9 Dagen Trip: Vogelspotting Mongolië

Provincie Khentii : Paradijs voor vogelspotters

Mongolië kent ontzettend veel adembenemend mooie en ongerepte natuurgebieden. Maar in Khentii, één van de drie oostelijke provincies, ligt een indrukwekkend land dat uitermate geschikt is voor vogelspotting. Mongolië is tevens de thuisbasis van méér dan 400 verschillende vogelsoorten. De provincie Khentii, heimat van de legendarische Djenghiz Khan, is makkelijk en snel bereikbaar vanuit de hoofdstad Ulaanbaatar. Populaire plaatsen voor het vogelspotten zijn Delgerkhaan en de Kherlen rivier. De Kherlen ontspringt in het Khentii gebergte in het noordoosten van Mongolië en mondt uit in het Hulun Meer in Binnen-Mongolië, een autonome regio van China. Met vervolgens Gun Galuut en het Terlj National Park maken we de cirkel van onze rondreis ten oosten van Ulaanbaatar helemaal rond.

In deze waterrijke natuurgebieden spotten we voornamelijk steppe- en watervogels. De regio is van erg groot belang voor trekkende watervogels waaronder bedreigde soorten zoals de Siberische witte kraanvogel. Andere te spotten vogels zijn de Sakervalk, de Hooglandbuizerd, de Zwarte ooievaar, de Witnekkraanvogel, de Zwaangans, de Aziatische vijverreiger en de mooie wilde zwaan.

Dag 1: Brussel-Ulaanbaatar

Internationale vlucht Brussel-Ulaanbaatar.

Dag 2: Ulaanbaatar (D)

Aankomst Chinggis Khaan International Airport te Ulaanbaatar. Onthaal door het lokale Mongoolse team en aansluitend transfer naar 4* Hotel. Check-in.

Vrije tijd in hoofdstad Ulaanbaatar. Diner en overnachting.

Dag 3: Ulaanbaatar-Delgerkhaan Mountain (Provincie Khentii)

Na het ontbijt sightseeing in de hoofdstad. Stadstoer naar het Sükhbaatar Plein met het bronzen beeld van Djenghiz Khan en het parlementsgebouw. Bezoek aan het boeddhistische Gandan Klooster dat door de communisten gespaard bleef. Jonge kinderen worden hier tot monnik opgeleid. Aansluitend transfer naar Zaisan Hill voor een panoramisch uitzicht over de stad Ulaanbaatar.

Lunch. We verlaten de hoofdstad en rijden richting Delgerkhaan Berg, hoogste piek (3093m) van het gebergte en zeer mooi gelegen bij het gelijknamige dorp.

Onderwege houden we halte aan het gigantisch grote historische monument van Djenghiz Khan. Vanaf de top genieten we van het mooie en weidse landschap. In dit gebied spotten we vooral steppevogels.

Overnachting in Tourist Ger Camp.

Dag 4: Delgerkhaan Mountain-Bor Undur

Vandaag vroeg uit de veren voor vogelspotting. Aansluitend vervolg van de reis in zuidelijke richting naar het dorp Bor Undur om aldaar opnieuw vogels te observeren. Bij Bor Undur zijn verschillende broedplaatsen van Hooglandbuizerds te vinden.

Overnachting in Tourist Tent Camp.

Dag 5: Bor Undur-Kherlen rivier

Volledige dag birdwatching. Alle tijd om foto’s te maken en Kherlen rivier te observeren. Khunt Lake staat bekend als het meer van de sierlijke zwanen. Prachtige locatie om een hele dag aan vogelspotting te doen.

Overnachting in Tourist Tent Camp.

Dag 6: Kherlen rivier-Gun Galuut

Transfer naar het Natuurreservaat Gun Galuut. Zowel het reservaat als de vallei van de rivier de Tuul bieden heel wat mogelijkheden om zeldzame vogelsoorten te spotten.

Zo zien we de ernstig bedreigde Siberische Witte kraanvogel. Tijdens de zomermaanden zijn er enkele van deze soort terug te vinden bij het Ayaga Meer en aan de rivier Galuutai. Ook de Witnekkraanvogel is zeer zeldzaam in de wereld. Als gevolg van het aanhoudend verlies van leefgebied en overbejaging, wordt de Witnekkraanvogel als kwetsbaar geëvalueerd op de IUCN Rode Lijst van bedreigde soorten. Deze soort is te spotten in het Moerasland van Ayagiin Burd. Elk jaar broeden eveneens enkele koppels in het moerasland van Tsengiin Burd.

Overnachting in Tourist Ger Camp.

Dag 7: Gun Galuut-Terelj Nationaal Park

Vervolg van de reis naar Terelj Nationaal Park. Terelj is zeer populair bij de inwoners van Ulaanbaatar. Het vraagt slecht 1 uur rijden vanuit de hoofdstad. Het park geeft de mensen de kans om even te ontsnappen aan het drukke leven van de stad. Terelj ligt voor een deel binnen het Khentii gebergte en ook de rivier de Tuul stroomt er doorheen. In dit gebied leven vele nomaden. Zij zijn wereldwijd gekend om de gastvrijheid die ze bieden aan voorbijtrekkende reizigers. Allerlei activiteiten zijn mogelijk in Terelj : wandelen, paardrijden, bergbeklimmen en rafting. Tijdens het vogelspotten concentreren we ons vandaag op de roofvogels die leven in de bossteppe van Mongolië. Daarnaast gaan we één uur paardrijden en nemen we een kijkje in de kleine meditatietempel Aryapala.

Overnachting in Tourist Ger Camp.

Dag 8: Terelj Nationaal Park-Ulaanbaatar

We keren terug naar de hoofdstad Ulaanbaatar. Sightseeing tour met bezoek aan het Winterpaleis van de Bogd Khan. Indien mogelijk wordt het Natuurhistorisch Museum met de dinosaurusskeletten bezocht. 

In de namiddag is er vrije tijd voor shopping en ontspanning. In Ulaanbaatar kan je op elke hoek van de straat wel een souvenirwinkeltje vinden. Zo is bijvoorbeeld de kasjmier uit Mongolië zeer populair.

We genieten tijdens het afscheidsdiner van een traditioneel Mongools folklore optreden. Laatste overnachting in ons 4* hotel.

Dag 9: Ulaanbaatar-Brussels

Na het ontbijt check-out en transfer naar de luchthaven van Ulaanbaatar. Terugvlucht naar Brussel. Einde van de 9-daagse reis vogelspotting in Mongolië.

  Faciliteiten

  In Ulaanbaatar verblijven we in een 4* hotel (2n) : Ramada City Center of Bayangol Hotel of Chinggis Khaan Hotel.

  Hotels kunnen uitzonderlijk vervangen worden, waarbij wij streven naar dezelfde categorie. Ze bieden alle wenselijk comfort. De maaltijden zijn van goede kwaliteit.

  Faciliteiten: health club, sauna en stoombad, fitnessruimte.

  Alle kamers zijn uitgerust met: multi channel satelliet-tv, gratis high speed internet toegang, minibar en internationale directe telefoonlijn.

  Tourist Ger Camp

  Deze rondreis voorziet 3 overnachtingen in een Tourist Ger Camp. Dit is de ideale vorm van accommodatie. De Ger Campen zijn steeds in de buurt van de belangrijke sites of bezienswaardigheden gelegen. Verblijven in een Ger is de beste manier om de nomadische levensstijl te ervaren. Het is een ronde vilten tent waarin maximaal 4 personen logeren.

  De meeste Ger Campen hebben aparte badkamers voor mannen en vrouwen. Tijdens deze reis worden Mongoolse en Europese gerechten geserveerd. Het personeel van de Ger Campen doet al het nodige om de bezoekers het optimaal mogelijke comfort te bieden. Tijdens deze rondreis streven wij naar een correcte balans tussen comfort en authenticiteit. Logeren in een Ger of Yurt past perfect in dit kader.

  Tourist Tent Camp

  Deze rondreis voorziet 2 overnachtingen in een Tourist Tent Camp. Mat en slaapzak is steeds voorzien.

  Prijs per persoon in vol pension

  Met verblijf in twin kamer In 4* HOTEL TE Ulaanbaatar (2N.)
  Met verblijf in tourist ger camp (3N.)
  Met verblijf in tourist tent camp (2N.)

  • 2-4 personen: vanaf € 1740,- per persoon
  • 5-7 personen: vanaf € 1420,- per persoon

  Toeslag single: € 96,-

   

  Inclusief

  • 2 overnachtingen in 4* hotel te Ulaanbaatar
  • 3 overnachtingen in Tourist Ger Camp (countryside)
  • 2 overnachtingen in Tourist Tent Camp
  • Alle kosten van het transport gedurende volledige reis
  • Professionele gids vogelspotting
  • Vol pension gedurende de volledige reis (excl. dranken)
  • Toegang tot alle Nationale Parken
  • Ulaanbaatar citytours en sightseeing
  • Alle vermelde bezoeken en excursies zoals vermeld in het programma
  • Paardrijden (1 uur) in Terelj Nationaal Park
  • 1 liter mineraal water per persoon per dag
  • Tent, mat en slaapzak voor 2 nachten in Tourist Tent Camp
  • Alle taksen tijdens de tour
  • Mongools folklore optreden (dag 8)
   

  Exclusief

  • Internationale vluchten Brussel-Ulaanbaatar heen en terug
  • Persoonlijke uitgaven
  • Overige maaltijden
  • Transfer Zaventem luchthaven heen en terug
  • Annulatieverzekering ‘A la carte’ (zonder vrijstelling) = 5,5% van de totale reissom. Annulatie- en bijstandsverzekering ‘Top Selection’ = 6,5% van de totale reissom. ‘Top Selection’ met exclusieve garanties = 8% van de totale reissom. Polisvoorwaarden ‘Allianz Global Assistance’ beschikbaar in ons kantoor en te raadplegen op de website van Ying Ying Travel
  • Alle dranken met uitzondering van 1 liter mineraal water per persoon per dag
  • Fooien voor gids en chauffeur
  • Optisch materiaal voor vogelspotting
  • Alle andere kosten die hierboven niet vermeld staan
   

  Reisformaliteiten

  Internationale reispas geldig tot 6 maanden na retour. Visum voor Mongolië is verplicht. Visum kan door YYT afgehandeld worden. Informeer hiernaar op ons kantoor. Visumkosten vallen nooit onder een annulatiedekking.

  Bij reservatie officiële namen zoals vermeld op het paspoort en geboortedatum doorgeven!

  Het programma kan gewijzigd worden door onverwachte omstandigheden.

   

  Extra informatie

  Munt

  de Tögrög (T), 1 euro = +/- T 2350.

  Vreemde munten

  USD (voor uitwisselen van plaatselijke munt). Het is aan te raden cash biljetten USD mee te nemen en bij aankomst in Ulaanbaatar direct om te wisselen naar Tögrög.

  In Ulaanbaatar kan aan de pinautomaten enkel VISA als kredietkaart gebruikt worden.

  Kleding

  De temperaturen kunnen dagelijks sterk schommelen. Overdag kan het best heet worden en s’ nachts kan het erg afkoelen.

  Vaccinaties

  Hepatitis A wordt standaard geadviseerd. Vaccinaties voor Mongolië zijn in grote mate persoonsgebonden.

  Informeer daarom bij uw huisarts.

  Bij reservatie officiële namen zoals vermeld op het paspoort en geboortedatum doorgeven!

  Het programma kan gewijzigd worden door onverwachte omstandigheden.

   

  Reisverzekeringen

  Vind jij het ook zo belangrijk om volledig zonder zorgen op reis te vertrekken ? Check daarom de verschillende verzekeringsformules van Allianz Global Assistance die door Ying Ying Travel als erkend tussenpersoon aangeboden worden.

  Een jaarlijkse of tijdelijke formule : kies het contract dat het best aan je behoeften beantwoordt.

  Ga je verschillende keren per jaar op vakantie ? Reis je naar verre en vaak duurdere bestemmingen ? Reis je eveneens voor het werk ? Of ga je gewoon graag zonder zorgen door het leven ?  Kies dan voor één van onze jaarformules.

  Ben je op zoek naar een volledige bescherming tijdens de hele duur van je reis ? Met een tijdelijke formule ben je uitstekend beschermd, zelfs voor het vertrek indien je contract ook een annuleringsverzekering bevat.

  De productfiches van de belangrijkste Jaarlijkse en tijdelijke formules kan je hier raadplegen:

  Productfiche jaarformules :

  Productfiche tijdelijke formule :

  Tip: Combineer Assistance Only met een Cancellation Only!

  Voor meer inlichtingen neem je best even contact op met het reiskantoor van Ying Ying Travel.

  Email : info@yingyingtravel.eu