Week Without Walls Tour 1 : Shanghai – Xian – Beijing

Tijdens deze educatieve rondreis China worden scholieren geconfronteerd met het dagdagelijkse leven van drie boeiende, maar erg van elkaar verschillende Chinese steden: Shanghai, Xian en Beijing. Het uitgesproken contrast tussen de drie zorgt er voor dat jongeren het enorme land snel op de juiste manier aanvoelen. De waardering voor een totaal nieuwe cultuur groeit dag na dag. De oude hoofdstad Xian, het politieke en communistische hart Beijing en de meest dynamische metropool Shanghai bieden daartoe alle kansen. Nieuwe vriendschappen ontstaan snel dankzij allerlei interactieve activiteiten met Chinese leeftijdsgenoten. Dit interactieve aspect draagt er in belangrijke mate toe bij dat een reis voor jonge mensen in een land als China uitgroeit tot een ervaring waar zij voor de rest van hun leven de vruchten van plukken.

De specifieke tour met Shanghai, Xian en Beijing geeft jonge mensen een diepgaande onderdompeling in zowel het heden als verleden van het fascinerende land China. Wat ons betreft een topcombinatie!

Dag 1: Brussel-Beijing

In de voormiddag samenkomst in Zaventem. Korte briefing en aansluitend check-in voor rechtstreekse vlucht met Hainan Airlines naar Beijing. Vanuit Beijing nemen we de volgende vlucht naar Shanghai.

Dag 2: Shanghai (L)

Aankomst Shanghai Hongqiao Airport.

Onthaal door het lokale team en lunch in het stadscentrum.

Sightseeing tour Shanghai met aansluitend wandelingen over de Bund en Nanjing Road. We parkeren aan het Aster House Hotel waar ooit Charlie Chaplin en Einstein logeerden. Via de mooie Waibaidu-brug gaat het naar de prachtige promenade langs de Huangpu-rivier. De Huangpu is een zijtak van de benedenloop van de Yangtze of Lange Rivier. Iedereen fotografeert de indrukwekkende Pudong Skyline aan de overkant van het water. Het contrast van de wolkenkrabbers van Pudong met de koloniale gebouwen aan de westkant is uniek. We vervolgen onze wandeling naar Nanjing Road, de beroemde met neon verlichte winkelboulevard van Shanghai. Onze eerste kennismaking met Shanghai eindigt in het trendy wijkje Xintiandi. In deze voormalige Franse Concessie zijn de typische historische gebouwen van Shanghai bewaard gebleven: de Shikumens.

Vrije tijd in deze hippe omgeving met leuke boetiekjes, shops en cafeetjes. 

Nadien transfer, check-in en overnachting in het 3* Express by Holiday Inn Hotel Shanghai

Dag 3: Shanghai (B,L)

Ontbijt in het hotel.

Nadien transfer naar de oostkant van de rivier of het district Pudong. Op enkele jaren tijd is dit gebied van een moerassige buitenwijk uitgegroeid tot een zakendistrict van internationaal allure. Na de Jin Mao Tower en het Shanghai World Financial Center is er nu ook de Shanghai Tower. Met zijn 632 meter hoogte duikt deze splinternieuwe skyscraper de wolken in en laat het andere tweetal in hoogte ver achter zich. Wij bezoeken de Oriental Pearl Tower en gaan tot een hoogte van 263 meter. Maar wie durft op deze hoogte de glazen vloer te betreden ? In de kelder van de Pareltoren is het Shanghai Historisch Museum gelegen en we laten dit niet zomaar aan ons voorbijgaan. Het museum is verrassend! Het geeft een leuke kijk op de ontwikkeling van Shanghai in de afgelopen eeuw. Het bestaat uit straatjes met allerlei wassen beelden, filmpjes en decors. Het geheel doet denken aan Madame Tussaud's, maar staat uiteraard volledig in het teken van de geschiedenis van Shanghai. Boeiender kan je een geschiedenisles niet brengen. Leuk toch!

Retour naar de westkant van de rivier of het gebied genaamd Puxi. Lunch in een lokaal Chinees restaurant, vlakbij Old China Town. Bezoek aan de Yu-tuin. Deze Chinese tuin is niet enkel een prachtig voorbeeld van klassieke Zuid-Chinese tuinarchitectuur, het is eveneens één van de belangrijkste historische en culturele sites onder staatsprotectie. De geschiedenis van de Yu-tuin gaat meer dan 400 jaar terug in de tijd. Aansluitend voorzien we vrije tijd om te kuieren langs de vele kraampjes en shops van de Oude Chinese Stad. Op deze plek komen vele jonge Chinese mensen van heerlijke dim sums proeven. Het Theehuis Huxinting, bereikbaar via de negenhoekige zigzagbrug, is een blikvanger die mooi gelegen is in het midden van de Lotusvijver. De koi-vissen in de vijver zijn ontelbaar, net zoals de vele bezoekers.

Avondprogramma: Je beleeft vanavond één van de beste acrobatieshows ter wereld! De prestaties van deze acrobaten vergeet je nooit meer.

Wat een overgetelijke en goedgevulde dag Shanghai!

Dag 4: Shanghai-Xian (B,L)

Ontbijt.

Binnenin het grootse Shanghai Museum draait alles om oude Chinese kunst. De vele artefacten die er tentoongesteld zijn demonstreren oude wijsheid en filosofie. Het Shanghai Museum is onderverdeeld in elf galerijen en drie hallen. De elf galerijen omvatten het grootste deel van de belangrijkste categorieën van Chinese kunst: antiek brons, oude keramiek, Chinese schilderijen, kalligrafie, oude beeldhouwkunst, antieke jade, oude Chinese munten, Ming- en Qingmeubelen, oude zegels en allerlei voorwerken afkomstig van de vele minderheidsgroepen van China.

Tijd voor de lunch in een lokaal Chinees restaurant.

In de namiddag brengen we bezoek aan een locale, Chinese school.

Deze namiddag maak je als Westerse scholengroep kennis met Chinese docenten en Chinese studenten van dezelfde leeftijdscategorie. De groep wordt uitgenodigd om mee de les te volgen en uiteraard ligt de nadruk op interactie tussen de twee culturen.

Hoofddoel is om elkaar op korte tijd beter te leren kennen en net daarom worden allerlei leuke activiteiten georganiseerd. Welke activiteiten gepland worden, hangt af van groep tot groep. Sporten als basketbal of tafeltennis zijn erg populair. Maar vooral muziek is een dankbaar thema!

Samen muziek maken kan op de Chinese school, maar zelfs een gezamenlijke muziekshow op de Chinese Muur behoort tot de mogelijkheden ! Dit regelen we dan uiteraard vanuit Beijing. Een andere toffe locatie voor een muzikaal optreden is bijvoorbeeld een marktpleintje van één van de waterstadjes rond Shanghai. Luzhi is zo’n parel van een waterstad!

Studenten kunnen hun eigen muziekinstrumenten van thuis meebrengen en gezamenlijk met de Chinese scholieren een stuk inoefenen dat dan nadien voor publiek gebracht wordt! Met de school in Shanghai zijn er zeer goede persoonlijke contacten en er kan vooraf door ons contact opgenomen worden om de wensen van de westerse school te bespreken.

Praktisch: Het bezoek is steeds afhankelijk van de beschikbaarheid van de studenten en het tijdstip kan altijd gewijzigd worden op verzoek van een plaatselijke school of een lokaal onderwijsadministratiekantoor.

We nemen afscheid van onze nieuwe Chinese vrienden en maken de transfer naar het treinstation van Shanghai. We nemen de softsleeper trein voor een nachtelijke rit naar Xian.

Softsleeper is de beste en meest comfortabele klasse tijdens een nachtelijke treinreis. Er zijn couchettes voor telkens 4 personen en we proberen steeds één wagon te regelen voor de volledige groep.

Chinese lunch is voorzien in een plaatselijke Chinees restaurant.

Dag 5: Xian (B,L)

Aankomst in het treinstation van Xian, ontvangst door het nieuwe lokale team en transfer naar het 3* plus Purple Mountain Hotel. Ontbijt in het hotel.

Daarna verken je Xian, de belangrijke oude Chinese hoofdstad. 

Begin met de Grote Pagode van de Wilde Gans die centraal in de boeddhistische Da Ci'en Tempel gelegen is en misschien wel de meest beroemde van China. In 645 bracht de monnik Xuanzang na een lange reis door India vele boeddhistische geschriften mee naar Chang’an, het latere Xian. De pagode werd gebouwd om deze kostbare teksten onder te brengen. Xuanzang verbleef hier vele jaren om de teksten te vertalen van het sanskriet naar het Chinees.

Xian ademt gewoon geschiedenis, daarom bezoeken we eveneens het sfeervol en overzichtelijk ingerichte Shaanxi Historisch Museum (let op: gesloten op maandag). Vooral de vele relikwieën van vroegere Chinese dynastieën zijn voor westerlingen uniek om een keer te zien.  Een minder gekende topper in Xian is de oude stadsmuur. Deze is gebouwd tijdens de Ming-dynastie ter bescherming van de stad en de muur is nog voor een groot gedeelte intact. De oorspronkelijke fundering van de stadsmuur is gebaseerd op de ruïnes van de keizerlijke stadsmuur van Chang'an, de hoofdstad van de Tang-dynastie.

Wij wandelen via het cultuurstraatje naar de zuidpoort van de muur. In dit straatje met huizen gerestaureerd in de stijl van de oude architectuur van de Ming- en Qingdynastieën, ruik je de geur van Chinese inkt. Aan beide zijden van de weg zijn er tal van winkeltjes met handgemaakte souvenirs, curiosa, geschriften, schilderijen en kalligrafieën. We zien hier kalligrafen aan het werk. Daarna gaan we op de 12 meter hoge stadsmuur van Xian. U kan een wandeling maken of de hele muur rond fietsen gedurende 1 uur. We hebben een mooi uitzicht over de stad en genieten van de rust tijdens de bijna 14 kilometer lange fietstocht.

Lunch is voorzien in een locaal Chinees restaurant.

Optioneel: de Tang-dynastie muziek- en dansshow voorafgegaan door een dumplingbanket.

Dag 6: Xian-Beijing (B,L)

Ontbijt in het hotel.

Tijdens de busrit naar het wereldberoemde Terracotta Leger maken we nader kennis met Xian, hoofdstad van de provincie Shaanxi. Van alle hoofdsteden die China doorheen haar jarenlange geschiedenis heeft gekend, is Xian misschien wel de stad met de rijkste historie. De legendarische Zijderoute kende hier haar oostelijk start- en eindpunt. Xian is hét hoogtepunt van de reis voor wie gefascineerd is door geschiedenis en cultuur. Hier ligt het hart van de Chinese beschaving. Vandaag staat er een nieuwe topper op ons programma: het Terracotta Leger van Qin, de eerste keizer van China. Massa’s toeristen van over de hele wereld bewonderen de soldaten die door vele archeologen als het achtste wereldwonder worden aanzien. Lunch op de site.

Er zijn 3 pits te bezoeken en we voorzien hiervoor ook een gedeelte van de namiddag. Daarna gaat het opnieuw richting downtown en het moslimkwartier van Xian, vlakbij de Drumtoren. We bezoeken de Grote Moskee en aansluitend vrije tijd, want vanavond nemen we de nachttrein voor het traject van Xian naar Beijing.

In de moslimwijk hebben we de gelegenheid om nog iets te eten. We hebben eveneens de kans om enkele inkopen te doen voor op de trein. Transfer naar het treinstation van Xian. We reizen naar Beijing in de beste klasse: softsleepers!

Dag 7: Beijing (B,L)

In de vroege ochtend aankomst in Beijing en ook hier worden we opgewacht door een nieuw lokaal team. Transfer naar het 3* Beijing Dong Fang Hotel. Ontbijt.

Na het ontbijt starten we onze kennismaking met de Chinese hoofdstad Beijing met een bezoek aan het Plein van de Hemelse Vrede.

Het Tiananmenplein is het politieke hart van Beijing en het grootste openbare plein ter wereld. Hier komen monumenten van het Chinese keizerrijk samen met monumenten van het communistische tijdperk. Bij het uitbreken van de Culturele Revolutie, midden jaren zestig, waren hier de hysterische bijéénkomsten van de Rode Gardisten. In groten getale zwaaiden zij hier met het Rode Boekje naar Mao Zedong.

We wandelen onder de Tiananmenpoort naar het grootste paleizencomplex ter wereld, de Verboden Stad! Sterattracties zijn de Marmeren Rijbaan, de vijf bruggen over het Gouden Water en de Zaal van de Opperste Harmonie. Dit was de grootste zaal in het paleis en werd onder meer gebruikt voor de kroning van de keizer. We zien er de prachtig versierde troon. In de Verboden Stad leefden 24 keizers van zowel de Ming als de Qingdynastie. Uiteraard vormt dit bezoek één van de hoogtepunten van uw rondreis.

Na de lunch maken we kennis met het dagelijkse leven van de gewone Chinese mensen. We beginnen de namiddag met een tocht door de typische, traditionele steegjes waar Beijing zo gekend om is. Vanop de rickshaw beleef je een hectische tour door de Hutongs. Deze rit levert altijd een aantal grappige verkeerssituaties op. De tocht eindigt aan de 15de eeuwse Drumtoren. Daarna bezoeken we in deze traditionele Hutongwijk een locale, Chinese familie. Je kan een praatje slaan met de bewoners en hen zelf vragen welke veranderingen de 21ste eeuw binnen China teweeggebracht heeft. Daarna hebben we opnieuw contact met Chinese leeftijdsgenoten, dit keer scholieren uit Beijing. De georganiseerde activiteiten zijn speficiek gelinkt aan de Chinese cultuur. Zo maak je samen met de Chinese vrienden een masker voor de Beijing Opera of leer je hoe je zelf een vlieger of kite in elkaar knutselt. Nadien kan je samen testen hoe de vlieger het doet in de lucht en of deze dus al dan niet goed gemaakt is. Waarschijnlijk wist je al wel dat vele Chinezen, jong en oud, gek zijn op vliegeren. Het is de bedoeling om van elkaar te leren en te ervaren wat de ander leuk vindt.

Lunch in Chinees locaal restaurant.

Optioneel: Kungfu Show in het Rode Theater: “The Legend of Shaolin Kungfu”

Dag 8: Beijing (B,L)

Ontbijt in het hotel.

Op deze dag heeft iedereen gewacht! Tijd voor de uitstap naar de Grote Chinese Muur, voor velen een uniek moment in het leven. Tijdens deze reis bezoeken we de Chinese Muur bij Badaling. De grote Muur van China is één van de meest ontzagwekkende bezienswaardigheden ter wereld en staat in China ook wel bekend als de Grote Muur van 10.000 kilometer. Een topper!

Aansluitend bezoeken we een lokale school. Het principe is hetzelfde als dat van in Shanghai. Leerkrachten leren hun Chinese collega’s kennen, als student maak je kennis met Chinese leeftijdsgenoten. Je volgt de altijd interactieve les en aansluitend zijn er nieuwe activiteiten gepland zoals sport, muziek of andere zaken die tof zijn in groep. Het tijdstip en de keuze van de school kan steeds gewijzigd worden door toedoen van de lokale administratie. Zo gaat dat nu éénmaal in China. Daarna nemen we afscheid van onze Chinese vrienden.

De dag zit er nog niet helemaal op. Tijdens de rit naar het hotel is er een fotostop voorzien aan de Olympische site met het Vogelneststadion en de Watercube. Het Bird’s Nest is de plek waar onze Tia Hellebaut in 2008 naar gouden hoogtes sprong. Dit unieke stadion is vooral ook een prachtig kunstwerk dat door de Zwitserse architecten Herzog & de Meuron ontworpen werd. Dit alles bijgestaan en naar een idee van de beroemde Chinese kunstenaar Ai Wei Wei. Een mooiere afsluiter voor deze fantastische dag kan je je niet voorstellen. 

Lunch in een locaal Chinees restaurant.

Dag 9: Beijing (B)

Ontbijt in het hotel.

Daarna transfer naar het noordwesten van Beijing want daar ligt het Zomerpaleis. Hier konden de keizers even bekomen van hun leven achter de muren van de Verboden Stad. De Lange Gang met meer dan 800 prachtige taferelen, de Langlevenheuvel en de in 2013 gerestaureerde Marmeren Boot zijn topattracties. Het Zomerpaleis was het favoriete stekje van keizerin-regentes Cixi en de Marmeren Boot was haar idee. Het Zomerpaleis is één van China’s grootste en best bewaarde keizerlijke tuinen. Het is een meesterwerk waarbij natuurlijke elementen als bergen en water met kunstmatige zaken harmonieus samengaan.

Als afsluiter maken we een tocht met de Drakenboot over het Kunmingmeer en genieten van het zicht op de heuvel aan de noordkant en de Zeventienbogenbrug aan de zuidkant. Vanop het water apprecieer je de schoonheid van het Zomerpaleis het meest!

Daarna rijden we door naar een toffe plek in het centrum van Beijing: de Nan Luo Gu Xiang. Die naam zegt je misschien niets maar dit is een hip wandelstraatje met vele bijzondere winkeltjes en heel wat eetgelegenheden. Hier kan je een keer een hamburger met frietjes eten.

Daarna gaat het naar de wereldberoemde Zijdemarkt van Beijing. Laat de naam u niet misleiden want op deze plek kan je werkelijk allerlei spullen verkrijgen: kleding, speelgoed, electronica, zijde, souvenirs, schilderijtjes,… Weet wel één ding: alles is fake! Maak er daarom een sport van om goed af te dingen. Absoluut een leuke ervaring en misschien zoek je de laatste dag nog naar een goedkoop souvenir? Als afsluiter brengen we nog een bezoek aan de Wangfujing of aan het Qianmen Shopping gebied ten zuiden van het Plein van de Hemelse Vrede.

Aansluitend transfer naar de internationale luchthaven voor de rechtstreekse vlucht van Beijing naar Brussel met Hainan Airlines.

Dag 10: Beijing-Brussel

Aankomst in Brussel rond 06u00 ‘s morgens en einde van de reis China, een onvergetelijke en ontzettend leerrijke ervaring.

  Faciliteiten

  Verblijf in comfortabele en goed gelegen 3* hotels.

  De voorgestelde hotels hebben ervaring met zowel westerse als Chinese studentengroepen. 

   

  Inclusief

  • 2 nachtelijke treintrajecten in softsleeper : Shanghai-Xian en Xian-Beijing
  • Alle overnachtingen in de vermelde 3* hotels (of gelijkwaardig) in twin kamer en met verblijf op basis van kamer en ontbijt
  • Alle overige maaltijden opgesomd in het reisschema
  • 1 softdrink per lunch 
  • Alle transfers tussen luchthaven, hotel en treinstation
  • Alle entreegelden van de in het programma opgenomen bezienswaardigheden, tenzij aangegeven als facultatief
  • Privé autocar met airco
  • Locale, Engelstalige gids
   

  Exclusief

  • Vluchten heenreis (Brussel tot Shanghai (via Beijing)) en retour (Beijing tot Brussel) met Hainan Airlines
  • Belgische begeleider Ying Ying Travel (vrijblijvend)
  • Visumkosten
  • Persoonlijke uitgaven
  • Overige maaltijden
  • Tips voor gidsen en chauffeurs
  • Reisverzekering (vrijblijvend)
   

  Reisformaliteiten

  Reisformaliteiten

  Een geldig internationaal paspoort (geldig tot 6 maanden na retour) en een visum is verplicht voor China.

  De visumaanvraag wordt door Ying Ying Travel geregeld. Prijs € 170,- per persoon (prijs onder voorbehoud van wijziging). Visumkosten vallen nooit onder de annulatiedekking.

   

   

  Extra informatie

  Annulatie- en/of reisbijstandsverzekering

  Ying Ying Travel raadt elke deelnemer aan om voor een reis naar China een goede reisverzekering af te sluiten. Dit kan via de verzekering van Allianz Global Assistance die door Ying Ying Travel aangeboden wordt :

  Annulatieverzekering à la Carte (zonder vrijstelling) : 5,5% van de totale reissom

  Annulatie- en bijstandsverzekering 'Top Selection' : 6,5% van de totale reissom

  De polisvoorwaarden van Allianz Global Assistance zijn beschikbaar in ons kantoor en terug te vinden op deze website onder verzekering.

  Munt 

  de YUAN

  Vreemde Munten 

  Euro (voor uitwisselen van plaatselijke munt) en alle belangrijke creditcards.

  Programma 

  Het programma kan gewijzigd worden door onverwachtse omstandigheden.