Vragen over een reis?  +32 14 73 71 84   +32 497 63 42 20  info@yingyingtravel.eu

Nullarbor Border Roadhouses

Home » Meer weten? » Accommodaties in de kijker » Australie Nieuw Zeeland » Nullarbor Border Roadhouses
Australië - Nieuw-Zeeland

 

Je rijdt door de Nullarborwoestijn, prachtig in haar desolaat karakter. Maar je denkt toch wellicht: hoe kom ik hier vanavond aan een bed? Zal dat een beetje een heerlijk bed zijn en zal er een douche zijn waar warm water uit komt? Zeker! Australië is daar helemaal op ingericht. Je vindt het in de “Roadhouses”. Dat zijn de brandstofstations, sommige dus met accommodatie, langs de route.

Midden in het Nullarbor-traject, op de grens van Western Australia en South Australia, zijn twee, ja slechts twee kleinschalige accommodaties. Er is eentje aan elke kant van de grens. Eucla ligt in de staat West-Australië (WA). Amper 12 kilometer verder ligt de grens met Zuid-Australië (SA) en daar is meteen Border Village. Nu is daar ook de grens van twee tijdzones. Het tijdverschil is zelfs anderhalf uur. Maar nu komt het verhaal! Zo twee verschillende tijdzones voor twee accommodaties zo vlak bij elkaar? Dat is niet bijzonder handig. Die Roadhouses zijn namelijk ook echte levenslijnen voor de geïsoleerde mijnen en (voornamelijk Aboriginal) woongemeenschappen in de streek.

Maar Australiërs zouden geen Australiërs zijn als ze er weer niet iets op vinden. Dat is hier ook zo. Het centrale deel van de Nullarborwoestijn heeft gewoon een eigen onofficiële tijdzone in het leven geroepen. Dus in elk van de Roadhouses vind je drie klokken boven de receptie! De eerste is voor WA, de derde is voor SA. Die beide tijdzones verschillen 1 u. 30 min. van elkaar. Maar wat is dan de tweede? Wel dat is de onofficiële Centrale Westelijke Tijdzone (CWT). Die staat 45 minuten voor op de officiële tijdzone van WA en 45 minuten achter op die van SA. De CWT-zone geldt onofficieel over een afstand van 340 km, vanaf het kleine Roadhouse van Cocklebiddy tot Border Village inbegrepen. Daartussen liggen de Roadhouses van Madura en Eucla.

Ying Ying Travel maakt meestal gebruik van de Roadhouse-verblijfplaatsen in Eucla of Border Village. Eucla ligt mooi op een richel in het landschap met mooi uitzicht over de nabije duinen. Border Village ligt meteen achter de grens WA/SA. Daar kun je echt de grote lelijke kangoeroe niet missen die voor de deur staat, met een potje typisch Australische broodsmeersel Vegemite erbij.

Wat verwacht je zo midden in de woestijn? Een lekker bed en warme douche: check! Wat nog meer? Een heerlijke “Ozzie”-maaltijd: check!  Verder ? Sfeer natuurlijk! Die heb je in de pub van elke van de Roadhouses. Wat doe je zo ’s avonds in zo een Roadhouse? Juist! Verbroederen/verzusteren met de vrachtwagenbestuurders: ruige types met een hart van koekenbrood en een schilderachtige woordenschat!

Dan… gaat de zon onder en de nacht valt over de Nullarbor.