor Gatton College van de St. Lucia Universiteit van Brisbane. Marieke is geaccrediteerd gids in Australië, afgestudeerd aan de Universiteit van Darwin. Ze is eveneens reisleider van alle Japanreizen die Ying Ying Travel organiseert.

             Klik hier en verneem meer over onze 25-daagse rondreis Lentebloesems Japan - Uitvoering maart/april 2021.

  Zie ook op de website onder 'Aanbod' voor onze andere Japan-programma's. Ze worden regelmatig aangevuld.

  • Mark Raine doet reeds gepersonaliseerde reisbegeleidingen in zijn thuisland Australië sinds 1994, deels via zijn eigen bedrijf, deels voor derden. Hij werkt ook als consultant in de toeristische industrie en als trainer van gidsen in Australië. Hij heeft 4 kinderen. Als gids is hij bijzonder goed in 'geologie voor leken'. Hij groeide op in een veeteeltbedrijf aan de rand van de Outback in Hyden, West-Australië. Daardoor kan hij je ontzettend goed vertellen wat het betekent om in de verlaten vlaktes van dit land je jeugd door te brengen, school te lopen en zoveel meer. Mark is ook de leermeester van onze eigen YYT-gids voor Australië en Japan, Marieke Van Beylen. 

   

  Deze reis wordt voor het grootste deel begeleid door de twee gidsen samen.

  *Enkel ingeval van absolute overmacht in verband met onze gidsen zal er een ander gids optreden.

  Mark spreekt zeer duidelijk Australisch Engels, Marieke is tweetalig Nederlands-Engels. Indien gewenst, wordt alles door Marieke simultaan vertaald.

  Marieke zal in de steden alleen gidsen. Dat zijn namelijk de wettelijk verplichte rustdagen voor Mark die ook bestuurder is en op dat moment wordt de bus ook telkens onderhouden.

  In elke stad stelt Marieke een gevarieerde staalkaart van de meest diverse bezienswaardigheden voor. Aan jou de keuze om hieraan geheel of gedeeltelijk deel te nemen. Je bent daarin volledig vrij.

   

                                                                                          Marieke Van Beylen en Mark Raine

  Deelnemers

  Wij voorzien een groep van minimum 12 en maximum 18 deelnemers. Een behoorlijke fysieke conditie is een voordeel om volop te genieten. Deze rondreis biedt een brede waaier aan activiteiten. Een aantal van de bezienswaardigheden kan enkel mits een wandeling bezocht worden. Bijna altijd is die erg kort en makkelijk. Enkel de excursie in Porongurrup NP vergt een drietal uren stappen.

  De reis is ongeschikt indien je lijdt aan aandoeningen die de motoriek, het cardiovasculair stelsel of andere essentiële levensfuncties ernstig beïnvloeden. Bij twijfel, gelieve hierover contact op te nemen met je huisarts en je gids Marieke.

  Vertrekvergadering

  Enkele weken voor afreis organiseert Ying Ying Travel een vrijblijvende vertrekvergadering. Deze bijeenkomst geeft je de kans om de andere deelnemers al een keer voor afreis te ontmoeten en je kan met al je vragen bij je gids/reisleider Marieke Van Beylen terecht.

  Inentingen

  Geen enkele inenting is verplicht. Tetanus wordt aanbevolen.

  Reisverzekeringen

  Vind jij het ook zo belangrijk om volledig zonder zorgen op reis te vertrekken ? Check daarom de verschillende verzekeringsformules van Allianz Global Assistance die door Ying Ying Travel als erkend tussenpersoon aangeboden worden.

  Een jaarlijkse of tijdelijke formule : kies het contract dat het best aan uw behoeften beantwoordt.

  Ga je verschillende keren per jaar op vakantie ? Reis je naar verre en vaak duurdere bestemmingen ? Reis je eveneens voor het werk ? Of ga je gewoon graag zonder zorgen door het leven ?  Kies dan voor één van onze jaarformules.

  Ben je op zoek naar een volledige bescherming tijdens de hele duur van uw reis ? Met een tijdelijke formule ben je uitstekend beschermd. Zelfs voor het vertrek indien je contract ook een annuleringsverzekering bevat.

  De productfiches van de belangrijkste jaarlijkse en tijdelijke formules kan je hier raadplegen.

  Productfiche jaarformules :

  Productfiche tijdelijke formule :

  Tip: Combineer Assistance Only met een Cancellation Only!

  Voor meer inlichtingen neem je best even contact op met het reiskantoor van Ying Ying Travel.

  Email : info@yingyingtravel.eu

  Betalingsvoorwaarden voor Australië afreis 15/09/22 :

  • 35% voorschot binnen 14 dagen na boeking
  • Saldo 100 dagen voor afreis na ontvangst saldofactuur

  Afwijkende annuleringsbepalingen voor Australië afreis 15/09/22 :

  • Voor annulaties meer dan 100 dagen voor afreis: kost van het voorschot van 35% van de totale reissom
  • Vanaf 100 dagen tot en met 30 dagen voor afreis: kost van 60% van de totale reissom
  • 100% annulatiekost indien annulatie minder dan 30 dagen voor afreis