Dutch Chinese (Simplified) English French German Spanish

+32 14 73 71 84   +32 497 63 42 20  info@yingyingtravel.eu

Groeten op zijn Japans...

Home » Reisblog » Groeten op zijn Japans...
Japan

 

Als Japanners elkaar begroeten, lijkt het voor de buitenlander als een eindeloos en willekeurig buigen. Niets is natuurlijk minder waar. Er zit een hele etiquette achter.

Grofweg kun je zeggen dat, afhankelijk van de onderlinge positie en leeftijd het buigen 15, 30 of 45 graden is. Maar er zijn ook nog andere dingen om mee rekening te houden. Het aantal graden moet soms uit noodzaak aangepast worden volgens de lichaamslengte en dus de hoogte van het hoofd van de beide partijen. De minste in positie zal de laatste buiging maken. Bij sommige omstandigheden, zoals een geisha tegenover haar gasten, is extreme onderdanigheid uitgedrukt door geheel tot op de grond buigen.

Als je op een tatami staat, wordt vaak geknield en dan gegroet.

Mannen houden meestal hun handen langs hun zijden. Vrouwen kruisen hun handen laag voor hun dijen, met de linkerhand boven op de rechterhand. Zo kunnen ze niet onverwacht een zwaard trekken bv.

Japanners verwachten niet van vreemdelingen dat ze de regels van het buigen beheersen. Je hoofd knikken, is dan voldoende. Het is wel belangrijk geen hand af te dwingen. Sommige Japanners zullen wel een hand geven maar ze vinden het dikwijls onwennig en vooral onhygiënisch. De tendens om meer de hand te schudden in de laatste jaren, is door Covid-19 omgedraaid.

In Yoga worden allerlei kwaliteiten toegekend aan het groeten. Bepaalde energie gaat over tussen de hoofden, een andere energie tussen de rompen en benen.

En dieren groeten? Het groeten wordt in onze ogen tot het absurde doorgevoerd, zoals bij de vrij rondlopende herten, de boodschappers van de Goden van het Kasuga Taisha-schrijn in Nara. Of wil je gewoon een dolfijn danken voor zijn kunstjes?

In restaurants of winkels word je, al dan niet met buiging, steevast begroet met “Irrashaimase”. Dat is een verbuiging van het werkwoord “Irrasharu” en dat betekent zoiets als: aankomen/zijn/weggaan. Als klant lach of knik je gewoon. Je antwoordt niet.

Als je in een restaurant weggaat en je wil zegen dat je goed gegeten hebt, dan zeg je” Gochisosama deshita”. De “i” in deshita wordt niet uitgesproken. Er wordt dan geantwoord: “Mata okoshi kudasai”, kom a.u.b. terug.

Hoe bereid je je voor als Ying YIng Traveler? Gewoon je glimlach meenemen. Die doet het overal!

Onze begeleide reizen naar Japan

Lentebloesems met schatten op hoofdeiland en groot festival

31 mrt 2024
25 dagen

Ideale kennismaking met Japan in een schitterend herfstkleurtje

6 nov 2024
25 dagen

Ideale kennismaking met Japan in lentetooi

13 mrt 2025
17 dagen

Lentebloesems met schatten op hoofdeiland en groot festival

31 mrt 2025
25 dagen
Japan Herfst en rijke cultuur

Ideale kennismaking met Japan in een schitterend herfstkleurtje

5 nov 2025
25 dagen