Dutch Chinese (Simplified) English French German Spanish

+32 14 73 71 84   +32 497 63 42 20  info@yingyingtravel.eu

Oeganda: de parel van Afrika

Home » Reisblog » Oeganda: de parel van Afrika

3de Editie Ying Ying Travel Weekend: zat. 6 en zon. 7 januari 2024

Noteer met STIP in je agenda! Zat. 6 en zon. 7 januari 2024: 3de Editie van Ying Ying Travel Weekend met tal van verrassingen en op zaterdagavond SweeT. Landen in de kijker: Thailand & Madagaskar. Meer info binnenkort.

Oeganda

In september nam Leona Dams deel aan onze 14-daagse groepsreis Oeganda Made in Belgium. Met een klein groepje medereizigers trok ze onder andere naar de Murchison Falls, spotte ze heel wat wilds tijdens jeepsafari's en leerde ze bij over de problematiek van stunting. “Het was een zeer geslaagde reis die ik nooit zal vergeten”, vertelt ze.

Leona trok enkele jaren geleden al met Ying Ying Travel naar China, maar corona zou een stokje voor andere reizen steken. “Tot 2018 was het voor mij onmogelijk om te reizen omdat ik de zorg voor mijn moeder op me nam. Toen dit na haar overlijden plots wegviel, besloot ik toch te gaan reizen en omdat Mario een kennis van me was, boekte ik met Ying Ying Travel een reis naar China. Het was door corona onmogelijk om daarna een andere reis te maken, maar toen de reis naar Oeganda dit jaar openging, heb ik me direct ingeschreven!”

Tijdens haar reis naar Oeganda nam Leona deel aan verschillende jeepsafari's – iets wat haar altijd zal bijblijven. “Die sierlijke giraffen, luipaarden die in bomen hangen en kolossen van olifanten, dàt is formidabel! Het was ook indrukwekkend om te zien hoe onze jeep bestuurder de dieren steeds zag zitten. Zelf had je die vogel of aap echt niet gezien en er werd met hand en tand uitgelegd naar waar je moest kijken. Onze bestuurder kon de dieren echter al rijdend spotten – wat een talent!” Buiten giraffen, olifanten, luipaarden, apen en vogels zag Leona onder andere ook leeuwen, neushoorns, buffels en krokodillen. De chimpansee- en gorillatrekking moest Leona, tot haar grote spijt, wegens gezondheidsproblemen, wel overslaan.

Over de accommodatie en het eten is Leona ook enthousiast. “We logeerden niet in hotels, maar in stevige, gezellige tenten. Daar moest je wel zuinig zijn met de elektriciteit want die werkte op zonnepanelen. Voor mij was dit allemaal nieuw, maar alles was op-en-top in orde. Ook het eten was lekker en gevarieerd. We hebben onder andere ook lokaal eten geproefd, dat was leuk om eens te proberen, maar geef mij toch maar de lekkere frietjes en spaghetti!”

“Het hoogtepunt van de reis? Alles! De natuur is verrassend mooi in Oeganda. Je vindt er alle kleuren groen, maar ook de kleur van ivoor – en dan heb ik het nog niet gehad over de intensiteit van de kleuren van de bloemen – die zijn adembenemend. De Murchison Falls en de cruise op de Nijl waren ook onvergetelijk. Oeganda is een prachtig, maar ook een zeer confronterend land. Ik wist, voordat ik vertrok, niet goed waar ik me aan moest verwachten. Je ziet er veel armoede, maar desondanks blijven de mensen positief, ze houden het land proper en je merkt dat ze ook echt vooruit willen. Veel mensen wonen in kleine, ronde hutjes met strooien daken, maar je ziet ook meer en meer kleine, stenen huisjes. Ze zijn het westen aan het inhalen, maar hebben wel nog heel wat jaren te gaan.”

Leona leerde tijdens haar reis ook bij over de kindsoldaten van Noord-Oeganda en stunting – de beperkte ontwikkeling van kinderen door een slechte voeding. Het Kaazi Beach Resort, waar ze onder andere verbleef, wordt namelijk door de Belgische Els De Temmerman uitgebaat. Zij werkt mee aan een project om inheemse dames bij te brengen hoe stunting voorkomen kan worden.

“Ik vond het een ongelofelijke, fantastische reis. Moest ik 10 jaar jonger zijn en de gezondheid het zou toelaten, zou ik zeker teruggaan. Ik zou dan de vergelijking maken met wat ik dan zie en wat ik de vorige keer heb gezien – de natuur en de beestjes, dat is wat me zo aantrekt aan Oeganda.

Onze begeleide reizen naar Oeganda

Oeganda, de Parel van Afrika, zoals Winston Churchill het ooit noemde!

9 sep 2023
14 dagen

Oeganda, de Parel van Afrika, zoals Winston Churchill het ooit noemde!

21 sep 2023
14 dagen

Oeganda, de Parel van Afrika, zoals Winston Churchill het ooit noemde!

12 jan 2024
14 dagen